Romania va sprijini actuala detinatoare a presedintiei UE, Germania, in eforturile de deblocarea a Tratatului Constitutional European, a declarat presedintele roman, Traian Basescu intr-o intalnire la Cotroceni, cu omologul sau polonez, Lech Kaczynski, aflat intr-o vizita de stat in Romania, vineri, 2 februarie, informeaza un comunicat al Presedintiei remis HotNews.

Pentru deblocarea Tratatului Constitutional trebuie sa se tina cont de pozitia Frantei, a Poloniei, a Olandei si a altor state care inca nu au ratificat Tratatul, a declarat Traian Basescu, apreciind ca misiunea Germaniei, in calitate de stat detinator al presedintiei UE, este una dificila in acest sens.

Referitor la pozitia Romaniei cu privire la Tratatul Constitutional, presedintele Basescu a amintit ca tara noastra a avut, prin Tratatul de aderare, obligatia ca inaintea intrarii in Uniunea Europeana sa ratifice acest document.

“Romania face parte din cele 18 state care deja au ratificat Tratatul Constitutional”. Franta si Olanda sunt printre statele UE care au refuzat sa ratifice acest document, in urma unor consultari populare.

Presedintele polonez a subliniat ca in Franta, inca inainte de terminarea presedintiei germane a UE, vor avea loc alegeri care vor juca un rol hotarator, tinand cont de rolul Frantei in UE. Polonia este deschisa continuarii negocierilor pe marginea Tratatului si isi va prezenta pozitia sa in aceasta problema la jumatatea presedintiei germane a UE.

Discutiile au mai vizat si subiecte de interes bilateral, respectiv situatia din Kosovo, Balcanii de Vest, Ucraina, zona Marii Negre si aspecte privind cooperarea regionala.

Cei doi inalti oficiali au examinat oportunitatile de largire a cooperarii economice bilaterale si au convenit incurajarea celor doua executive sa acorde mai multa atentie domeniilor energiei, agriculturii si infrastructurii. Aceste domenii vor fi reflectate in dialogul bilateral si la nivelul UE, in legatura cu dezvoltarea politicii energetice comune si reforma Politicii Agricole Comune.

Presedintele polonez a apreciat dialogul purtat cu omologul roman, calificandu-l ca „una dintre cele mai interesante convorbiri avute in ultimele 13 luni”, perioada in care s-a intalnit cu aproximativ 20 de sefi de stat.

Presedintele polonez a subliniat, de asemenea, faptul ca Romania si Polonia au o traditie a bunelor relatii bilaterale, intarita de apartenenta comuna la Uniunea Europeana si NATO.