Un francez destept stie sa isi negocieze salariul, dar are grija si sa scoata bani si din demisie. Indemnizatiile in urma disponibilizarilor sau a debarcarilor voluntare ajung la sume fabuloase, de milioane de euro. Insa acest tip de venit nu este pentru toata lumea, ci numai pentru sefii corporatiilor de succes.

Acestia obtin pana la 12 milioane de euro pentru numai cativa ani de condus o companie. Sumele imense au generat o dezbatere furtunoasa in Franta, sindicatele acuzand conducerile companiilor de acordarea acestor compensatii "indecente".

Negociere si recompensa, in Franta

*** De obicei, indemnizatiile sunt stabilite prin criterii impuse de consiliile de administratie, in functie de cifra de afaceri, vanzari, profit, etc.

*** Unele companii permit angajatilor sa cumpere actiuni sub pretul pietei.

*** Sistemul le da voie sefilor sa isi stabileasca retragerea.

*** Avantaje in natura, pe care unele companii le ofera angajatilor. Se pleaca de la masini de serviciu si se ajunge la „imprumutul” de avioane private.

*** Companiile ofera prime de acomodare, dar si indemnizatii de retragere care se negociaza la avansarile in functie.

Debarcarea lui Laurence Danon din postul de presedinte al companiei frantuzesti Printemps a relansat o polemica mai veche pe marginea indemnizatiilor pe care trebuie sa le aloce patronii fostilor angajati, dupa cum arata cotidianul francez „Le Monde”.

Demisia sa, la sase luni dupa vanzarea PPR (Pinault-Printemps-Redoute) unui consortiul condus de omul de afaceri italian Maurizio Borletti si Deutsche Bank, i-ar putea aduce o indemnizatie de mai multe milioane de euro. Dupa sase ani de truda, Laurence Danon incearca sa obtina suma echivalenta salariului sau de anul trecut.

„Este vorba de o plecare voluntara, nu se pune problema de conditii speciale. Nu am stabilit, inca, nimic cu doamna Danon. Ea va primi indemnizatiile stabilite prin lege”, a declarat Maurizio Borletti. In schimb, se pare ca vechii actionari ai patronatului Printemps au fost mai generosi.

Danon a beneficiat de o clauza negociata cu PPR, care detinea 48,96% din capital, pana la 31 martie. Din partea PPR - „nici un comentariu”, se arata in Le Monde.

O moda in Franta

Intre 2005 si 2006, mai multi sefi si-au parasit companiile „cu buzunarele pline”.” Jean-Marc Espalioux a parasit grupul Accor obtinand 12 milioane de euro, Antoine Zacharias (fostul presedinte director general la Vinci) - 13 milioane.

Alain de Pouzilhac (fostul presedinte - director general la Havas) a primit o indemnizatie de 7, 8 milioane de euro la parasirea postului, iar Phillippe Germond (fost director general la Alcatel) a primit 3,1 milioane de euro pentru o experienta de numai doi ani la aceasta companie.

Acest tip de indemnizatii devin din ce in ce mai des intalnite.

"Efectul pe care acest gen de iesire din scena il are asupra imaginii patronilor este dezastruos", sustine Geoffroy Roux de Bezieux, presedinte al Croissance Plus. Pentru patronate, indemnizatiile s-au dovedit a fi o performanta, dar si un risc. Pentru sindicate, ele reprezinta un nou cal de bataie in lupta cu conducerile firmelor.