Curtea de Prima Instanta (CPI) din cadrul Curtii Europene de Justitie a respins marti apelul grupului France Telecom in cazul sanctiunii primite de compania franceza de la Comisia Europeana.

CPI mentine astfel amenda de 10,35 milioane de euro, cu care grupul francez a fost penalizat pentru abuz de pozitie dominanta pe piata franceza a furnizarii de Internet.

La data de 16 iulie 2003, Comisia Europeana a sanctionat cu 10,35 milioane euro compania Wanadoo Interactive SA, subsidiara a France Telecom, pentru ca in perioada martie 2001 - octobrie 2002 a practicat tarife sub costurile de productie in scopul excluderii concurentei de pe piata furnizarii de Internet de mare viteza, in ciuda faptului ca aceasta strategie a provocat pierderi pentru Wanadoo.

Comisia Europeana a apreciat ca practicarea de tarife sub costurile de productie a fost o strategie deliberata, care a permis companiei sa isi majoreze cota de piata de la 46% la 72%, in timp ce piata de Internet ADSL s-a majorat de cinci ori in aceeasi perioada.

Potrivit CPI, Comisia Europeana a decis in mod corect ca Wanadoo a abuzat de pozitie dominanta.

De asemenea, CPI apreciaza ca practicarea de preturi inferioare costurilor totale medii trebuie considerata abuziva daca are ca scop eliminarea unui concurent.