Fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, a fost audiat, miercuri dimineata, la Parchetul General, in dosarul privatizarilor strategice. In acest dosar, Seres este acuzat de tradare prin divulgare de informatii secrete si de sprijinire a unui grup infractional organizat de Stamen Stantchev.

Fostul ministru este acuzat ca ar fi servit interesele retelei consultantului international in mai multe cazuri, de la privatizari, pana la contracte ieftine de energie. De altfel, SRI a inregistrat o convorbire telefonica secreta in care bulgarul Stamen Stancev recunostea ca utilizeaza documente secrete: "Am niste documente confidentiale pentru tine, care sunt strict confidentiale...

Michael e aici, o sa le pun intr-un plic si vreau sa te rog sa nu ajunga la oamenii ta, in Bucuresti".

Potrivit unei alte inregistrati ale SRI, preluate de agentia NewsIn, Stantchev se lauda unui interlocutor ca el conduce Ministerul Economiei: "In Romania in acest moment, sunt singurul care face munca asta asta, pe care o fac eu. Nu pot sa spun ca controlez, dar conduc tot ministerul economiei - energie, resurse, minerit, comert. Nu mi se poate intampla nimic, pentru ca nu deranjez pe nimeni. Eu doar ii ajut. Imi asculta telefoanele, dar nu imi pasa!".

Stancev primea documentele secrete de la Dorinel Mucea si Radu Donciu. Patru persoane arestate, in 29 noiembrie 2006, in "Dosarul privatizarilor"- Stamen Stancev, Vadim Benyatov, Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu - au fost eliberati din arest, in 23 ianuarie. Totusi, ei au interdictie de a parasi Bucurestiul.

De altfel, procurorii DIICOT - care investigheaza cel mai mare caz de spionaj de dupa 1990 - l-au audiat, marti, timp de patru ore, pe Stamen Stantchev. Tot marti, a dat explicatii anchetatorilor si Vadim Benyatov.

UPDATE: Dupa sase ore de audieri, Codrut Seres le-a spus jurnalistilor ca a fost prima data cand a dat declaratii procurorilor, desi mai fusese de doua ori chemat la Parchet. El a anuntat ca dosarul sau este separat de cel al celor 4 invinuiti. "In convorbirile interceptate de SRI se facea referire la mine, insa acest lucru nu inseamna ca eu sunt implicat" - a subliniat Seres.