In urmatoarele decenii, Marea Bariera de corali va disparea, pe masura ce incalzirea globala ia proportii si afecteaza proprietatile australienilor, ridicand pretul facturilor pentru asigurari.

Un draft de raport al Grupului Interguvernamental pentru Evolutia Climatului (care s-a reunit la Paris), obtinut de jurnalistii australieni de la publicatia The Age, arata ca, in lipsa politicilor de protectie a mediului, ecosistemul si implicit agricultura si turismul vor suferi pagube de miliarde de dolari.

Grupul Interguvernamental pentru Evolutia Climatului (IPCC) s-a reunit in aceasta saptamana la Paris, unde va discuta despre impactul incalzirii globale asupra lumii si va incerca sa gaseasca solutii pentru aceasta problema.

Apele acide omoara coralii

Draftul obtinut de jurnalisti include un capitol despre continentul australian. Expertii avertizeaza asupra deteriorarii masive a coralilor pana in anul 2030, cauzata de cresterea aciditatii apelor oceanice odata cu incalzirea globala.

Efectul final: moartea coralilor.

63.000 de joburi din Australia - puse in pericol de incalzirea globala

Turismul, care contribuie la economia Australiei cu un procent de 4,2% din PIB, va fi profund afectat. Doar Marea Bariera de corali a creat in jurul sau o adevarat industrie care sustine locuri de munca pentru 63.000 de persoane.

Bariera de corali este unul dintre cele mai importante branduri ale turismului australian, care, din cauza climei, este vulnerabil, noteaza The Age. Alte zone puternice ale turismului de pe continent sunt Parcul National Kakadu, Bazinul Murray-Darling si zonele alpine din sudul continentului.

Din cauza unei schimbari puternice a salinitatii apelor, arata draftul IPCC, costurile agriculturii din regiune vor creste de la 780 de milioane de dolari la 1, 17 miliarde de dolari.

Schimbarile climei vor afecta mai multe plaje. Chiar si o crestere moderata a nivelului marii va aduce costuri suplimentare de 1,2 milioane de dolari anual, in urmatoarele doua decenii.

Numarul furtunilor se va dubla

Australienii care se muta mai aproape de coasta se expun pericolelor pe care schimbarile climatice le pregatesc: numarul furtunilor si inundatiilor se va dubla in urmatorii 50 de ani.

“Schimbarile climei vor afecta valorile proprietatilor si investitiilor odata cu cresterea hazardelor naturale. De asemenea, vor exista puternice influente asupra preturilor la asigurari si valabilitatii asigurarilor”, se scrie in draftul redactat de IPCC.