A intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar nu multi patroni sau angajatori ii cunosc toate prevederile. Este vorba despre Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, care revolutioneaza practic piata muncii.

Printre alte prevederi referitoare la salarizarea angajatilor, una va da cu siguranta batai de cap patronilor: angajatii cu studii universitare nu vor putea fi platiti cu mai putin de 880 RON (salariu brut). Nimeni nu poate scapa de aceste prevederi, pentru ca acest Contract colectiv se aplica tuturor persoanelor juridice, avand putere de lege. "Este o adevarat lovitura pentru noi", sustin patronii de mici afaceri.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national a fost semnat de sindicatele si patronatele reprezentative la 26 decembrie 2006, si a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007. Prevederile sale privesc atat conditiile de munca, cat si salarizarea, timpul de munca sau acordarea concediilor.

Conform Art. 4, „se incheie pe o perioada de patru ani, cu posibilitatea revizuirii anuale”. Cu alte cuvinte, va fi in vigoare pana in 2010, inclusiv.

UPDATE: Prevederile privind salarizarea din Contractului Colectiv de munca nu li se aplica functionarilor publici. Salariile acestora sunt reglementate prin Ordonanta nr. 6/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 66 din 29 ianuarie 2007.

UPDATE 2:Multumim cititoarei noastre Raluca pentru observatia ca "nu toate firmele trebuie sa plateasca 880 de lei angajatilor cu studii superioare, ci numai pe aceia angajati pe posturi pentru care se cer studii superioare". Este corect, dar ramane o problema pentru cei care angajeaza absolventi de facultate pe posturi care necesita studii superioare, conform legii.

Salarii mai mari pentru angajatii cu studii

Una dintre principalele noutati aduse de noul Contract colectiv este nivelul de salarizare a angajatilor. Conform prevederilor cuprinse la Articolul 40, in urma stabilirii unor coeficienti de ierarhizare, rezulta ca salariul brut minim pentru un angajat cu studii superioare este de 880 lei.

Iata care sunt treptele de salarizare, asa cum sunt ele prevazute in Contract:

a) muncitori:

1. necalificati = 1,

2. calificati = 1,2;

b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:

1. liceala = 1,2

2. postliceala = 1,25;

c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:

1. scoala de maistri = 1,3;

2. studii superioare de scurta durata = 1,5;

d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.

Salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, adica 2,59 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Conform acestui articol, salariul minim brut va fi, incepand cu 1 ianuarie 2007, de 440 lei, si nu de 390 de lei, cum a anuntat Guvernul la finalul anului trecut. Suma de 390 de lei este valabila doar pentru bugetari.

Diferenta mare la impozite

Cei mai afectati de aceasta majorare a salariului minim sunt, evident, patronii. Acestia vor fi nevoiti sa refaca toate contractele de munca pentru angajatii cu studii medii si superioare, fiind nevoiti sa plateasca impozite mult mai mari pentru noile salarii.

Atasat puteti gasi doua state de plata (cu impozitele aferente platite de angajator): una pentru salariul de 528 de lei, si una de 880 de lei. Diferentele sunt semnificative.

Calculele au fost furnizate de Aurelia Vlad, manager al companiei de consultanta Intertrade Euro Consulting.

Ce spun patronii si autoritatile

" Este o adevarat lovitura pentru noi. Pana acum, chiar si celor cu studii superioare le facusem carte de munca cu salariul minim, de 390 de lei, iar restul de salariu il plateam prin firma sau prin contracte de drepturi de autor. Acum nu stiu cum voi putea plati salariul de 880 de lei si toate impozitele”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Feleaga, patronul unei firme de publicitate.

El are in acest moment sapte angajati cu studii superioare, toti avand pe cartea de munca salariul minim pe economie. "Am inceput deja negocierile cu eu pentru a le face un nou contract de munca pe jumatate de norma. Altfel, nu stiu cum pot rezolva situatia”, mai spune Feleaga.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, considera insa ca angajatorii nu vor fi afectati de noile reglementari. "La noi in tara exista un deficit mare de forta de munca si sunt deja multi angajatori care platesc astfel de salarii", spune el.

In opinia sa, marile centre urbane nu vor fi afectate, insa se vor ivi probleme in zonele defavorizate, acolo unde salariile sunt foarte mici.

Dunitru Costin, liderul Blocului National Sindical, nu a putut estima numarul persoanelor care vor beneficia de prevederile Contractului Colectiv de Munca, insa e convins ca e de ordinul zecilor de mii.

Nici Costin nu considera ca angajatorii ar fi afectati de aceasta masura. "Eu cred ca nu-i intereseaza altfel ar fi facut ceva in sensul asta. Ei castiga trei lei si urmatorul lucru e sa-si ia gipan si vila. O sa dea faliment daca nu au fost in stare sa se adapteze", spune sindicalistul.

Dumitru Costin e de parere ca ar trebui intensificate controalele inspectorilor muncii pentru a sesiza eventualele abuzuri comise de angajatori.

BNR avertizeaza: cresterile salariale potenteaza inflatia

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, a declarat pentru HotNews.ro ca prevederile din noul Contract colectiv de munca vor afecta strategia de lupta impotriva inflatiei.

"BNR a avertizat inca de anul trecut ca procesul de stavilire a inflatiei va fi grav afectat daca va continua aceasta politica de majorare a salariilor. Suntem convinsi ca si aceste prevederi vor face ca lupta cu inflatia sa fie mai dificila", a spus Stet.

Alte prevederi cu impact semnificativ din noul Contract colectiv de munca:

Art. 3, par. (3) : In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.

ART.10. - (1) Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana.

ART. 16 (9) Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.

ART.17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca

ART.24. - (1) Pentru prestarea activitatii in locurile de munca cu conditii grele, periculoase, nocive, penibile sau altele asemenea, salariatii au dreptul, dupa caz, la sporuri la salariul de baza, durata redusa a timpului de lucru, alimentatie de intarire a rezistentei organismului, echipament de protectie gratuit, materiale igienico-sanitare, concedii suplimentare, prevazute de contractele

colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati, unitati si institutii; duratele de reducere a varstei pentru pensionare sunt cele prevazute in lege.

ART.31 (1) Patronul va organiza la angajare si, ulterior, o data pe an, examinarea medicala a salariatilor, in scopul de a constata daca sunt apti pentru desfasurarea activitatii in posturile pe care ar urma sa le ocupe sau pe care le ocupa, precum si pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale.

Examinarea medicala este gratuita, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta conform legii. Conditiile concrete urmeaza sa fie stabilite la nivel de unitate, cu consultarea sindicatelor.

ART.33 - (2) Salariatele gravide, incepand cu luna a V-a de sarcina, precum si cele care alapteaza nu vor fi repartizate la munca de noapte, nu vor fi chemate la ore suplimentare, nu vor fi trimise in deplasare si nu vor putea fi detasate decat cu acordul lor.

ART.36. - (1) In vederea imbunatatirii conditiilor de munca, in fiecare unitate cu cel putin 50 de salariati se va constitui un comitet de sanatate si securitate in munca, in conformitate cu prevederile legale.

(2) Comitetul de sanatate si securitate in munca este constituit din reprezentantii desemnati de sindicatele reprezentative din unitate, pe de o parte, si angajator sau reprezentatii sai desemnati, in numar egal cu cel al reprezentatilor lucratorilor, pe de alta parte.

ART.50. - Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin doua salarii de baza avute in luna pensionarii.

ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:

a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;

b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;

c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

ART. 54. - (1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze in conditiile stabilite prin contractele colective de munca si/sau regulamentele interne aplicabile.

(2) Repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include in programul de lucru.