Mehedinteanul Aron Tanasoiu, cel mai renumit cioban din zona Olteniei, este hotarat sa ajunga, la propriu, pana la forurile europene cu protestul fata de interzicerea transhumantei

Vestea ca transhumanta va fi interzisa a creat o adevarata drama printre ciobanii romani. Aron Tanasoiu este doar unul dintre zecile de ciobani pe care noile norme europene i-au naucit. Este insa hotarat sa nu renunte la munca sa de-o viata. Baciul vrea sa le explice europarlamentarilor de la Bruxelles de ce este necesara transhumanta si care este farmecul ei.

Aron Tanasoiu are acum 2.500 de oi, ce sunt pazite de aproape 30 de caini si 10 ciobani angajati cu simbrie.

Ca sa ajunga miliardar, a muncit cu sudoare de cand era flacau. Cu cele 100 de mioare ramase dupa decesul tatalui sau a facut peste 30 de ani de transhumanta in Banat, a dormit pe zapada in cojoc si s-a luptat cu lupii si cu ursii.

"Sa vedeti ca va fi bine, ne vor intelege"

Baciul este convins ca, daca va vorbi la Bruxelles, problemele legate de transhumanta si de comercializarea branzei se vor rezolva. ,,Vreau sa dialoghez cu Bruxelles-ul si sa vedeti ca va fi bine, ne vor intelege. Voi incerca prin intermediul unui europarlamentar roman sa fac rost de cateva numere de telefon si, daca va fi cazul, voi merge eu acolo personal.

Produsele noastre sunt naturale, nu ca ale lor. De-asta romancele sunt rosii in obraji si frumoase de mor strainii dupa ele! Oile nu le putem duce la munte cu tirul, ca tirul nu e avion sa le urce pe vai si munti. Iar transportul cu masina le starpeste si pierdem toti mieii! Asa o sa pun problema!", ne-a marturisit baciul. Despre meseria sa spune ca ar vrea sa o inteleaga toata lumea .

,,La oi e mizerie, te murdaresti de balega, stai prin ploaie si prin zapada dupa ele, e de munca! Gatim in natura, pe pirostrii, de fapt pe trei cracani cum le spunem noi, ascultam cantecele pasarilor si susurul izvoarelor. Suntem sanatosi tun si nu avem stres. Asta da viata!", sustine

Aron Tanasoiu.

Profit de miliarde dintr-o meserie milenara

Oile sale sunt impartite in cinci turme, la nu mai putin de 10 ciobani angajati cu simbrie, care sunt dotati cu celulare pentru a putea dialoga intre ei si pentru a putea lua legatura cu ,,jupanul" in diverse probleme legate de oierit.

Integral in Adevarul