Arestati de catre americani acum trei luni, un tamplar si un electrician romani sunt captivi intr-o baza SUA, acuzatia fiind "culegere de informatii".

Doi muncitori romani din Irak care au filmat si fotografiat fara autorizatie o baza americana se afla, de trei luni, in custodia US Army. Ei au fost arestati, pe 31 octombrie, la Ar Ramadi (langa Bagdad), de soldatii Fortei Multinationale a Coalitiei si apoi transferati intr-o baza a Statelor Unite.

Tamplarul Adrian Gancean (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati, sunt acuzati de spionaj, spun surse apropiate captivilor. Ei lucrau, pentru o firma americana, subcontractor al US Army, intr-o fabrica aflata intr-o baza militara americana.

Romanii au fost angajati pentru a asigura „hidratarea” trupelor in zona de conflict si munceau la intretinerea instalatiilor de imbuteliere a apei plate destinate soldatilor SUA.

Serviciul de presa al Coalitiei din Irak a confirmat pentru „Evenimentul zilei” ca autoritatile romane au fost informate in legatura cu acest caz. Ministerul roman de Externe nu a anuntat si familiile celor doi muncitori, care au inceput, cu propriile resurse, investigatiile si demersurile pentru a afla in ce stare se afla captivii.

De altfel, autoritatile romane au tinut secret acest caz, procedand diferit fata de alte evenimente asemanatoare.

Pot fi trimisi in fata Curtii Penale a Irakului

„Da, aceste doua persoane sunt in acest moment in custodia Fortei Multinationale din Irak. Au fost capturati in Ramadi, pe 31 octombrie 2006. Din cauza masurilor de securitate nu va putem specifica locul in care se afla detinutii, insa ei sunt retinuti in Irak”, precizeaza comunicatul trimis EVZ de catre Biroul de Presa al Coalitiei.

Documentul confirma faptul ca, de trei luni, doi muncitori romani se afla in detentie si mai pot fi lipsiti de libertate alte trei luni fara niciun proces.

„In cazul in care se strang suficiente probe pentru ca un detinut sa fie acuzat, acel detinut va fi trimis pentru proces Curtii Penale Centrale a Irakului”, continua acelasi comunicat. Nu sunt precizate insa motivele pentru care Adrian Gancean si Nelu Ilie au fost retinuti.

In momentul arestarii, cei doi romani erau angajati ai companiei Al-Morrell Development si lucrau intr-o baza militara ca tamplar - Gancean -, respectiv electrician - Nelu.

Coalitia precizeaza ca modul in care sunt tratati in detentie respecta articolul 78 al Conventiei de la Geneva. Articolul in cauza se refera la prizonierii de razboi.

Imbuteliau apa pentru US Army

Cei doi romani munceau din luna mai a anului trecut in bazele militare americane din Irak, intr-una dintre cele sase fabrici ridicate si intretinute de compania Al-Morrell Development - contractor al US Army.

Al-Morrell a recrutat si angajat mai multi muncitori romani si de alte nationalitati pentru a construi si mentine in functiune fabricile de apa plata care deservesc soldatii americani din zona de conflict.

Romanii lucrau la operatiunile de producere si imbuteliere a apei plate, o singura fabrica avand capacitatile necesare producerii a 450.000 de bidoane de un litru pe zi. Regulile sunt foarte stricte, iar contractul celor doi romani specifica si ca „la locul de munca se respecta ordinele militare”.

In cazul unui incident cum ar fi infestarea apei, pot fi in pericol 450.000 de soldati aprovizionati cu apa de la aceasta fabrica.

Integral in Evenimentul Zilei