Bancile de retail si companiile de carduri de credit din Uniunea Europeana ar putea fi sanctionate de autoritatile europene antitrust, in urma unei anchete care a evidentiat unele practici anticoncurentiale, potrivit unui raport al comisarului european pentru concurenta, Neelie Kroes, obtinut de Financial Times.

Neelie Kroes va publica miercuri, 31 ianuarie 2007, raportul definitiv in care va realiza bilantul celor 18 luni de ancheta asupra sectorului bancar din Europa.

“In unele state membre, combinatia dintre profiturile mari, nivelul ridicat de concentrare si existenta unor piedici pentru noi veniti pe piata devine tot mai ingrijoratoare”, se arata in raportul comisarului european.

Comunitatea europeana este preocupata indeosebi de bancile de economii si de cooperativele de credit, care se bucura de o cota mare de piata in tari ca Germania, Franta, Italia si Spania. Bruxelles-ul avertizeaza ca gradul mare de cooperare dintre aceste banci, incluzand refuzul de a deveni concurente pe pietele locale, pot genera suspiciuni autoritatilor antitrust.

Investigatia, care a fost lansata in iunie 2005 de catre Neelie Kroes, avertizeaza companii de carduri precum Visa sau MasterCard ca autoritatile europene intentioneaza sa aplice in totalitate legile concurentei in acest sector.

Totusi, in raport nu se cere anularea sau reducerea taxelor si a comisioanelor, desi Neelie Kroes a pledat in trecut pentru masuri drastice in aceasta directie. Aceasta indulcire a pozitiei autoritatilor europene ar putea fi pe placul companiilor Visa si MasterCard.

In acelasi timp insa, cele doua grupuri ar putea fi nemultumite de lipsa unei directii clare de la Bruxelles, care ar putea amplifica ambiguitatea legislativa din domeniu.

Cu doua saptamani inainte de publicarea acestui raport, Visa Europe isi exprima ingrijorarea ca Neelie Kroes va intentiona sa propuna o eliminare a comisioanelor interbancare, temere cu atat mai justificata cu cat, in luna iunie 2006, comisarul european a criticat Mastercard pentru nivelul ridicat al comisioanelor interbancare transfrontaliere.