Anuntul democratilor de a participa pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European nu are nici o conotatie conflictuala. Si asta pentru simplul motiv ca PD si PNL vor intra in grupuri europene diferite. Prin urmare, ar fi fost straniu ca Alianta PNL-PD sa aiba candidati comuni in aceste alegeri si ulterior cei alesi sa faca parte din doua familii diferite ale Parlamentul European.

Vicepresedintele grupului liberalilor europeni, Adrian Cioroianu, a declarat pentru HotNews.ro ca „tehnic cele doua partide ar fi putut candida pe liste comune pentru a obtine un scor mai bun, dar ulterior ar fi mers tot in familiile politice din care fac parte”.

In aceste conditii, drumurile liberalilor si democratilor s-ar fi despartit oricum, oficial, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European.

Democratii fac parte din grupul popularilor europeni, iar liberalii - in grupul liberalilor europeni, ceea ce inseamna ca PD si PNL s-ar fi prezentat oricum in campania electorala pentru Parlamentul European cu mesaje diferite, adecvate grupului din care fac parte, lucru care ii transforma practic in adversari politici.

Cum se desfasoara alegerile pentru PE

Scrutinul din 13 mai 2007 va fi unul de lista nationala, cu reprezentare proportionala si prag de intrare in Parlament de 5 la suta pentru partide si aliante. Intreaga tara va fi o singura circumscriptie, situatie similara cu cea din alte 21 de state din totalul de 27 de tari membre ale Uniunii Europene.

Numai Franta, Regatul Unit, Italia, Belgia si Irlanda isi aleg deputatii in mai multe circumscriptii regionale, dar tot potrivit reprezentarii proportionale, obligatorie potrivit tratatului UE de la Amsterdam, pentru alegerea Parlamentului European.

Pentru depunerea candidaturilor, este necesara prezentarea unei liste de cel putin 200 de mii de sustinatori pentru partide si aliante si de cel putin 100 de mii de sustinatori pentru candidati independenti.

Pentru prima oara in istoria Romaniei au dreptul de a alege si de a fi alesi cetatenii statelor membre UE care au domiciliul sau resedinta in Romania.

Care este compozitia Parlamentului European dupa aderarea Romaniei si Bulgariei

Odata cu aderarea Bulgariei si Romaniei, numarul total de deputati europeni a crescut de la 732 la 785. Romania are 35 reprezentanti in Parlamentul European, iar Bulgaria 18. Aderand la diferite grupuri politice europene, noii deputati au schimbat compozitia Parlamentului.

  • 4 deputati bulgari si 9 romani au aderat la Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, ridicand numarul total al deputatilor din acest grup la 277

  • 6 deputati bulgari si 12 romani au aderat la Grupul Socialist din Parlamentul European, ridicand numarul total al deputatilor din acest grup la 218

  • 7 deputati bulgari si 9 romani au aderat la Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, ridicand numarul total al deputatilor din acest grup la 106

  • 1 deputat bulgar si 5 romani, impreuna cu alti deputati din Franta, Romania, Belgia, Marea Britanie, Austria si Italia, au pus bazele unui grup politic nou, denumit "Identitate, Suveranitate si Transparenta" (IST).