Tehnologia de protectie la copiere folosita de discurile Blu-ray a fost invinsa de acelasi hacker care a spart in cursul lunii trecute tehnologia DRM (Digital Rights Management) ce proteja discurile HD DVD.

Discurile Blu-ray au capacitatea de 25/ 50 GB (single/dual layer) iar discurile HD DVD au o capacitate de 15/30 GB, fiind considerate succesoarele actualelor discuri DVD.

Programatorul cunoscut ca „muslix64” a folosit in linii mari acelasi atac text in ambele cazuri. Prin citirea unei chei prezente in memorie in timpul rularii unui disc HD DVD, acesta a decriptat filmul si l-a convertit in MPEG 2.

Dat fiind ca muslix64 nu avea acces la echipamente hardware Blu-ray, operatia a fost realizata folosind un fisier furnizat de un alt hacker „Janvitos”, prin intermediul site-ului Doom9 si testata pe o copie a filmului Lord of War. Astfel, muslix64 nu a avut nevoie de acces la un player Blu-ray pentru a elimina protectia DRM.

Atat HD DVD cat si Blu-ray folosesc HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) pentru autentificare in vederea rularii si implementarii similare ale AACS (Advanced Access Content System) pentru criptarea continutului.

Criptarea AACS face parte din sistemele de protectie a continutului pentru ambele generatii de format DVD. Metoda folosita de muslix64 se bazeaza pe citirea unei chei specifice pentru un anumit film dar nu poate fi folosita pentru a elimina protectia pentru orice film, asa cum este folosit in prezent DVD Decryptor pentru titlurile DVD standard.

Muslix64 a lansat in schimb un instrument de 18KB pentru a permite altor hackeri sa-si incerce indemanarea in extragerea cheilor pentru diverse filme inregistrate pe discuri Blu-ray.

Blu-ray si HD DVD permit actualizarea cheilor de criptare ca reactie la atacuri, restrictionand rularea filmelor cu player-e care nu sunt sigure.

Este posibil ca in urma eforturilor de restrictionare a accesului la diverse tipuri de continut, consumatorii sa se confrunte cu probleme de compatibilitate si performanta, in timp ce industria de divertisment incearca sa impuna la scara larga folosirea tehnologiei DRM.