Seful Comisiei SRI. Omul care a albit in fata lui Basescu la numirea sa in Guvern. Omul care si-a dat demisia din Guvern cind n-a fost ales printre marii sefi ai PNL. Inainte de a pleca din cabinetul de la Guvern, a fumat o ultima tigara cu reporterii Academiei Catavencu.

Comicarii, gesturi imprevizibile

Reporter:: Aveti, in ultimul timp, nu¬mai acte ratate: Udrea spune ca i-ati cerut sa va ajute sa fiti sef SRI sau macar...

Radu Stroe: ...ministru al Apararii.

Rep.: Nu v-a fost de ajuns. V-ati bagat in alta belea, v-a tremurat mina cind ati primit beletul de la Basescu. Ce se intimpla cu dumneavoastra?

R.S.: Cu mine nu se intimpla nimic rau.

Rep.: Parca se rascoleste un irational de nestapinit.

R.S.: Afirmatiile despre care ati vorbit nu sint reale si am inaintat la Parchet o actiune spre a se face dovada celor afirmate. Privitor la scrisoarea presedintelui, am lamurit-o la televizor.

Rep.: De ce v-ati albit atunci?

R.S.: Eu am senzatia ca nu m-am albit. Dar depunerea juramintului este un moment de protocol, prin urmare, putina lume isi putea inchipui, inclusiv subsemnatul, ca cineva se va putea abate de la acest protocol, cu comicarii, gesturi imprevizibile.

Gainarie

Rep.: Am vazut actul. Nu era nimic. De ce a facut-o?

R.S.: A fost o gainarie. Un gest care-l caracterizeaza pe Traian Basescu. Pe oamenii pe care nu-i agreeaza incearca sa-i puna in dificultate cu scopul de a obtine reactii de tip caricaturistic. Ma gindesc ca el poate ar fi vrut ca eu sa-i dau un raspuns necavaleresc, dar acum, cind s-a vazut ce contine biletul acela, s-a vazut ca e o gainarie.

Rep.: Nu e prima oara cind se poarta asa cu Radu Stroe. Nu v-a dat mina la o intilnire cu PNL-ul la Cotroceni.

R.S.: Acolo nu e gainarie, e un act de impolitete. Nu atit fata de mine, cit fata de conducerea partidului. Nu eram singur, era toata conducerea. Eu nu am sesizat aceasta miscare. E mai bine ca nu s-a intimplat asa, fiindca ar fi iesit un circ ieftin. Asta e, Traian Basescu nu are aceasta calitate, de a fi politicos.

Rep.: Care-i istoricul relatiei cu Ba¬sescu?

R.S.: E o joaca.

Rep.: De ce cu Radu Stroe?

R.S.: Nu doar cu mine o face, mie mi-a facut-o intr-un moment solemn. Cind a facut-o cu Nastase, acolo era joc de scena, de cistigare de puncte, dar aici nu avea voie s-o faca in calitate de cel mai inalt demnitar al tarii. Probabil ca nu se poate abtine. Are resentimente si nu stiu de unde-i vin. Poate, poate zic, din cauza contrelor pe tema legilor Securitatii.

Basescu a acceptat regulile serviciilor

Rep.: Ati dat presei legile Sigurantei? Ca asta voia el sa insinueze.

R.S.: Nu, nu, pai daca eu nu am dat presei aceea hirtie, care nu avea nici o stampila, nimic, daca eu nu am dat hirtia asta, cu atit mai putin as fi dat presei un pachet de legi care avea stampila „Secret“. Cum a ajuns presa in posesia pachetului e alta problema. Pachetul a fost primit de patru sefi de comisii. Pachetul a mers la comisii.

Deosebirea fata de ceilalti: eu am pus pe fiecare membru din comisie sa semneze ca a luat la cunostinta secretul documentului.

Rep.: E o subordonare a lui Basescu fata de servicii?

R.S.: A acceptat varianta serviciilor, nu a avut ceea ce ar fi trebuit sa aiba ca sa iasa din acel sablon pe care serviciile voiau sa-l impuna. Eu nu calific relatia presedintelui pe treaba asta. El nu trebuie sa fie prizonierul serviciilor si el trebuie sa elimine puncte din aceste legi, conform cu legile europene. De ce nu vrea? Nu stiu.

Stiu declaratia lui legata de pachetul de legi venit de la Guvern: „Acest pachet de legi vrea sa faca din servicii niste ONG-uri“. Este o declaratie extrem de grava.

Nu sint handicapat

Rep.: Pe vremea cind erati marinari, cica v-ar fi intocmit un raport tehnic pentru Securitatea lui Ceausescu.

R.S.: Nu, nu putea intocmi un asemenea raport. Eu am plecat in minister cind Basescu termina facultatea si venea la Navrom. Din ’74-’75 am venit in Bucuresti, la minister. El din ‘76 abia a urcat pe nava. Acestea sint constructii false. Fizic, material era imposibil sa avem un contact.

Rep.: Basescu v-a tras-o ca ati stat pe uscat si el a umblat pe mare. Ca aveti complexe.

R.S.: Ca sint handicapat. Bun... daca-mi permiteti sa fac o similitudine: uitati-va la ceea ce a declarat la TVR recent. Ca il lua pe Tariceanu de mina si-l prezenta poporului. Este maniera grosolana, incalificabila a unui cetatean de a-si denigra dusmanii. Basescu avea patru trese, eu una. Eu stind in Navrom doi ani, el navigind. Eu logic si legic nu aveam cum lua tresele.

Am plecat din navigatie. Ideea ca el are trese multe si eu nu este un handicap. Un handicap poate este ca Securitatea mi-a tras presul si mi-a interzis sa-mi exercit profesia. Este inelegant si din acest punct de vedere. Toate astea sint scrise spre a ma pune in inferioritate, or eu nu am avut niciodata pretentii politice de nivel inalt.

Basescu este un om politic puternic, dar nu este unul al zilelor noastre, ca si civilizatie, cultura, si iata ca acest lucru se vede in ultimul timp. Un om care are puterea si nu foloseste puterea spre a regla bunul mers al societatii este un om al trecutului.

CSAT de desfiintat

Rep.: CSAT-ul lui Basescu trebuie desfiintat?

R.S.: Da!

Rep.: Iliescu spune ca e o timpenie.

R.S.: Nu e de mirare, Iliescu este creatorul lui. El este un bolsevic, un vechi activist comunist si cine crede ca el are pretentii democratice se insala. De la Basescu aveam alte pretentii, or vedem ca el face lucruri la fel, dar foarte urit. Cind legi circul de demnitatea cea mai inalta in stat, e urit.

Rep.: N-ati incercat vreodata o relatie cu el?

R.S.: Am lucrat la Transporturi in ’91. El m-a numit director general. Eu de atunci i-am vazut comportamentul, dar eu nu sint psiholog. Am colaborat, apoi, fiind la guvernare impreuna. El stie ca putem colabora, chiar in stilul nostru marinaresc, dar ce colaborare se poate stabili in conditiile in care omul nu-si tine cuvintul? A cistigat alegerile, trebuie sa-i multumim, spune el.

El uita ca a ajuns la putere cu ajutorul PNL-ului, PNL fiind de doua ori mai puternic in sondaje decit PD-ul. Or, de cind sintem la guvernare, Basescu vrea sa rupa PNL-ul, sa-l faca de ris pe premier. Astea nu suna a colaborare.

Prietenul Patriciu

Rep.: Trebuie sa recunoasteti ca interventiile lui Tariceanu denota prostie, de doua ori pentru Patriciu, prietenul lui.

R.S.: Eu am sa va raspund altfel. Nu am facut parte din echipa Patriciu, nici din cea a aripilor tinere. Eu eram in grupul lui Valeriu Stoica, mic si echilibrat.

Rep.: Intre mediocri.

R.S.: Nu, medii. Un grup echilibrat, cred eu. Eu am fost primul care a vrut sa fie eliminat Patriciu, cind s-au descoperit lucruri nelalocul lor. Eu cred ca Tariceanu a inghitit destule pina la Integrare.

Si toti l-ati facut moale, slab, ca da inapoi, sigur este un pic de adevar din fiecare, dar acum se vede ca daca Tariceanu nu accepta toate suturile, nu cred ca am fi intrat in Europa. Tariceanu a dus tara in Uniunea Europeana. Sa nu fim asa aspri cu Tariceanu. Sa vedem cine a pus focul.

Rep.: Adevarat, dar daca nu punea focul, n-am fi stiut ce tumbe face Taricea¬nu pentru un prieten.

R.S.: Vedeti jumatatea goala. Vedeti si cealalta jumatate. Textul biletului trebuie pus in contextul textului care insotea biletul. Ce era hirtia aceea?

Rep.: Era prietenul lui!

R.S.: Nu conteaza! Putea fi strain, putea fi prieten.

Rep.: Ba da! A doua oara!

R.S.: Era un summum de abuzuri ale Parchetului. Asta era sensul biletului. Biletul nu putea fi trimis decit presedintelui. Nu avea voie nimanui.

Rep.: Sint atitia oameni nemultumiti si premierul nu misca un deget.

R.S.: Nu scrie niciunde, in nici o lege din tara asta, ca nu poti vorbi despre un prieten. Nu era vorba de un prieten doar. Nu este un fapt penal. A spus-o si Basescu. Interventia la ALRO este o problema. Dupa mine, nu ceea ce a facut premierul nu e-n regula, bun, nu e-n regula asta stiu, dar mai rau e ceea ce a spus Basescu, ca se asculta telefoanele ministrilor.

Asta inseamna ori ca au fost ascultate telefoanele cu avizul Parchetului, deci e secreta, nici presedintele nu are voie sa divulge asa ceva. Or informatiile au ajuns la el pe alte cai si atunci oricum ar fi trebuit sa verific cum au iesit la iveala aceste informatii. In ambele cazuri, iese rau. Nu poti iesi sa spui: ba, baieti, stati cuminti, nu vorbiti, ca eu va ascult.

Cu Petrovici la sprit

Rep.: Sinteti cu Petrovici?

R.S.: Prieten. Ma stiu din ’97. Nu sint de familie, dar ca barbati.

Rep.: Ce faceti, ca barbatii?

R.S.: La sprit, la un ceai.

Rep.: Faceti o Sinaie?

R.S.: Facem. Petrovici nu a obtinut nimic de la RAAPPS.

Om politic mediu

Rep.: Ce fel de om politic sinteti?

R.S.: Mediu. Si fara pretentii. Nu am pretentie sa fiu prim-ministru, nici ministru chiar. Sint prea batrin, ce drac de ambitii sa ai la 58 de ani?

Fara stralucire

Rep.: N-aveti stralucire!

R.S.: Nu, nici nu vreau sa am stralucire.

Rep.: Ce va mina inainte?

R.S.: Sa fiu membru PNL. Nu am ambitii politice majore. Daca a fi senator inseamna ambitii, am ambitii la nivel de senator.

Trag sfori!

Rep.: Trageti sfori?

R.S.: Sigur, oriunde se trag sfori!

Rep.: La congres nu v-a iesit!

R.S.: Asa e.

Rep.: Si v-ati dat demisia.

R.S.: Da. Virsta imi spune sa ma retrag. Oamenii nou alesi vor vrea demnitati. E normal.

Rep.: O sa imbatriniti.

R.S.: Da, dar sper sa nu fiu dusmanos.

(Versiunea audio - pe blog-ul Istodor de pe www.facemcatavencu.ro)