Un raport publicat recent de catre agentia PricewaterhouseCoopers (PWC) estimeaza ca Rusia va deveni, in urmatorii cinci ani, a doua piata europeana - dupa Germania - in ceea ce priveste achizitiile de masini. Anul trecut, in Rusia s-au vindut peste doua milioane de autoturisme, dintre care majoritatea de productie autohtona.

Principalii factori care contribuie la explozia pietei rusesti sunt dezvoltarea sectorului de credite dar si a retelelor de distributie.

Numai anul trecut vinzarile de autoturisme au crescut cu 20 la suta pe piata rusa fata de 2005, insumind circa 2.06 milioane de unitati, ceea ce face din Rusia a patra piata europeana in acest moment.

Dar perspectivele de crestere sunt enorme.

Conform PWC, vinzarile de autoturisme au insumat circa 32 de miliarde de dolari, in crestere cu 45 la suta fata de anul 2005. Vinzarile de masini straine au crescut cu peste 87 la suta, ajungind la circa 280 de mii de unitati, iar incasarile pur si simplu s-au dublat.

Importurile de masini au ajuns la 720 de mii de unitati, iar valoarea acestora a reprezentat circa 18,2 miliarde de dolari.

Chiar daca masinile rusesti continua sa reprezinte in termeni absoluti volumul cel mai mare de vinzari (in 2006, au fost vindute circa 800 de mii de vehicule a caror valoare a fost de 5,8 miliarde de dolari), se estimeaza ca in scurt timp aceasta tendinta se va rasturna.

Singura scadere s-a inregistrat pe piata masinilor second-hand, al caror numar a fost de circa 260 de mii de unitati, iar valoarea lor a fost de circa 3,6 miliarde dolari (in scadere cu 13 la suta fata de anul 2005).

Oricum, piata ruseasca devine tot mai interesanta pentru marii producatori de autoturisme, se arata raportul PWC, care mai spune ca in scurt timp Sankt Petersburg ar putea deveni replica autohtona a mai celebrului Detroit.