Specialistii din cadrul Grupului Interguvernamental pentru Evolutia Climatului (GIEC) s-au intalnit la Paris, pe o perioada de patru zile, pentru a publica mult asteptatul raport asupra dovezilor stiintifice legate de incalzirea globala. Acest raport reprezinta o readaptare a celui din 2001 si este recunoscut de 192 statele membre ale Organizatiei Natiunilor Unite.

Cotidianul francez "Le Monde" a intrat in posesia unei copii a documentului, din care a prezentat cateva pasaje.

Comitetul Interguvernamental ONU pentru Schimbarea Climei va prezenta acest raport vineri 2, februarie, si se asteapta ca el sa contina dovezi detaliate asupra legaturilor dintre activitatile umane si incalzirea globala.

Referindu-se la informatiile paleoclimaterice, textul anunta o sporire a temperaturii cu circa 3 grade Celsius, pana in 2100, crestere ce poate fi corelata cu modificarile masive ale vremii din perioada glaciatiunilor. Cercetarile indica faptul ca temperaturile medii polare in acea perioada au fost cu aproximativ 3-5 grade Celsius mai ridicate decat cele inregistrate in secolul XX.

"Media nivelului marilor in perioada ultimei glaciatiuni (circa 125 mii de ani in urma) a fost probabil doar cu 4-6 m superioara decat cea din timpul secolul XX-lea, datorata topirii masive a ghetei polare", se precizeaza in raport.

Cercetarile arata ca nivelului marilor si oceanelor a crescut considerabil in ultimii 13 ani, iar in acelasi timp, suprafata de gheata si de zapada care acopera cele doua emisfere ale Terrei s-au restrans vizibil.

Un pasaj crucial din noul raport indica faptul ca "o schimbare drastica a climei este asteptata daca concentrarile de carbon in atmosfera vor ajunge la 550 ppm (parti pe milion), ceea ce ar provoca o crestere a temperaturii cu aproximativ 3 grade Celsius".

In studiul publicat in anul 2001, concentrarea de carbon era estimata la doar 480 ppm, in timp ce temperatura era preconizata sa creasca doar cu 1,5 grade.

Incalzirea are foarte putine sanse (mai putin de 10 la suta) de a fi sub 1,5 grade, in schimb "valori substantial mai mari de 4,5 grade nu pot fi excluse", arata documentul, agravand deci aceasta previziune.

Incalzirea globala - o moarte lenta, dar sigura

Incalzirea globala a fost in atentia specialistilor de peste 40 de ani, dar pana acum nu s-a luat nici o masura semnificativa.

Pana nu demult, oamenii de stiinta au imbratisat ideea ca fenomenul incalzirii globale va cauza schimbari majore si probleme acute in lume, dar in modul lor de gandire scenariul prevedea ca acestea se vor intimpla intr-o perioada cuprinsa undeva intre 50 si 100 de ani si ca abia atunci se vor face resimtite efectele.

Concentratia medie a dioxidului de carbon in atmosfera terestra inaintea erei industriale se situa la nivelul de 280 ppm. Astazi, ea a ajuns la 380 ppm, ceea ce inseamna o crestere de 100 ppm, dintre care 2,6 ppm doar in anul 2005.

Gratie unor analize recente, s-a aratat ca aceasta crestere se datoreaza aproape in intregime utilizarii combustibililor fosili in scopul producerii de energie (iar restul provine in mare masura din defrisarea padurilor tropicale, ceea ce duce in cele din urma la eliberarea carbonului blocat in biomasa).

Un alt fapt il constituie cresterea constanta a nevoilor de energie ale omenirii: acestea au crescut cu 15% doar in primii 5 ani scursi de la inceputul secolului XXI, cresterea estimata pana in 2030 fiind de minim 60%.

Concentratia de dioxid de carbon va creste in continuare, iar pentru o stabilizare la un nivel dublu fata de era preindustriala (550 ppm) si o crestere a temperaturii medii globale cu "doar" 3 grade este nevoie de o reducere la jumatate a emisiilor actuale de CO2.

UE adopta masuri pentru stoparea "bombei climatice"

Comisia Europeana a prezentat, miercuri, un nou set de propuneri privind companiile petroliere, care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera rezultate din activitatile de productie, rafinare, transport si ardere a combustibililor. De asemenea, Comisia a propus standarde mai stricte privind calitatea motorinei comecializata in blocul celor 27 de state europene, relateaza Reuters.

Reglementarile propuse de Executivul european vizeaza reducerea cu 10% a emisiilor de gaze poluante in intervalul 2011-2020. Astfel, obiectivul Uniunii Europene pentru anul 2020 este scaderea emisiilor de dioxid de carbon cu 500 de milioane de tone.

"Aceasta este una dintre cele mai importante masuri dintr-un set de initiative noi care trebuie implementate de Comisia Europeana, pentru a combate intr-un ritm mai rapid schimbarile climatice globale", a declarat, intr-un comunicat, comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.

Propunerile au fost prezentate la interval de cateva saptamani dupa ce Executivul a anuntat ca intentioneaza sa ia masuri pentru reducerea cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2020, fata de 1990.

Potrivit noilor reglementari privind calitatea combustibililor, continutul de sulf din motorina va fi limitat la zece parti pe milion incepand din 2009.

De asemenea, Comisia Europeana sustine utilizarea unui amestec petrolier cu continut de pana la 10% de etanol, in incercarea de a promova consumul de biocombustibilii.