Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) mentine procesul de testare a animalelor salbatice din Delta Dunarii. Conform presedintelui Autoritatii, Marian Avram, monitorizarea pasarilor pentru depistarea gripei aviare nu a fost oprita niciodata.

„ANSVSA a primit in permanenta rapoarte din partea IDSA (Institutul pentru Diagnostic si Sanatate Animala) cu privire la probele preluate de la pasarile salbatice din Delta Dunarii”, a declarat pentru HotNews.ro, Marian Avram, seful ANSVSA.

„Examinarile au inceput in toamna anului 2005, iar ultimele rezultate pozitive pentru virusul aviar au fost obtinute in iunie-iului 2006”, a mai spus Avram.

Problema gripei aviare a reintrat in atentia opiniei publice dupa ce autoritatile din Ungaria au anuntat, saptamana trecuta, ca au depistat virusul gripei aviare la o crescatorie de pasari situata in sud-estul tarii.

Laboratorul de referinta al UE, de la Weybridge (Marea Britanie) a stabilit ca virusul este de tip H5N1. Ministerul Agriculturii din Ungaria a anuntat ieri ca a fost descoperit un posibil nou focar de gripa aviara, la o ferma aflata la 170 de kilometri de Budapesta.

OMS: aviara ramane o amenintare globala

In urma cu trei saptamani, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertiza ca gripa aviara ramane o amenintare globala si in acest an. Declaratiile au fost facute de catre noul sef al OMS, Margaret Chan, care si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste izbucnirea unui nou focar de gripa aviara, relateaza BBC News.

Proaspat aleasa in functia de director al OMS, Margaret Chan a anuntat ca, dupa o perioada de acalmie, au inceput sa apara relatari privind noi cazuri de gripa aviara.

Ea a adaugat ca pericolul este deosebit de mare in tarile sarace si a promis sa adopte o linie dura fata de tarile care nu respecta normele de control sau blocheaza eforturile globale de fabricare a unor vaccinuri.

„Daca se va declansa o noua pandemie a virusului H5N1, suntem constienti ca rezultatele sale vor fi devastatoare. Facem apel catre cetatenii din tarile afectate sa colaboreze cu autoritatile si guvernul”, a afirmat Margaret Chan, care este unul dintre expertii mondiali in problemele maladiilor transmisibile si primul cetatean chienz care preia conducerea unui organism ONU.