Felul in care a degenerat scandalul biletelului ajungand la suspendarea presedintelui, despartirea electorala a Aliantei, antrenarea grupurilor parlamentare socialiste si liberale din PE (solicitate, pesemne, prin biletelele rudelor agitate de la Bucuresti) si chiar la amanarea alegerilor europarlamentare, e deopotriva fascinant si deprimant.

Se vede cat colo ca actorii politici nu mai au nimic sfant in afara de propriile cariere, propriile afaceri si propriile procente. Tristetea e ca nici macar nu si le slujesc bine sau macar coerent.

Unde le-o fi "pragmatismul"? Amanarea alegerilor europarlamentare (si asa intarziate) propusa de liberalul Bogdan Olteanu - pentru ca natiunea sa se poata concentra pe suspendarea dlui Basescu - si votarea in comisia juridica a modificarii legii referendumului in aces scop, face din PNL inamicul propriei guvernari.

E adevarat ca lupta politica s-a incins dar chiar trebuie mers pana la parjolirea institutiilor, otravirea integrarii, siluirea legilor si spanzurarea adevarului? Premierul Tariceanu anunta ca si fara PD, liberalii au "un evantai intreg de solutii, mult mai multe decat isi inchipuie unii".

Care? De dragul liberalismului si al istoriei PNL, ar fi bine sa le aiba - si sa fie solutii naturale, nu contrafacute. Daca dnii Basescu si Tariceanu isi inchipuie ca vor gasi interlocutori mai buni la PSD si PRM se insala. Adica nu s-au inteles intre ei si se inteleg cu dnii Geoana sau Vadim? Sau Becali? Sa fim seriosi.

Evantaiul politic e destul de limitat si de sfasiat asa ca prin el cam sufla Vintu, Patriciu si Voiculescu. Bietul Geoana, foarte incantat ca a fost distribuit in sfarsit in principalul rol negativ al acestei coproductii telepolitice, a recunoscut ca PSD vrea sa-i dea "o lectie" dlui Basescu. Batalionul de pedeapsa nu stie inca unde a fost incalcata Constitutia - dar nici nu conteaza.

Importanta e suspendarea, nu justificarea. Dl Basescu a incalcat intr-adevar codul manierelor elegante, codul rutier, codul prieteniei si mai ales codul tacerii (asupra crimelor comunismului, securitatii si coruptiei) - dar nu si Constitutia, de care abuzeaza in acest moment toti cei care pretind c-o apara.

Astfel, PD cere dizolvarea Parlamentului in caz ca suspendarea prin referendum esueaza iar PSD sugereaza amanarea nesfarsita a referendumului astfel incat chiriasul Vacaroiu sa devina proprietar la Cotroceni. Ia sa vedem: ce alte idei diabolice mai apar? Ce solutii de prelungire si extindere a crizei mai scornicesc?