Cei care au pina in 40 de ani, au pregatire in domeniul agricol, sint dispusi sa cumpere si sa gestioneze o ferma si pot elabora un plan de investitii au sanse sa primeasca pina la 40.000 de euro de la UE.

Suma pe care tinerii o vor primi va depinde atit de aspecte macroeconomice, cum ar fi venitul mediu din Romania si pretul terenurilor, cit si de aspecte legate de marimea fermei, numarul de animale si de intentiile de dezvoltare ale fermierului.

„Este putin probabil ca la noi sa se ajunga la suma maxima pe care o primesc tinerii din tarile dezvoltate ale UE, cel mai probabil se va merge pina la 20.000 de euro, dar totul depinde de planul de investitii al fiecarui fermier“, a spus Cornelia Harabagiu, director in Ministerul Agriculturii.

Primul pas: cumpararea unei ferme

Tinarul care s-a decis sa se ocupe de agricultura trebuie in primul rind sa cumpere o ferma. Nu conteaza cit de mare este, important este sa fie eligibila.

Pot fi achizitionate chiar si ferme de subzistenta, care sa fie apoi dezvoltate, mai ales ca in Romania este destul de greu de gasit o unitate agricola inregistrata ca atare, din 4,5 milioane de exploatatii agricole doar 22.672 avind personalitate juridica.

„Regulamentul UE prevede clar ca tinarul trebuie sa aiba in proprietate o ferma, pentru a putea beneficia de prima de instalare“, a spus Harabagiu.

Planul de investitii face banii

Dupa ce a facut achizitia, tinarul trebuie sa elaboreze un plan de investitii in care sa precizeze cum vrea sa dezvolte afacerea.

Cu dosarul care cuprinde, pe linga plan, documente din care sa rezulte ca a cumparat o ferma, ca are sub 40 de ani si pregatire in domeniul agricol, fermierul se va duce la Oficiul Judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala pentru a solicita fonduri europene. Cel mai important este planul de investitii, pentru ca pe baza acestuia vor fi furnizati banii.

O parte din fonduri, primite imediat

Dupa ce dosarul va fi acceptat si va fi stabilita suma acordata, fermierul va primi o parte din fonduri. „Nu se dau toti banii de la inceput. Pentru a vedea cum evolueaza lucrurile, se va acorda doar o parte si, ulterior, restul. Banii nu trebuie cheltuiti neaparat direct pentru functionarea fermei.

Pot fi utilizati pentru obtinerea altor fonduri europene, de exemplu pentru cofinantarea unor proiecte. Important este sa fie respectat planul de investitii“, a aratat Harabagiu.

integral in Cotidianul