Revolutie in piata muncii

Firmele sunt obligate sa plateasca un salariu minim brut de 880 lei pentru angajatii cu facultate

de George Florea     HotNews.ro
Luni, 5 februarie 2007, 0:00


Documente:
Contractul colectiv de munca la nivel national
(05.02.2007) PDF
Stat de plata pentru un salariu de 528 RON (brut)
(05.02.2007) XLS
Stat de plata pentru salariu de 880 RON (brut)
(05.02.2007) XLS

A intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar nu multi patroni sau angajatori ii cunosc toate prevederile. Este vorba despre Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, care revolutioneaza practic piata muncii.

Printre alte prevederi referitoare la salarizarea angajatilor, una va da cu siguranta batai de cap patronilor: angajatii cu studii universitare nu vor putea fi platiti cu mai putin de 880 RON (salariu brut). Nimeni nu poate scapa de aceste prevederi, pentru ca acest Contract colectiv se aplica tuturor persoanelor juridice, avand putere de lege. "Este o adevarat lovitura pentru noi", sustin patronii de mici afaceri.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national a fost semnat de sindicatele si patronatele reprezentative la 26 decembrie 2006, si a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007. Prevederile sale privesc atat conditiile de munca, cat si salarizarea, timpul de munca sau acordarea concediilor.

Conform Art. 4, „se incheie pe o perioada de patru ani, cu posibilitatea revizuirii anuale”. Cu alte cuvinte, va fi in vigoare pana in 2010, inclusiv.

UPDATE: Prevederile privind salarizarea din Contractului Colectiv de munca nu li se aplica functionarilor publici. Salariile acestora sunt reglementate prin Ordonanta nr. 6/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 66 din 29 ianuarie 2007.

UPDATE 2:Multumim cititoarei noastre Raluca pentru observatia ca "nu toate firmele trebuie sa plateasca 880 de lei angajatilor cu studii superioare, ci numai pe aceia angajati pe posturi pentru care se cer studii superioare". Este corect, dar ramane o problema pentru cei care angajeaza absolventi de facultate pe posturi care necesita studii superioare, conform legii.

Salarii mai mari pentru angajatii cu studii

Una dintre principalele noutati aduse de noul Contract colectiv este nivelul de salarizare a angajatilor. Conform prevederilor cuprinse la Articolul 40, in urma stabilirii unor coeficienti de ierarhizare, rezulta ca salariul brut minim pentru un angajat cu studii superioare este de 880 lei.

Iata care sunt treptele de salarizare, asa cum sunt ele prevazute in Contract:

a) muncitori:
1. necalificati = 1,
2. calificati = 1,2;

b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2
2. postliceala = 1,25;

c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3;
2. studii superioare de scurta durata = 1,5;

d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.

Salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, adica 2,59 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Conform acestui articol, salariul minim brut va fi, incepand cu 1 ianuarie 2007, de 440 lei, si nu de 390 de lei, cum a anuntat Guvernul la finalul anului trecut. Suma de 390 de lei este valabila doar pentru bugetari.

Diferenta mare la impozite

Cei mai afectati de aceasta majorare a salariului minim sunt, evident, patronii. Acestia vor fi nevoiti sa refaca toate contractele de munca pentru angajatii cu studii medii si superioare, fiind nevoiti sa plateasca impozite mult mai mari pentru noile salarii.

Atasat puteti gasi doua state de plata (cu impozitele aferente platite de angajator): una pentru salariul de 528 de lei, si una de 880 de lei. Diferentele sunt semnificative.

Calculele au fost furnizate de Aurelia Vlad, manager al companiei de consultanta Intertrade Euro Consulting.

Ce spun patronii si autoritatile

" Este o adevarat lovitura pentru noi. Pana acum, chiar si celor cu studii superioare le facusem carte de munca cu salariul minim, de 390 de lei, iar restul de salariu il plateam prin firma sau prin contracte de drepturi de autor. Acum nu stiu cum voi putea plati salariul de 880 de lei si toate impozitele”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Feleaga, patronul unei firme de publicitate.

El are in acest moment sapte angajati cu studii superioare, toti avand pe cartea de munca salariul minim pe economie. "Am inceput deja negocierile cu eu pentru a le face un nou contract de munca pe jumatate de norma. Altfel, nu stiu cum pot rezolva situatia”, mai spune Feleaga.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, considera insa ca angajatorii nu vor fi afectati de noile reglementari. "La noi in tara exista un deficit mare de forta de munca si sunt deja multi angajatori care platesc astfel de salarii", spune el.

In opinia sa, marile centre urbane nu vor fi afectate, insa se vor ivi probleme in zonele defavorizate, acolo unde salariile sunt foarte mici.

Dunitru Costin, liderul Blocului National Sindical, nu a putut estima numarul persoanelor care vor beneficia de prevederile Contractului Colectiv de Munca, insa e convins ca e de ordinul zecilor de mii.

Nici Costin nu considera ca angajatorii ar fi afectati de aceasta masura. "Eu cred ca nu-i intereseaza altfel ar fi facut ceva in sensul asta. Ei castiga trei lei si urmatorul lucru e sa-si ia gipan si vila. O sa dea faliment daca nu au fost in stare sa se adapteze", spune sindicalistul.

Dumitru Costin e de parere ca ar trebui intensificate controalele inspectorilor muncii pentru a sesiza eventualele abuzuri comise de angajatori.

BNR avertizeaza: cresterile salariale potenteaza inflatia

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, a declarat pentru HotNews.ro ca prevederile din noul Contract colectiv de munca vor afecta strategia de lupta impotriva inflatiei.

"BNR a avertizat inca de anul trecut ca procesul de stavilire a inflatiei va fi grav afectat daca va continua aceasta politica de majorare a salariilor. Suntem convinsi ca si aceste prevederi vor face ca lupta cu inflatia sa fie mai dificila", a spus Stet.

Alte prevederi cu impact semnificativ din noul Contract colectiv de munca:

Art. 3, par. (3) : In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.

ART.10. - (1) Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana.

ART. 16 (9) Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.

ART.17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca

ART.24. - (1) Pentru prestarea activitatii in locurile de munca cu conditii grele, periculoase, nocive, penibile sau altele asemenea, salariatii au dreptul, dupa caz, la sporuri la salariul de baza, durata redusa a timpului de lucru, alimentatie de intarire a rezistentei organismului, echipament de protectie gratuit, materiale igienico-sanitare, concedii suplimentare, prevazute de contractele
colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati, unitati si institutii; duratele de reducere a varstei pentru pensionare sunt cele prevazute in lege.

ART.31 (1) Patronul va organiza la angajare si, ulterior, o data pe an, examinarea medicala a salariatilor, in scopul de a constata daca sunt apti pentru desfasurarea activitatii in posturile pe care ar urma sa le ocupe sau pe care le ocupa, precum si pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale.

Examinarea medicala este gratuita, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta conform legii. Conditiile concrete urmeaza sa fie stabilite la nivel de unitate, cu consultarea sindicatelor.

ART.33 - (2) Salariatele gravide, incepand cu luna a V-a de sarcina, precum si cele care alapteaza nu vor fi repartizate la munca de noapte, nu vor fi chemate la ore suplimentare, nu vor fi trimise in deplasare si nu vor putea fi detasate decat cu acordul lor.

ART.36. - (1) In vederea imbunatatirii conditiilor de munca, in fiecare unitate cu cel putin 50 de salariati se va constitui un comitet de sanatate si securitate in munca, in conformitate cu prevederile legale.
(2) Comitetul de sanatate si securitate in munca este constituit din reprezentantii desemnati de sindicatele reprezentative din unitate, pe de o parte, si angajator sau reprezentatii sai desemnati, in numar egal cu cel al reprezentatilor lucratorilor, pe de alta parte.

ART.50. - Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin doua salarii de baza avute in luna pensionarii.

ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

ART. 54. - (1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze in conditiile stabilite prin contractele colective de munca si/sau regulamentele interne aplicabile.
(2) Repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include in programul de lucru.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


39295 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  S-a Abrogat (Luni, 5 februarie 2007, 1:32)

  Gustav [anonim]

  Contractul de care este vorba aici, s-a abrogat deja...

  N. R.- informatia din comentariu nu se verifica
 • 0 (0 voturi)    
  Arma cu doua taisuri... (Luni, 5 februarie 2007, 6:16)

  wyk [anonim]

  Aceasta prevedere este o arma cu doua taisuri.O sa se ajunga si in Romania ca un absolvent de facultate sa auda acest raspuns de la angajator: "nu te luam pentru ca esti supracalificat pentru munca pe care noi vrem sa ti-o oferim" si uite asa conform acestui refuz tipic in occident deja poti sa mori de foame :)...eu scriu acest lucru pentru ca am patit-o in Franta si acum in U.S.A...dar cine stie poate in Romania nu va fi la fel...
 • 0 (0 voturi)    
  cand? (Luni, 5 februarie 2007, 7:02)

  corina pavelescu [anonim]

  Gustav te rog sa ne spui cand s-a abrogat contractul? Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Pai ... lamureste-ne (Luni, 5 februarie 2007, 8:10)

  AfterD [anonim]

  Care este nr actului prin care s-a abrogat?
 • 0 (0 voturi)    
  pai? (Luni, 5 februarie 2007, 8:12)

  AfterD [anonim]

  Poti sa ne dai nr. actului pri care s-a abrogat?
 • 0 (0 voturi)    
  CCM (Luni, 5 februarie 2007, 8:33)

  CCM [anonim]

  ...mda..s-a abrogat, ca doar e o lege....hahahaha...nu se poate abroga contractul colectiv de munca, asa ca tre sa va obisnuiti cu ideea ca pana in 2010 va avea aceasta forma... :-)
 • 0 (0 voturi)    
  da-ne temeiul legal pt abrogare (Luni, 5 februarie 2007, 8:52)

  cineva [anonim]

  Mai gustav daca esti atat de sigur ca s-a abrogat da-ne domnule temeiul legal...altfel vorbim degeaba.M-am saturat de stiri aruncate fara noima..eu citesc legislatia la zi si nu am gasit un act care sa anuleze contractul, asa ca ..pe loc repaus
 • 0 (0 voturi)    
  in vigoare (Luni, 5 februarie 2007, 8:53)

  sclavu [anonim]

  CCM-ul acesta produce efecte de la data inregistrarii la Ministerul Muncii. Este obligatoriu, cu exceptia bugetarilor care vor merge pe 390 lei, conf HG
 • 0 (0 voturi)    
  e o masura de a atrage taxe si impozite noi (Luni, 5 februarie 2007, 9:02)

  gorbaciovsky [anonim]

  Chiar daca BNR zice ca prin noua lege se va acutiza spirala inflationista, eu nu sunt de acord. Banii respectivi existau deja in piata pentru ca, asa cum zice Mihai Feleaga, banii ajungeau la salariati prin alte metode: drepturi de autor, sporuri, etc. Legiuitorul, sub masca protejarii drepturilor angajatilor cu studii superioare, nu face decat sa atraga venituri noi la bugetul de stat prin taxele si impozitele care se vor aplica la niste venituri mai mari de acum incolo.
 • 0 (0 voturi)    
  eu am colegiu de 3 ani - am studii superioare? (Luni, 5 februarie 2007, 9:05)

  Gicu [anonim]

  am o firma unde-s administrator. daca am colegiu tehnic de 3 ani, intru la aceasta categorie? sau se considera studii post liceale?
 • 0 (0 voturi)    
  Adio tineri absolventi (Luni, 5 februarie 2007, 9:25)

  Unknown [anonim]

  Sunt managerul unei firme de consultanta. Desi salariile pentru cei cu experienta sunt competitive pe piata, atat timp cat un proaspat absolvent nu are nici pe departe calificarea necesara unui astfel de salariu, solutia va fi sa nu angajam absolventi (nici cu subventia de la stat)
  ---------------------------------------------------------------------------------
  Problema nu este numai persoana in sine ci si SLABA PREGATIRE DIN SCOALA. Astazi nu se invata mai NIMIC. Avem specialisti peste tot si foarte rar se intampla sa fie si unul acceptabil. Din 300 de oameni la interviu anul trecut am reusit sa selectam 5, iar pe 2 i-am dat deja afara!!!
  --------------------------------------------------------------------------------
  Concluzia e foarte simpla, dragi tineri:
  - bagati-va mintile in cap si puneti-va pe invatat ca nu va angajeaza nimeni.
  Nu uitati:
  - exista forta de munca de varsta a 2-a, in buna stare si capabila sa duca economia inca 10-15 ani
  - devine foarte atractiva ideea de outsourcing pentru multe afaceri (Moldova e la 2 pasi)

  Avem nevoie de tineret. Vrem sa va promovam. Dar nu veniti cu mana goala (capul gol) la interviu!!!

  Multa bafta!

  P.S. In afara de mirc, ym, dc++ si altele stie vre-un tanar absolvent ce este Microsoft Office? La ce se poate folosi Word-ul, Excel-ul... 90% pica la interviu la asa ceva (culmea, cu permis de conducere al calculatorului cu tot)
  • 0 (0 voturi)    
   Ce manager de milioane (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 12:00)

   alexandra [anonim] i-a raspuns lui Unknown

   Din pacate nu studentii sunt de vina. Eu am fost bursiera in timpul facultatii, am fost la toate cursurile si degeaba. Materia e invechita iar practica nu facem deloc. Dar tot vina noastra e, nu? Eu primesc 880 RON la locul de munca si de abia imi platesc chiria. daca nu ar fi parintii, am fo morti la preturile din orasele mari. Mai gandeste o data si ganditi vi\oi toti care faceti afirmatii defaimatoare la adresa absolventilor, unii chiar muncesc in facultate.<br/> Bun manager esti. Cred ca ai o relatie dezastruoasa cu angajatii.
  • 0 (0 voturi)    
   vreun (Luni, 10 decembrie 2007, 13:56)

   qwerty [anonim] i-a raspuns lui Unknown

   vre-un<br/>manager de top, corect e vreun. Cred ca tu ai capul gol.
  • 0 (0 voturi)    
   asta da gandire proasta (Luni, 4 august 2008, 12:05)

   MONICA [anonim] i-a raspuns lui Unknown

   Cred ca toti absolventii de facultate ar trebui sa primeasca macar ata, deoarece au investit timp, energie si bani in studii.
   Faptul ca in scoala nu ni se ofera pregatirea necesara pt ceea ce va trebui sa facem dupa termninarea facultatii nu este vina noastra. In facultate ni se ofera doar cateva cunostinte teoretice generale. Nu de putine ori am cerut sa facem cursuri practice sau sa mergem sa vedem ce va trebui sa facem dupa terminarea facultatii, dar raspunsul era acelasi de fiecare data: ne pare rau, dar nu se poate.
   Cei care angajeaza absolventi ar trebui sa le ofere un scurt traning inainte sa inceapa sa lucreze. Asta in cazul in care ati auzit si dumneavoastra de acest fel de training!!!??? Multe firme o fac si mi se pare un lucru foarte ok. Pana la urma se va merita investitia.
   Poate ca sunt si absolventi de facultate care nu au nici minimul de cunostinte necesare, dar cred ca sunt putini. Iar in ceea ce priveste utilizarea calculatorului, nu am invatat la scoala, dar aproape toata lumea stie sa le foloseasca..poate chiar mai sunt si acum persoane care nu si-au permis sa-si cumpere propiul calculator...si atunci cum sa invete???
   Ce prostie sa aduci forta de munca din Moldova; asa prostie nu am mai auzit pana acum, sincer... Si la toate slujbele se cere experienta..cel putin un an in domeniu. Dar cum sa-mi fac experienta daca nu ma angajati fara??? Eu una nu stiu..poate imi raspundeti dumneavostra...
 • 0 (0 voturi)    
  salar minim (Luni, 5 februarie 2007, 9:48)

  Fetes Levente [anonim]

  Medicii rezidenti ce salar primesc? cel de 880 Ron sau 520 ?
 • 0 (0 voturi)    
  Diploma De Facultate=Diploma de BAC (Luni, 5 februarie 2007, 9:53)

  Anda B. [anonim]

  Oricum majoritatea celor cu studii superioare ocupau posturi ce necesita studii medii. Diploma de facultate a ajuns un fel de diploma de BAC.

  Asa poate or sa dispara anunturi de genul (reprodus din memorie):
  Publicatia X angajeaza doua persoane (preferabil sex feminin) pt preluarea anunturilor publicitare. Obligatoriu studii superioare tehnice sau economice.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru "managerul unei firme de consultanta" (Luni, 5 februarie 2007, 9:58)

  Kiki Rroman [anonim]

  Se scrie "vreun", nu "vre-un". Cam asa sunt toti "managerii" nostri: agramati si infatuatzi.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr unknown (Luni, 5 februarie 2007, 10:06)

  Vreunul [anonim]

  in afara de mirc, ym si dc++, mai stim si ca VREUN se scrie impreuna. 'traiti dom' patron, sarumana, 390 de lei pe luna va doresc.

  p.s. imi explica cineva care e faza cu bugetarii? daca sunt bugetar cu studii superioare inseamna ca iau 390*2 in loc de 440*2?
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare pentru un specialist (Luni, 5 februarie 2007, 10:07)

  nespecialist [anonim]

  In textul prezentat de hotnews spune asa: "personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare".
  Adica daca eu sunt absolvent de facultate si lucrez pe un post care conform COR nu necesita studii superioare, trebuie sa primesc 880 sau 440 lei?
  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Descoperirea apei calde (Luni, 5 februarie 2007, 10:07)

  Dragos [anonim]

  Prevederi similare au fost si in contractul colectiv de munca anterior. Ba chiar mai favorabile...De ce descoperim apa calda acum????
  "2007-2010
  Art. 40
  (1)Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:
  a)muncitori:
  1.necalificati = 1,
  2.calificati = 1,2;
  b)personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
  1.liceala = 1,2,
  2.postliceala = 1,25;
  c)personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
  1.scoala de maistri = 1,3,
  2.studii superioare de scurta durata = 1,5;
  d)personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.
  (2)Coeficientii de salarizare de la alin. 1 se aplica la salariul minim negociat pe unitate.
  (3)Salarizarea personalului incadrat conform alin. 1 se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective.
  (4)Salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, adica 2,59 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2007.

  2005-2006
  Art. 39
  (1)Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:
  a)muncitori:
  1.necalificati = 1,
  2.calificati = 1,2;
  b)personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
  1.liceala = 1,1,
  2.postliceala = 1,15;
  c)personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
  1.postliceala = 1,25,
  2.scoala de maistri = 1,3,
  3.subingineri = 1,4;
  d)personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 1,5.
  (2)Coeficientii de salarizare de la alin. 1 se aplica la salariul minim negociat pe unitate.
  (3)Salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 3.300.000 lei, adica 19.412 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2005.

  Trist, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  CCM (Luni, 5 februarie 2007, 10:17)

  lsm [anonim]

  Daca aveti acces la Eurolex, vedeti ca acolo scrie ca: CCM 2895/29.12.2006 este valabil temporar.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt cel cu colegiu! (Luni, 5 februarie 2007, 10:31)

  Diplomat Inginer [anonim]

  Nici nu sti macar sa citesti? Daca esti subinginer sau ai facut o facultate de 3 ani o sa ai minim 1,5*440=660 RON. Tu de unde esti ? Ma refer de pe ce planeta. Ne intrebi pe noi daca ai studii universitare sau nu. Asa ceva nu am auzit in viata mea. Nu sti daca esti intelectual sau nu. Baaaaaaaa scrie facultate pe diploma? Daca scrie esti intelectual. Poti sa faci scoala de arta si meserii si 10 ani de zile si nu inseamna ca esti cu studii superioare de scurta sau lunga durata daca faci scoala dupa liceu. Domnilor se pare ca cu uniunea asta europeana s-a raspandit si prostia nemtiilor de care ne miram odata. Inchide-ti granitele!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  cat inseamna (Luni, 5 februarie 2007, 10:33)

  tudor [anonim]

  dar cat inseamna 880 brut? in jur de 500 net. Nu mi se pare o suma atat de mare, e chiar un salariu mic daca ai si o chirie de platit deja nu ajunge:(.
  Proaspetii abolventi sa puna mana sa munceasca din facultate si sa nu mai astepte sa-i sponrizeze parintii pana la 30 de ani.
 • 0 (0 voturi)    
  @pentru acelasi manager al pseudo-firmei de consultantza (Luni, 5 februarie 2007, 10:36)

  European Consulting Agency [anonim]

  Da dom'ne, am inteles cum se face de preferatzi sa angajatzi niste huidume necalificate pe care sa-i platiti cu doua milioane la luna, in loc sa angajati un specialist pe care trebuie sa-l platiti cu bani. (Reali). Zi mai bine cum faci tu consultantza (care poate avea "n" ramuri, de la consultantza de afaceri pina la management, mediu, etc) cu angajatzi care scot abacu' din buzunar cind vine vorba de-un calcul? A, iti faci probleme de grafice in Excel, de baze de date in Acces? Nici o problema, pune un salariu atractiv in anuntz, nu o cheap-areala, sa vezi cum vin shi unii mai pregatitzi. Daca nu, marsh la Chisinau, din Dorohoiul natal si pina in capitala moldava nici nu e asha de mult...
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru UNKNOWN (Luni, 5 februarie 2007, 10:40)

  DeMaio [anonim]

  Mai baga mana in buzunar si ma plateste-ti oamenii, jigodie ordinara. Si, da, stiu sa folosesc Excel, Word, PowerPoint si altele...as mai adauga, dar ce stiu eu sa manuiesc, banuiesc ca pentru tine sunt limbi straine (astea nu sunt alea pe care le dai secretarei, ca sa fim intelesi...). Te-ai obisnuit, si tu, si alti patroni de carton ca tine, sa tii oamenii in firma pe cateva milioane amarate, ca sa ai de tarfe. Ei, v-a venit si voua randul. Personal, daca intalnesc un bulangiu ca tine, de-abia astept sa-l dau in judecata
 • 0 (0 voturi)    
  Multi agramatzi sunt in tzara asta (Luni, 5 februarie 2007, 10:43)

  Kiki Rroman [anonim]

  Diplomat Inginer, Unknown, invatzati sa scrieti..

  "Vre-un", "nu sti" , "inchide-ti granitele" ...
  Baaai, analfabetilor..
 • 0 (0 voturi)    
  Tineri absolventi (Luni, 5 februarie 2007, 10:43)

  Cristian [anonim]

  Angajatorii care doresc tineri absolventi bine pregatiti ar trebui sa colaboreze cu facultatile de profil, astfel daca la sfarsitul facultatii cei mai buni studenti ar avea un loc de munca asigurat concurenta intre studenti ar fi mai mare si astfel toata lumea ar avea de castigat.
 • 0 (0 voturi)    
  egstraordinar muica! (Luni, 5 februarie 2007, 10:55)

  kelu [anonim]

  Poaaaaaaaa!!!! cata realizarea! Va dati seama: 880 brut minim. Baaaaa: cu banii astia aproape ca esti muritor de foame. Sa scoata, frate, euroii grosi din buzunare.

  Cine e patron si se plange de conditia asta, sa isi inchida afacerea ca inseamna ca e un looser oricum. Am citit ce a zis Mihai Feleaga: sunt impresionat pana la lacrimi! Da el nu se gandeste ca face un soi de evaziune fiscala (mai gri, ce-i drept) prin politica lui salariala de kkt?

  Eu unul lucrez la o firma la care salariul este trecut integral pe cartea de munca. Mereu am avut probleme cu firmele care angajeaza oameni si le dau banii "la negru" pt. ca fac o concurenta neloiala.

  Asa ca domnilor patroni: scoateti banu' din buzunar si platiti angajatii.
 • 0 (0 voturi)    
  tzatza frosa de la tzara (Luni, 5 februarie 2007, 11:01)

  claudiu [anonim]

  Singura resursa de forta de munca reala si care nu se afla pe piata muncii este, generic vorbind, "tzatza frosa de la tzara". Adica o parte importanta a populatiei din mediul rural, angajata in agricultura de subzistenta.

  Din pacate, nivelul lor de calificare este foarte redus. Ar fi avut o sansa de a se angaja in industriile unde calificarea ceruta este mai redusa (gen confectii, incaltaminte etc etc) si unde o meserie se invata - la un nivel acceptabil - relativ repede. Dar cu aceasta crestere agresiva de salarii, nimeni nu va mai angaja pe cineva care nu stie o meserie si nu va avea rabdare o jumatate de an sau mai mult ca sa invete acea meserie.

  Alternativa este sa invete pe cont propriu. Dar cred ca este o alternativa iluzorie.

  Asa ca o buna parte din populatie se va afla in imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca, in timp ce regulile UE va face sa nu mai poata activa in agricultura de subzistenta.

  De aici un formidabil bazin electoral pentru Becali-Vadim si care-o-mai-fi... Sigur ca mai exista si varianta sters-la-fund-baba-italiana...

  Imi cer anticipat scuze celor care vor judeca acest mesaj ca fiind ironic, nu e nici pe departe intentia mea. Dar e o problema reala a Romaniei. Si nu cred ca are nimeni o solutie, asa cum gandesc majoritatea dintre voi si majoritatea clasei politice.
 • 0 (0 voturi)    
  Contract national de munca 2007-2010 (Luni, 5 februarie 2007, 11:21)

  cristian [anonim]

  pentru informare
 • 0 (0 voturi)    
  Ptr. unknown (Luni, 5 februarie 2007, 11:26)

  Steff [anonim]

  "salariile competitive pe piata" = insemna ca ii dai 300$ unuia atunci cand media 200-250$. O gramada de sefi/patroni/manageri considera ca platesc competitiv, dar pe langa atributiile de serviciu iti mai baga inca 100 de lucruri de facut in plus. In plus te pune sa depui garantie 10% / luna, bani pe care nu-i mai vezi integral.

  Inca ceva...am avut placerea sa cunosc un investitor american care s-a exprimat in felul urmator:

  " You pay with peanuts, you hire monkeys"
 • 0 (0 voturi)    
  Ipocrizie (Luni, 5 februarie 2007, 11:44)

  clicu [anonim]

  NU inteleg de unde atata ipocrizie: esti patron, ai 8 angajati cu studii superioare si ii tii la salariul minim pe economie in cartea de munca. Cand vine o ordonanta care aduce practic lucrurile la normalitate incepi sa-ti pui tarana in cap ca te aduce la faliment. Decat asa patroni mai bine lipsa.
 • 0 (0 voturi)    
  Salariu minim e nociv (Luni, 5 februarie 2007, 11:47)

  Jan [anonim]

  Niciodata salariul minim nu a avut un impact benefic atunci cand a fost aplicat. La fel cum nici o alta masura de reglare a preturilor nu a rezultat in nimic altceva decat distorsiuni (penurii sau excese).

  Salariatul, cu studii, care era platit inainte de aceasta masura peste 880, isi va pastra locul de munca. In schimb toti cei dintre noi care avem salarii sub 880 (cum e si cazul meu), riscam mult sa fim dati afara. Nu am avut cine stie ce facultate si asta o sa ma coste foarte scump, acuma. Nu vad cine o sa imi dea 880 RON iar eu am foarte mare nevoie de a muncii pentru a ma intretine. Mi-e frica ca aceasta masura ma va obliga sau sa intru in somaj, ceace chiar nu pot, sau sa muncesc la negru (ceace cred ca voi face).


  II invit pe cei care sunt sustinatori ai salariului minim, sa se intrebe dece sa il punem numai la 880 ? Dece nu la 1000 ? Ca sa fie mai rotund. Sau chiar la 2000? De ce numai la cei cu facultate? Hai la toti. Nu au nevoie oare toti de 1000 de RON pe luna ?
 • 0 (0 voturi)    
  se poate si mai bine. (Luni, 5 februarie 2007, 12:07)

  mefisto [anonim]

  Parerea mea e ca se poate si mai bine.
  Nu este admis ca dupa cativa ani de facultate sa primesti un salariu de 880 RON brut. Asta in conditiile in care domnii patroni nici macar nu-si pot imagina viata fara marje de 100%.
  Rezultatul: preturi europene care includ cheltuieli cu salarii mici si o marja maaaaaaaaaaaare de tot pentru baietii isteti.

  Unknown: Daca spui ca activezi in consultanta ar trebui sa stii ca salariile consultantilor sunt cu mult mai mari decat cei 880 RON. Daca nu te multumeste calificarile absolventilor atunci nu-i angaja. Vrei oameni pregatiti, plateste.
 • 0 (0 voturi)    
  acelasi (Luni, 5 februarie 2007, 12:21)

  miku [anonim]

  sarut mana
 • 0 (0 voturi)    
  Eroare: Conditia de pregatire (Luni, 5 februarie 2007, 13:13)

  Raluca [anonim]

  Articolul face o mare eroare: "d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare"
  Deci nu toate firmele trebuie sa plateasca 880 de lei angajatilor cu studii superioare, ci numai pe aceia angajati pe posturi pentru care se cer studii superioare. Asa ca patronul unui agent de vanzari care are studii superioare nu va fi obligat sa-i plateasca acestuia minim 880 de lei daca pentru ocuparea postului nu sunt necesare studiile superioare.
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Luni, 5 februarie 2007, 13:14)

  ddk [anonim]

  dar pt cei cu liceul terminat ce salariu vor avea, si daca e sa o luam pe alta parte cu cu facultzi sunt degeaba uneori, ca sunt prosti cu diploma, scuzati-mi expresia dar de multe ori nici nu stiu ce profil au terminat si ce pregatire au, e egala cu zero acea diploma daca el nu stie sa imi spuna ce a terminat., si le mai faceti chestia asta cu 880 lei, sunt multzi cu facultatzi care fac umbra degeaba pamantului ca au trecut prin facultate ca ratza pe apa ...mda ....curiozitatea mea este ce salariu vor avea cei care au liceul terminat sau in curs.....sunt tare curios sau aia n-au valoare?
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare. (Luni, 5 februarie 2007, 13:16)

  BAV [anonim]

  Aceste prevederi sunt valabile si pentru studentii care termina o facultate si vor deveni profesori?
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo Raluca ! (Luni, 5 februarie 2007, 13:37)

  marianu [anonim]

  Dupa zeci comentarii pro si contra, consecinta a citirii articolului "printre randuri", iata ca s-a gasit cineva sa puna punctul pe i.
  BRAVO pentru spiritul de observatie care lamureste orice mai era neclar ! Uite-asa se inflameaza gratuit lumea pe forumuri, doar de dragul de a-si da cu parerea...
 • 0 (0 voturi)    
  Eroare (Luni, 5 februarie 2007, 13:48)

  Raluca [anonim]

  mda, de inflamat s-au inflamat, dar se pare ca autorului articolului nu-i pasa devreme ce nu schimba nimic. "Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 ... revolutioneaza practic piata muncii.".
  Alooooo, nu revolutioneaza nimic
 • 0 (0 voturi)    
  Eroare (Luni, 5 februarie 2007, 13:56)

  Raluca [anonim]

  Mda, dar se pare treaba asta nu intereseaza pe nimeni din redactia Hotnews. "Revolutia in piata muncii" loveste in continuare. Apropo, cica maine se descopera America
 • 0 (0 voturi)    
  Micro (Luni, 5 februarie 2007, 13:56)

  Iulian [anonim]

  Ceea ce este absolut clar este ca una din tintele acestui demer este reprezentata de contractele cu minim care le au prestatorii de servicii de consultanta. Ideea este ca nimeni nu ma obliga sa-l angajez cu norma intreaga. :))
 • 0 (0 voturi)    
  O adevarata lovitura! (Luni, 5 februarie 2007, 14:03)

  Costin [anonim]

  " Este o adevarat lovitura pentru noi. Pana acum, chiar si celor cu studii superioare le facusem carte de munca cu salariul minim, de 390 de lei, iar restul de salariu il plateam prin firma sau prin contracte de drepturi de autor. Acum nu stiu cum voi putea plati salariul de 880 de lei si toate impozitele&#8221;, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Feleaga, patronul unei firme de publicitate.

  Asta e din ciclul a "Negru pe plantatie". Pe cartea de munca iti trece 390 de lei si restul cu siguranta e la negru si in nici un caz pe cine stie ce contract. Pe moment angajatul e super-multumit pentru ca primeste niste bani dar in timp va vedea ca va fi privat de multe beneficii gen imprumuturi mai mari de la banca, pensie etc. Pentru angajati, toti banii pe cartea de munca ar trebui sa fie lege.
  My 2c.

  Costin
  http://www.constantincocioaba.info
 • 0 (0 voturi)    
  Evaziune fiscala (Luni, 5 februarie 2007, 14:32)

  Paul [anonim]

  Mie imi convine masura asta, loveste in cei care scoteau bani grei pe seama celorlalti. Daca eu imi platesc toate taxele si impozitele corect nu pot sa concurez cu o firma care scoate jumatate din bani la negru si de obicei da tzeapa in stinga si-n in dreapta (de, daca merge la stat de ce sa nu mearga si cu altii?)

  Oricat ar fi injurat statul el asigura (contra taxelor pe care le platim) anumite servicii de care beneficiem cu totii. Cine nu vrea sa plateasca n-are decit sa se mute pe vreo insula pustie in Pacific, sa-l ia apa la anu'
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Luni, 5 februarie 2007, 14:40)

  abc [anonim]

  dar daca ai facultate si nu ai dat licenta ce salariu o sa ai?
  se considera "studii superioare" si daca esti nelicentiat?
 • 0 (0 voturi)    
  neconcordanta (Luni, 5 februarie 2007, 14:40)

  madalina [anonim]

  mi se pare un pic ciudat ca statul obliga pe toti patronii sa faca salariul de minim 880 lei, in timp ce medicii rezidentii ( care au studii superioare) vor avea pana la sfarsitul anului (ca acum este mai mic salariul ) 830 lei. E o neconcordanta.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru trafic? (Luni, 5 februarie 2007, 14:44)

  Aura [anonim]

  mai, baieti, raluca v-a atras atentia dar tot titlul vechi a ramas... zece mii de cititori dusi cu presu', mai, baieti, mai...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e bine deloc! Alta magarie demagocica a lui Tariceanu! (Luni, 5 februarie 2007, 14:57)

  jemapelSILE [anonim]

  Culmea tocmai in noi ,absolventii de facultati loveste legea!
  Eu sunt proaspat absolvent de facultate si toti ar crede ca ma bucura aceasta masura.Nu ,pentru ca ar trebui sa caut si in gaura de sarpe pe cineva care sa ma angajeze cu carte de munca acum la inceput.Eu am nevoie mai mult de experienta in legalitate decat de bani.
  Teoretic,angajatorul impreuna cu angajatul trebuie sa plateasca la stat mai mult de 4 000 000 impozit din cei 8 800 000.
  E stupid! Daca vor sa mareasca salariul minim s-o faca pt toti!
 • 0 (0 voturi)    
  880 lei (Luni, 5 februarie 2007, 16:04)

  Sorin Blaj [anonim]

  Cat se castiga la un salariu brut de 880 lei?
  Care sunt costurile angajatorilor pentru un salariu brut de 880 lei?

  O sa incerc sa va raspund in continuare:

  Salariu brut lunar: 880

  CAS angajat: 880 x 9,5% = 83,6
  Sanatate angajat: 880 x 6,5% = 57,2
  Somaj angajat: 880 x 1% = 8,8

  Deducere personala lunara: 250

  Venit net impozabil lunar: 480,4

  Impozit pe venitul lunar: 480,4 x 16%= 76,9

  Castig net lunar:
  880 - 83,6 - 57,2 - 8,8 - 76,9 = 653,5


  Contributii angajator:
  CAS: 880 x 19,5% = 171,6
  Sanatate: 880 x 6% = 52,8
  Somaj: 880 x 2% = 17,6
  Concedii si indemnizatii: 880 x 0,85% = 7,5
  Fondul de garantare a salariilor: 880 x 0,25% = 2,2

  Total cheltuieli angajator:
  880 + 171,6 + 52,8 + 17,6 + 7,5 + 2,2 = 1.131,7

  In plus, la aceste cheltuieli se mai adauga:
  Contributia pentru accidente de munca: intre 0,4 si 3,6%
  Comisionul ITM: 0,25 sau 0,75%

  CONCLUZII:
  La un salariu brut de 880 lei si fara persoane in intretinere, se castiga net (in mana) 653,5 lei.

  Costurile angajatorului pentru 880 lei salariu brut sunt de minim 1.137,4 lei = 1.131,7 + 5,7 (contributia pentru accidente de munca si comisionul ITM)

  Ca sa castigi un leu net trebuie ca angajatorul sa plateasca 1,74 lei.

  Sper ca am fost suficient de clar.
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Luni, 5 februarie 2007, 16:10)

  studentu\' [anonim]

  "bagati-va mintile in cap si puneti-va pe invatat ca nu va angajeaza nimeni.
  P.S. In afara de mirc, ym, dc++ si altele stie vre-un tanar absolvent ce este Microsoft Office? La ce se poate folosi Word-ul, Excel-ul... 90% pica la interviu la asa ceva"

  Incredibil. Se vede gandirea tipic romaneasca...."Vrem experti. Oferim salariul cel mai mic din Europa". Apoi ramaneti cu pofta...tinerii proaspati absolventi fie pleaca in afara fie se angajeaza inca din facultate. Nu va convine situatia? atunci angajati oameni mai batrani(+35) care o sa aiba nevoie de 1 an ca sa se obisnuiasca sa deschida wordul si sa salveze un document.


  "Din 300 de oameni la interviu anul trecut am reusit sa selectam 5, iar pe 2 i-am dat deja afara!!!"...300 oameni aparent prosti(dupa cum precizati d-voastra) se prezinta doar la slujbe prost platite. Cat dati, atat primiti...ca altfel nu merge in romania....sunt angajat pe 3 milioane..atunci din cele 8 ore de munca, lucrez 3...nu va place, luati altul...si stati linistiti ca tinerii care au cat de cat un cap nu stau pt un salariu de 150 euro pe luna. Mie acei 880 ron tot putin mi se pare...1000 Ron s-ar apropia mai mult de realitate. Avand in vedere ce ne asteapta...si 1000 ron o sa fie putini.
 • 0 (0 voturi)    
  PRECIZARI (Luni, 5 februarie 2007, 16:38)

  Sorin Blaj [anonim]

  Ce credeti ca vor face firmele din Romania? Vor realiza o fisa a postului pentru fiecare angajat si vor preciza negru pe alb ca pentru postul respectiv nu se solicita studii superioare si cu asta basta. Tu poti sa ai studii superioare, dar noi avem nevoie de angajati cu studii medii. Aaaa, tu vrei sa lucrezi si asa? Foarte bine. Ramane cum am stabilit.

  De ce credeti ca exista N firme in Romania, in care, de la portar la director, toti sunt angajati cu salariul minim pe economie?
 • 0 (0 voturi)    
  analiza (Luni, 5 februarie 2007, 16:57)

  JIO [anonim]

  este bine ca au marit salariile pentru cei cu studii superioare! Imi convine!, pentru ca tinar fiind nu poti sa-ti faci un rost numai cu cei 500 de Ron ,sau poate mai putin, salariu practicat de multiple firme din romania. Adica stai pe bancile facultatii, isi bat joc profesorii de tine, dupa care ti se da o foaie in mana si ti se spune : "No, apuca-te de lucru!". Intr-adevar, este dificil pentru angajator. Oricum, nu cred ca dupa 2010 va fi continuata motiunea, pentru ca se va ajunge ca cei fara facultate sa fie mai cautati decat cei cu facultate. SAU se va merge pe intelegeri cu patronul: posturile pe viitor se vor pune pe piata fara mentiunea "cerem studii superioare".Si asa, daca nu se cer studii de ce sa te plateasca chiar daca tu ai facut 5 ani de facultate, pentru ca tu te duci la interviu constient de faptul ca studiile superioare in acel moment nu conteaza.
 • 0 (0 voturi)    
  880 LEI (Luni, 5 februarie 2007, 17:34)

  gigi [anonim]

  Stati linistiti ca nu pot patronii trece orice pe fisa postului. Sunt multe posturi trecute in lege unde nu poti avea angajati fara facultate. Patronii care nu-si permit sa plateaca un salariu de 880 care e oricum mic nu mai au ce cauta pe piata, punct. Pot sa plece linistiti in Moldova sau Asia daca vor. Daca tot am intrat in EU trebuie sa respectam anumite legi. Acesti patroni care nu vor sa plateasca mai mult de minim sunt buticarii care oricum vor dispare intrun an sau doi de pe piata.
 • 0 (0 voturi)    
  un pas in plus (Luni, 5 februarie 2007, 17:47)

  sorin [anonim]

  Oricum cu un asemenea salariu, tot nu poti trai omeneste in Ro! Iar tovarasii patroni sa scoata banii !! Sa plateasca uman angajatii, ca vor numai vile si jeep-uri peste noapte ! Niste hoti ! Niste profitori ! Tot sistemul de patronat din Ro! Auzi: "o grea lovitura" Pana cind voiai mai hotule sa beneficiezi aproape gratis de angajat ???? Gata ! Lege ! Asta sa va fie sloganul !
  Oricum pe mine nu ma afecteaza,ca multumesc Domnului am scapat de acolo, dar sunt indignat ! Ar trebui sa ceara angajatii mult mai mult ! Stii cit am eu /ora? si e foarte putin : 9.03 eur.
 • 0 (0 voturi)    
  @ JIO (Luni, 5 februarie 2007, 18:12)

  Jan [anonim]

  pentru JIO


  N-au marit nici un salariu pe care oricum nu l-ai fi avut.

  Tot ce au facut este ca au spus daca vrei sa muncesti trebuie sa fie cineva dispus sa te plateasca 880.

  Atat.

  Crezi ca vei fi platit mai mult ?? Nici vorba. Vei sta in somaj sau vei fi angajat la negru, atata tot.
 • 0 (0 voturi)    
  Salarii studenti (Luni, 5 februarie 2007, 20:25)

  Ionescu Florin [anonim]

  Bau
 • 0 (0 voturi)    
  salariul minim brut (Luni, 5 februarie 2007, 20:32)

  Rodica Pop [anonim]

  Contractul colectiv de munca e obligatoriu pentru firmele cu mai mult de 20 de angajati. Codul muncii- titlul VIII-art 236-b
 • 0 (0 voturi)    
  UPDATE 1 (Luni, 5 februarie 2007, 20:34)

  UPDATE 1 [anonim]

  1.Nu se aplica firmelor sub 21 de salariati , care nu au contrac colectiv de munca.

  2.Salariul minim pe societate se stabileste prin Hotarire de Guvern , dupa o consultare in prelabil cu sindicatele, Art159 Codul Muncii-Legea 53/2001.Asadar salriul minim este de 390 lei stabilit prin Hot de Guvern si nu 440 lei.

  Mai cititi si dati-le si incompetentilor din Minsiter chestia asta .
 • 0 (0 voturi)    
  poz.31-Mefisto si altii asemenea (Luni, 5 februarie 2007, 20:58)

  Alex [anonim]

  100% marje???
  Esti de pe alta planeta tataie?Asa ceva nu mai exsita nicaieri>Aia cu 100 % sint altceva.In privat se cistiga foarte greu.
  Si lasati-o mai moale cu patronii superbogati.Unii din ei muncesc de le sar capacele, concureaza cu intrepr de stat sau ce a mai ramas care au contracte strinse si sigure sau concureaza cu monopolisti borfasi.Asa ca nu tot patronul o duce stralucit.
  Si mai este o categorie, care au si job si o mica afacere unde trag din greu.Si sa vezi ce javre de masini au(si citi se amuza de masinile care le au), si cit de tare se string pentru a baga banii intr-o afacere .

  Asa ca lasatio mai moale , nu toti care au o afacere o duc foarte bine.Daca nu fura si muncesc cinstit este foarte greu.

  Si nu se compara cu altii care stau cu burta in sus si le pica salarii de gabori prosti sau jandarmi analfabeti si tembeli...Si nu sint nici capsunari care dupa ce baga acolo munca la greu vin si se sparg in figuri in fata celor care trag din greu cu toate studiile lor superioare.

  Si inca ceva , salriul minim se stabileste prin Hot de Guvern art.159 codul muncii, nu prin Contracte Col de munca.Nu poti avea doua sal minime pe economie, decit daca esti din Guvernul de agramati(hatadau)inculti(majoritatea), prosti(sulfina barbu) si alti mafioti cu interese in industria auto(Tariceanu ).
 • 0 (0 voturi)    
  Asta suna putin a discriminare (Luni, 5 februarie 2007, 21:46)

  Ciprian [anonim]

  880 RON pentru un absolvent cu studii superioare capabil, e super putin. Dar trebuie sa ne intrebam ce stie sa faca acel absolvent ca sa poata sa aiba pretentii la mai mult. Toti se bat cu pumnii in piept ca sunt absolventi de facultate si, in momentul in care ii intrebi ce au invatat in facultate si cum pot ei sa puna in practica cele invatate se uita la tine ca la OZN-uri. O bucata de hartie (diploma de licenta) nu te face intelectual. Pana acolo e cale lunga. Poti sa ai 3 facultati, daca nu te ajuta capu esti pierdut. Sunt de acord ca exista absolventi de facultate care se pot numi "specialisti" dar acestia au mancat cartea si pe deasupra au mai si muncit in timpul facultatii sa se perfectioneze in domeniul pe care l-au ales si nu au pierdut timpul prin cluburi si discoteci.
  Asa ca daca tot cheltuie mama si tata niste bani cu tine sa te tina in facultate, pune mana si invata ca altfel o sa stai sa-ti plangi de mila si o sa dai vina pe patroni ca nu te platesc atat cat ai vrea tu. Vrei mai mult fa mai mult, daca stii si poti. Daca esti capabil nu o sa accepti niciodata un salariu mai mic decat meriti si nici sa ti se treaca in cartea de munca salariul minim pe economie si, unde mai pui ca in conditiile date poti sa negociezi un salariu cat mai satisfacator pentru tine direct proportional cu munca pe care o depui. Facultate nu-ti garanteaza un venit de 2.000 RON net, asa cum cred unii care inca nu au scos capu de sub fusta mamei si care se plang ca sistemul e de vina pentu esecul lor. Oricand pot sa dau exemple de absolventi de liceu mult mai capabili decat unii absolventi de studii superioare "intelectuali" cum ar spune unii. Am intalnit absolventi de A.S.E. care nu stiau sa calculeze un simplu TVA., da sa-l mai intreb si altceva, nu avea sens dar, stia sa vorbeasca pe chat. Pana la urma toti trebuie sa o luam de jos sa capatam experienta pentru a putea razbate.
 • 0 (0 voturi)    
  interesanta miscare (Marţi, 6 februarie 2007, 5:05)

  Dragomir [anonim]

  Putin cam drastica miscarea. Nu vreau sa fiu inteles gresit, imi place sa suport luptele lucratorilor pentru drepturi si beneficii, in schimb miscarea aceasta va bloca dezvoltarea solida a firmelor mici (eu sunt un patron alei unei astfel de firme). Sunt niste aspecte care trebuie notate:

  In primul rand in Romania singurele firme care vor putea aplica aceste schimbari sunt cele mari, in general cele internationale, dar sunt destul de sigur se va mai intampla inca ceva in aceste firme mari: vor concedia o parte din angajati. Multi oameni nu observa aceasta parte, dar mai ales firmele care participa la Bursa sunt oarecum obligate sa mentina profituri si deci vor reduce costurile - prin "downsizing" cum zic americanii, reducerea fortei de munca sau relocarea fortei de munca in alta tara.

  In al doilea rand schimbarea incurajeaza monopolul companiilor mari prin distrugerea concurentei din randurile firmelor mici si mijlocii care nu vor reusi sa se mentina pe piata si ori vor da faliment ori vor fi cumparate de cele mari, in schimb bancile vor avea de castigat din cererea pentru credite.

  Schimbarea va produce pagube firmelor prin simplu fapt ca absolventii respectivi desi au o hartie care spune ca sunt calificati, nu prea sunt. Majoritatea cunoastem sistemul romanesc de invatamant, fusarit, superficial si robotic. Sa nu uitam ca Romania are probabil cel mai mare numar de studenti din Europa, iar asta pentru ca liceele, la fel ca facultatile, sunt foarte "poroase"... infestate de coruptie pana la cel mai mic nivel, o coruptie "traditionala", mostenire a ceausismului.

  Urez bafta absolventilor, vor avea nevoie, pentru ca aceasta schimbare va produce mai mult somaj si o reducere a locurilor de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Marţi, 6 februarie 2007, 8:19)

  Claus [anonim]

  Bai nea Ciprian.

  Vrei sa iti arat ca invatatul cartii in facultate nu are nici o treaba cu succesul de mai apoi?
  Ce inveti in facultatilor din ro e fix 0 .Nu se pune accent pe practica. stai si studiezi materiale ce nu o sa folosesti probabil niciodata. Nu esti invatat lucruri practice. Nici un absolvent nu stie nimic pentru ca nu e invatat nimic. In ASE nu esti invatat ce faci intr-o banca , nu esti invatat si profilat pe unele meserii probabile.
  Daca esti CAPABIL si iti merge capul nici ai nevoie de facultate.
  De altfel pot sa pun un absolvent de liceu, DUPA CE IL INSTRUIESC, sa faca treaba ORICARUI maaaaare absolvent de facultate.
  Facultatea e AFACERE in ro. SI ATAT!
  De ce? Pentru ca toata lumea o face ca sa TRAIASCA. Tu crezi ca mai e bataia asta pt facultati daca se traia bine dintr-un salar de vanzator?
  Numai in tara asta e asa,
 • 0 (0 voturi)    
  880 (Marţi, 6 februarie 2007, 8:23)

  gabone [anonim]

  Ciprian, exista o perioada de proba si daca nu fac fata sau nu au cunostinte in domeniu sunt liberi sa-si caute altceva. Revenind la salariul de 880 RON brut este chiar foarte putin pentru un tanar care vrea sa-si faca familie sa-si ia o casa si nu vad de ce este o lovitura pentru angajatori deoarece pentru a avea un angajat care sa aduca profit pentru el trebuie sa investeasca in angajat, munca trebuie stimulata, altfel randamentul este mic. Cum si angajatorul alearga dupa profit asa si un simplu angajat are scopuri si cerinte de la viata. In fine, sfatul meu catre cei care sunt angajati este sa aiba pretentii la salarii foarte mari deoarece numai asa putem sa ridicam nivelul salariilor in romania si nu sa ne obisnuim cu gandul ca lucram la patron si nu ne plateste bine. Sa-i lasam in treaba lor pe aia care nu platesc...locuri de munca sunt destule si bine platite. Cine plateste bine isi respecta angajatul.
 • 0 (0 voturi)    
  pt. autor (Marţi, 6 februarie 2007, 8:57)

  Adi [anonim]

  Ptr. autorul articolului doresc sa-i spun ca nu trebuie aruncata o stire pe piata fara sa fie verificata.
  Daca se documenta, ar fi aflat cu stupoare ca si pana acum au existat asemenea CCM-uri, dar nu se aplica salar minim negociat * 2 la anagajati cu studii superioare.
  Si de ce ? Fiindca nu exista amenda pentru nerespectarea prevederilor CCM.
  Codul Muncii ( L.53/2003) prevede la art. 276
  (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
  a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
  Deci salariul minim garantat in plata de 390 RON stabilit de Guvern este obligatoriu.
  Mai mult, daca se interesa ar fi aflat ca in jur de 60 % din ITM-urile judetene aplicau obligativitatea salariului minim negociat, dar erai obligat sa aplici fiindca altfel nu iti inregistrau statul lunar de plata, nu fiindca salariul minim negociat era de 390 RON.
  Deci ...
 • 0 (0 voturi)    
  pentru adi (Marţi, 6 februarie 2007, 11:13)

  jo [anonim]

  si ce zici de :
  Art. 276. din codul muncii[contraventii: enumerare, constatare si sanctionare]
  d) stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
 • 0 (0 voturi)    
  Munca in facultate... (Marţi, 6 februarie 2007, 11:30)

  Butar Sebastian [anonim]

  Salut,

  Sunt un student in Arad, la o facultate sa nu zic de 2 lei, dar nici pe departe nu e. Am terminat un liceu uman si am urmat o facultate de profil real. Destul de greu, dar ma descurc. Nu excelez pentru ca nu e ceea ce am vrut eu, ceea ce am dorit nu s-a putut realiza... Din vina cui? Nu a mea. Lucrez inca din anul I de facultate. Am ajuns la ora actuala sa am 3 joburi. Sunt desenator tehnic pentru 3 ingineri de rezistenta. Nu pot sa zic ca nu castig castig binishor pentru un student. Intrec salarul mamei si al tatalui meu la un loc. Vreau sa mai fac o facultate de constructii in care ma voi mentine eu financiar caci prima fiind facuta acasa si la buget nu am avut nevoie de ajutor din partea parintilor. Problema e ca ajungi sa muncesti de te spetesti sa iti atingi un vis si din toate directiile vezi cum te loveste statul. Bataie de joc stimatilor. De ce? Exemplu clar... un inginer proiectant cu firma ce poate ajunge la cateva mii de euro pe luna isi plateste angajatul cu 100 - 150 de euro pe luna, iar munca facut de mine in acest exemplu e net superioara celei depuse de el. In 4 ani am acumulat destula experienta pentru ca realiza 90 % dintr-un proiect de unul singur. Muncesc in 3 locuri unde salarizarea e de 3 categorii ca sa imi fac o idee. Depinde mult de om si cat de mult apreciaza ceea ce faci. Poti sa fi bun si fara studii si sa fi apreciat si recompensat pentru munca prestata. Sau nu. Cum la fel de bine si sa ai facultatea terminata si sa ai un salar de mizerie. Asa ca pana in tara nu vor disparea tinerii, care vor pleca afara, iar scoala nu se va axa strict pe specializarea la care se refera Romania nu va avea nici o sansa. Va doresc salarii cat mai mari, iar acelor studenti care muncesc si nu cer bani parintilor si nu sunt doar niste paraziti ai mamicii si ai taticutzului tot respectul. Numai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Rodica Pop (5 feb 2007 20:32) (Marţi, 6 februarie 2007, 11:34)

  jo [anonim]

  La comentariul:"Contractul colectiv de munca e obligatoriu pentru firmele cu mai mult de 20 de angajati. Codul muncii- titlul VIII-art 236-b"


  La firme cu mai putine de 20 angajati trebuie sa incheie contract individual de munca si conform codul muncii:
  Art. 11. [clauze prohibite]
  Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.
  Si In CCM:
  ART.3. -1 clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
  a) pentru tori salariatii incadrati in unitatile din tara , indiferent de forma de capital social(de stat sau privat ,roman sau strain/mixt),in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
 • 0 (0 voturi)    
  pt. asa zisi patroni (Marţi, 6 februarie 2007, 11:42)

  gigi [anonim]

  Toti vrem in UE, vrem sa fie ca-n Germania dar daca se poate in stil romanesc. E foarte simplu, nu respeci legea iesi de pe piata. Chestia ca firmele mari vor da afara e o tampenie. Firmele mari dau salarii mult mai mari de atat singura lor problema e ca nu gasesc oameni buni, dar sa mai dea afara. Ai o mica afacere unde nu-ti permiti sa dai salarii, inseamna ca afacerea nu merge sau o pastrezi in familie. Sa stiti ca nici in Germania nu poti da 1000 Euro, cat e salariu minim, unui angajat cu studii superiore. Si acolo exista un minim pt asa ceva. Asa ca lasati-o mai moale cu "dezastrul" de a plati un angajat cu mai putin de 200 Euro pe luna.
 • 0 (0 voturi)    
  Angajari "facultisti" (Marţi, 6 februarie 2007, 13:53)

  Patron nu idiot [anonim]

  Chiar daca ar exista o impunere a unei asemenea masuri absurde, dat fiind faptul ca odata terminata o facultate poti spune ca poti incerca sa faci ceva pentru a recupera 5 ani sau mai multi pierduti aiurea la taiat frunza pentru caini, oricare patron poate suplini functiile prevazute de lege cu necesitatea studiilor superioare prin delegare catre companii terte care sa desfasoare aceste activitati. Par example: imi trantesc frumusel o pravalie care sa imi presteze contracte de manageriat diverse si derulez contracte cu ea. Nu este obligatoriu pentru acea pravalie nou infiintata sa aibe altceva decat obiect de activitate cuprinzator ...
  Asa ca ... mai lasati-o moale cu acest comunism de doi lei si populisme stupide de-ale Tariceanului... Daca ai valoare esti platit si cu 8 clase si nu ma poti forta pe mine sa te platesc mai mult decat faci... Sistemul educational in tara asta se bazeaza pe cashcaval recte : ma costa 3000 EUR o licenta fara ca macar sa fi fost o zi la facultate ;) ...in rest .. numai de bine
 • 0 (0 voturi)    
  salariu minim pt absolventi de facultate (Marţi, 6 februarie 2007, 14:30)

  Adrian Alberto [anonim]

  pentru a te angaja ca agent de turism la o agentie sunt necesare studii superioare? daca da ,atunci pot sa semnez un contract de munca cu salariu brut de 880 de lei?
 • 0 (0 voturi)    
  salarii bune pt adevaratii specialisti (Marţi, 6 februarie 2007, 15:06)

  Luminita [anonim]

  Cine nu-si permite sa playeasca salarii decente pt cei cu studii superioare( reale, nu diplome cumparate sau examene cu taxa functie de nota pe care o vrea studentul in carnet), aceia nu vor rezista pe piata muncii. Sper ca va disparea conceptul "sclav pe plantatie" pt patronii care nu au pic de respect pt cei care au invatat pe bune si au inghitit umilinta de a fi pe locul 5,6,7 in facultate ca nu au putut si nu au vrut sa-si mituiasca profesorii. E cumplit sa vezi ca niste nulitati au mediile mai mari decat tine, nu sunt in stare sa spuna corect nici numele complet al materiei la care s-a dat examenul si , de multe ori, nici nu au fost in sala la examen. Si atunci mi se pare corect ca macar atunci cand lucrez sa fiu evaluata dupa competente si platita conform acestora, mult mai bine decat incultii cu facultati facute la apelul de seara. Am 40 de ani, stiu sa folosesc calculatorul la nivel performant si mi-am invatat colegii mai tineri macar sa-l porneasca. Nu conteaza sa ai o anume varst, conteaza sa vrei sa fii perfomant. Si atunci platiti-ma corect, domnilor angajatori, alfel voi emigra si eu si va ramane tara asta sa lucreze cu toti incompetentii cu facultati facute la apelul de seara. Cele scrise aici nu ii vizeaza de loc pe cei care au invatat sau inca invata pe bune. Pentru acestia- tot respectul!
 • 0 (0 voturi)    
  Asta suna putin a discriminare (Marţi, 6 februarie 2007, 17:14)

  Ciprian [anonim]

  Claus ai perfecta dreptate dar, daca esti baiat istet inveti macar sa citesti, acolo unde trebuie, dupa cum spunea un profesor al meu din facultate " aici nu inveti meserie, inveti sa citesti acolo unde trebuie". Am terminat o facultate de constructii dar nu profesez, am ales sa-mi fac o afacere a mea in cu totul alt domeniu. Intradevar din timpul facultatii am lucrat in domeniul de activitate pe carea acum firma mea o are dar, m-am tinut de treaba si am plecat de jos si am "furat" meserie de la care si cum am putut. Asa ca in 2 ani am ajuns Director Comercial intr-o firma cu o retea de 45 de magazine dar, nu asteptam cu ochii lipiti de geam sa se faca ora inchiderii si sa o tai acasa. Erau zile cand ma prindea si ora 12 noaptea la birou. Asa ca trecand prin toate treptele ierarhice dintr-o organizatie stiu cum gandeste si un agent de vanzari si cum pune problema, stiu cum gandeste un director de departament si acum stiu cum gandeste un patron.
  Crede cineva ca a fi administratorul unei firme cere-si plateste impozitele din timp la stat, care vrea sa aiba angajati multumiti de veniturile salariale si pe care ii stimuleaza suplimentar asa cum poate el, mai mult sau mai putin "dupa buget", acel administrator credeti ca are liniste ? Eu ma indoiesc. Intradevar sunt patroni care-si bat joc de angajati, care dau niste salarii de mizerie dar, eu cred ca in cel mult 2 ani acestia vor disparea de pe piata pentru simplu motiv ca vor ramane fara forta de munca calificata si as ca sa fie nevoiti sa-si vanda si mertanu si vila di poiana pe care le-a luat tot pe spatele angajatilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta suna putin a discriminare (Marţi, 6 februarie 2007, 17:57)

  Ciprian [anonim]

  Vreau sa continui ideea pe care am inceput-o mai inainte.
  Am un exemplu. Mai de curand mai exact de 3 luni am angajat un nou director de vanzari. A venit omu la interviu hotarat si a spus: " eu stiu sa fac asta, vreau sa stau pe scaunul ala o saptamana ca sa pot vedea cum merg treburile in firma asta si dupa aceea discutam iarasi"
  La termenu stabilit a venit si-a spus punctul de vedere a oferit solutii si mi-a comunicat salariu minim net pentru care el ar veni sa lucreze la mine. Vroia 1.300 ron, o suma destul de mare ziceam eu atunci, avand in vedere ca firma e asa mare. Acum urmarindui activitatea , felul in care se implica si rezultatele obtinute in aceste 2 luni o sa-i maresc salariul net la 2.000 ron + procent din vanzari sii iau si masina de servici,pentru ca o sa aiba nevoie ca sa-si puna in aplicare planurile de dezvoltare pentru care eu i-am "unda verde", pentru ca un asa angajat nu-mi permit sa-l pierd.
  Sunt deacodr cu cele spuse de Gabone in ceea ce priveste pretentiile salariale. Angajatul trebuie tot timpul sa ceara mai mult dar, sa si dea mai mult, sa se implice sa fie responsabil de ceea ce face, pretentiile salariale sa aiba acoperiere in productivitatea si calitatea muncii pe care o face. Doar asa vom putea ajunge si noi in rand cu salariatii din UE sa aven si noi salarii de 2-3 mii de EURO, salarii la care viseaza printre altele si unii "intelectuali" autohtoni.
  Acum daca mi se permite un comentariu la cele spuse de Sebastian, BRAVO, BRAVO, BRAVO, tine-o tot asa si-ti garantez ca vei reusi, chiar daca patronii la care lucrezi nu te platesc la nivelul muncii pe care o faci. Daca lucrezi in proiectari si vrei sa mai faci si o facultate de constructii si pe deasupra iti mai si place o sa reusesti 100%. Este si o sa fie nevoie de oameni capabili si o sa vina si vremea aia in care performanta o sa fie bine platita. E o chestiune de timp. Eu cel putin o vad cum se apropie, (scuze daca fac exces de optimism in ceea ce spun
  Acum eu zic sa mai si muncim!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Asta suna putin a discriminare (Marţi, 6 februarie 2007, 18:03)

  Ciprian [anonim]

  Vreau sa continui ideea pe care am inceput-o mai inainte.
  Am un exemplu. Mai de curand mai exact de 3 luni am angajat un nou director de vanzari. A venit omu la interviu hotarat si a spus: " eu stiu sa fac asta, vreau sa stau pe scaunul ala o saptamana ca sa pot vedea cum merg treburile in firma asta si dupa aceea discutam iarasi"
  La termenu stabilit a venit si-a spus punctul de vedere a oferit solutii si mi-a comunicat salariu minim net pentru care el ar veni sa lucreze la mine. Vroia 1.300 ron, o suma destul de mare ziceam eu atunci, avand in vedere ca firma e asa mare. Acum urmarindui activitatea , felul in care se implica si rezultatele obtinute in aceste 2 luni o sa-i maresc salariul net la 2.000 ron + procent din vanzari sii iau si masina de servici,pentru ca o sa aiba nevoie ca sa-si puna in aplicare planurile de dezvoltare pentru care eu i-am "unda verde", pentru ca un asa angajat nu-mi permit sa-l pierd.
  Sunt deacodr cu cele spuse de Gabone in ceea ce priveste pretentiile salariale. Angajatul trebuie tot timpul sa ceara mai mult dar, sa si dea mai mult, sa se implice sa fie responsabil de ceea ce face, pretentiile salariale sa aiba acoperiere in productivitatea si calitatea muncii pe care o face. Doar asa vom putea ajunge si noi in rand cu salariatii din UE sa aven si noi salarii de 2-3 mii de EURO, salarii la care viseaza printre altele si unii "intelectuali" autohtoni.
  Acum daca mi se permite un comentariu la cele spuse de Sebastian, BRAVO, BRAVO, BRAVO, tine-o tot asa si-ti garantez ca vei reusi, chiar daca patronii la care lucrezi nu te platesc la nivelul muncii pe care o faci. Daca lucrezi in proiectari si vrei sa mai faci si o facultate de constructii si pe deasupra iti mai si place o sa reusesti 100%. Este si o sa fie nevoie de oameni capabili si o sa vina si vremea aia in care performanta o sa fie bine platita. E o chestiune de timp. Eu cel putin o vad cum se apropie, (scuze daca fac exces de optimism in ceea ce spun
  Acum eu zic sa mai si muncim!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru firmele mici (sub 21 angajati)... (Marţi, 6 februarie 2007, 18:53)

  iulia [anonim]

  Pentru a lamuri problema salariului minim brut cat si a treptelor de salarizare, la firmele mici, se porneste de la urmatoarele:
  - HG 1825 din 21.12.2006 - prin aceasta guvernul stabileste salariul minim brut 'in plata' la 390 RON, subliniind ca o face in temeiul art. 159 Codul Muncii;
  - Codul Muncii (Legea 53/2003 plus modif. ulterioare) stabileste ca se supun contractelor colective de munca numai firmele cu mai mult de 21 angajati (art. 236, alin.2). Precizarile de la art. 241, lit.1 si 2, care au mai fost amintite in comentarii, fac doar o "ierarhizare" a diverselor CCM acolo unde se aplica acestea conform art. 236, deci numai la firmele cu peste 21 angajati (deci CCM national se respecta de toti angajatorii cu peste 21 si este prioritar in fata celui de ramura, grup, individual - asta inseamna acest articol, nu altceva!)
  - sindicatele evident ca vor incerca sa obtina prin CCM national, in avantajul membrilor lor, un salar minim brut 'negociat' (cel de 440RON) mai mare decat cel stabilit de guvern, dar de acesta (440) vor beneficia doar cei care se supun CCM, deci firmele cu peste 21 angajati!
  - tot sindicatele au obtinut stabilirea acestor "coeficienti minimi de ierarhizare", de ex. 2 la 1 pentru cei pe posturi necesitand studii superioare, dar se vor aplica numai daca sunt in firme cu peste 21angajati! Deci 2 la 1 este o valoare minima!
  Prin CCM la nivel de grup de ex. se poate ajunge chiar la 10 la 1 sau mai mult... e meritul si avantajul existentei sindicatului in cazul firmelor mari...

  Nu e prima si sigur nici ultima cand interpretarea legilor e facuta superficial de catre angajatii ITM sau ai altor institutii...

  Iar cei cu studii, dar si cu ceva in cap, nu ar trebui sa-si faca probleme... desi momentan piata noastra de munca nu-i poate absorbi pe toti, nu poti obliga pe nimeni sa te plateasca 'moca', dar poti sa te dovedesti indispensabil daca esti bun.
 • 0 (0 voturi)    
  o lege proasta (Marţi, 6 februarie 2007, 22:00)

  ionut [anonim]

  Este o discriminare pentru cei cu studii superioare si care nu sunt angajati pe meseriile cu care au terminat facultatea.
 • 0 (0 voturi)    
  o intrebare (Marţi, 6 februarie 2007, 22:21)

  liliana [anonim]

  stie cineva sa-mi spuna daca noua prevedere a contractului colectiv la nivel national se aplica si bugetarilor? sau cu bugetarii ce se intampla?
 • 0 (0 voturi)    
  anser (Miercuri, 7 februarie 2007, 8:32)

  danciu ovidiu [anonim]

  daca se reuseste aceasta faza ii rog pe angajatori sa faca concursuri de angajare fffffffff corecte.si cu toate ca e in interesul lor nu o sa se intrample in romania.si ne ocupa tot timpul?????,nu????
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Unknown (Miercuri, 7 februarie 2007, 11:07)

  Marcel [anonim]

  1. Daca sunt specialisti, inseamna ca sunt pregatiti. Nu exista "specialist nepregatit". (Sau, ma rog exista. Eu, ca inginer - nu chiar specialist - nu ma prea am cu engleza medievala si nici cu Cantebury Tales si viata lui Geoffrey Chaucer. Deci sunt un inginer-aproape-specialist-nespecialist-in-engleza-medievala).
  2. Daca ati angajat cinci si doi au fost dati afara, contractati o firma de resurse umane sa faca aceasta actiune de recrutare si selectie. Sigur gasiti specialisti in Bucuresti.
  3. Daca vorbim despre faptul "exista forta de munca de varsta a 2-a, in buna stare si capabila sa duca economia inca 10-15 ani", atunci aveti nevoie de o cura de eliminare a comunismului din creier.
  4. Nu va faceti prea mari iluzii cu Moldova. Cei buni au plecat deja si de acolo. La Moscova si la Skt. Petersburg se castiga mai bine ca in Bucuresti. (E adevarat ca si mafia e mult mai mare, dar nu discutam despre asta.)
  5. Dat fiind faptul ca noile norme ale Academiei Romane prevad ca vechiile "nici un " si "nici o" sa se transforme in "niciun" si "nicio", nu inseamna ca "vreun" se scrie cu liniuta.
 • 0 (0 voturi)    
  un debutant de la primarie cat ia 439 sau 880 (Miercuri, 7 februarie 2007, 12:39)

  Alina [anonim]

  Cei care lucreaza ca debutanti in primarii u studii superioare primesc 439 brut, dar cu noile reglementari cat va primi: 880sau 439?
 • 0 (0 voturi)    
  salariul de 880 pentru cei cu studii superioare (Miercuri, 7 februarie 2007, 20:34)

  lazar catalina [anonim]

  Sunt angajata de 17 ani,de 11 ani lucrez pe post de inginer aparatura medicala,pot sa va spun ca este incredibil pentru mine sa fiu retribuita cu 880 fata de 520 cit am la ora actuala.Sper ca aceasta lege sa fie respectata de toti.Adevarul este ca imi e foarte greu la ora actuala sa ma descurc cu aceasta suma de 520 dar pot sa va spun ca in sanatate este foarte dificila retribuirea,lucru pe care nu l-am inteles niciodata.Am colegi de serviciu doar cu liceu care sunt tehnicieni de aparatura medicala si au salariul cu mai bine de 50% mau mare decit al meu.Sper inca o data sa se aplice aceasta lege si in sanatate.
 • 0 (0 voturi)    
  Referitor la aplicabilitatea CCMului (2) (Miercuri, 7 februarie 2007, 22:28)

  Radu [anonim]

  Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:

  a) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
  b) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
  c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
  d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
  (2) La fiecare dintre nivelurile prevazute la art. 240 se incheie un singur contract colectiv de munca.

  Art. 242. - Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate.

  Art. 243. - (1) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti.

  (2) Neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.

  Art. 244. - Clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, in conditiile legii, ori de cate ori partile convin acest lucru.

  Art. 245. - Contractul colectiv de munca inceteaza:

  a) la implinirea termenului sau la terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin prelungirea aplicarii acestuia;
  b) la data dizolvarii sau lichidarii judiciare a angajatorului;
  c) prin acordul partilor.
  Art. 246. - Aplicarea contractului colectiv de munca poate fi suspendata prin acordul de vointa al partilor ori in caz de forta majora.

  Art. 247. - In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
 • 0 (0 voturi)    
  Referitor la aplicabilitatea CCMului (Miercuri, 7 februarie 2007, 22:29)

  Radu [anonim]

  Codul muncii, legea 53/2003 (ca sa nu mai fie loc de interpretari)
  TITLUL VIII
  Contractele colective de munca

  Art. 236. - (1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

  (2) Negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.

  (3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.

  (4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale constituie legea partilor.

  Art. 237. - Partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si de incheiere a contractelor colective de munca sunt stabilite potrivit legii.

  Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.

  (2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.

  (3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.

  Art. 239. - Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.

  Art. 240. - (1) Contractele colective de munca se pot incheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate si la nivel national.

  (2) Contractele colective de munca se pot incheia si la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite in continuare grupuri de angajatori.
 • 0 (0 voturi)    
  lovitura cresterii salariilor (Miercuri, 7 februarie 2007, 23:46)

  dana [anonim]

  Consider ca in sfarsit ce-i care au putere de decizie in acest domeniu au facut un lucru extraordinar pentru salariatii cu studii superioare, care pana in acest moment eruau tratati ca si cei cu studii medii, ma refer la partea de remunerare. Este un inceput bun pentru tinerii absolventi.
  Stiu ce inseamna pt ca sunt in aceasi categorie, salariul meu nu e cel care ar trebui sa fie, dar acum, cu noua legislatie totul a reveni la normal.
 • 0 (0 voturi)    
  salar minim (Joi, 8 februarie 2007, 0:30)

  moni [anonim]

  pt cei din tesa la spitale cum se calculeaza salariul minim?
 • 0 (0 voturi)    
  Categorii (Joi, 8 februarie 2007, 15:32)

  andy [anonim]

  Am si eu o intrebare si sper sa primesc un raspuns : Facand abstractie de "abrogarea" de mai sus poate sa imi spuna si mie cineva daca exista un nomenclator in care sa se specifice posturile dintr-o firma care necesita studii superioare?
  E evident ca daca ai nevoie de un Econimist trebuie sa il incadrezi la studii superioare ......dar sunt atatea posturi si sunt curios care necesita studii superiare si care nu...
  Spre exemplu eu am lucrat ca Agent turism terminand AS postul de agent turism necesita studii superioare sau e de ajuns sa ai liceul sa poti sa te incadrezi?
 • 0 (0 voturi)    
  Deci? (Joi, 8 februarie 2007, 15:34)

  andy [anonim]

  Am si eu o intrebare si sper sa primesc un raspuns : Facand abstractie de "abrogarea" de mai sus poate sa imi spuna si mie cineva daca exista un nomenclator in care sa se specifice posturile dintr-o firma care necesita studii superioare?
  E evident ca daca ai nevoie de un Econimist trebuie sa il incadrezi la studii superioare ......dar sunt atatea posturi si sunt curios care necesita studii superiare si care nu...
  Spre exemplu eu am lucrat ca Agent turism terminand AS postul de agent turism necesita studii superioare sau e de ajuns sa ai liceul sa poti sa te incadrezi?si
 • 0 (0 voturi)    
  Vorbim ca sa ne aflam in treaba!!!!!! (Joi, 8 februarie 2007, 15:41)

  florin [anonim]

  La o microintreprindere cu 9 angajati ITM Bucuresti nu inregistreaza contracte de munca fara aplicarea coeficientilor prevazuti in CCM...... de 390 lei nu vrea sa mai auda nimeni de la ITM........ CE-I DE FACUT ? As dori o consultanta pe acest subiect de la o persoana care sa se angazeje in scris ca va plati amenda inspectorilor de munca daca indicatiile sale se vor dovedi nelegale. ARE CINEVA CURAJ ?!
 • 0 (0 voturi)    
  daca nu esti incadrat la studii superioare ce se intampla? (Joi, 8 februarie 2007, 17:46)

  pirvulescu razvan [anonim]

  ce se intampla daca sunt absolvent de studii superioare dar nu sunt incadrat ca atare?presupun ca legea asta este exact zero barat prntru mine.
 • 0 (0 voturi)    
  nu este valabil (Joi, 8 februarie 2007, 20:06)

  susi [anonim]

  daca ati citit vreodata ccm la nivel national din scoarta in scoarta ati fi vazut ca se refera la acele societati ale caror sindicate sunt afiliate la confederatia nationala a sindicatelor
 • 0 (0 voturi)    
  MAI DEPARTE (Joi, 8 februarie 2007, 20:28)

  susi [anonim]

  ca sa imi continuu idee inceputa, sindicatele platesc acestor confederatii o cotizatie lunara ( cotizatie pe care ma indoiesc ca o platiti ) normal ptr. a le reprezenta interesele
 • 0 (0 voturi)    
  fisa postului (Vineri, 9 februarie 2007, 10:45)

  nica [anonim]

  concret: o femeie de serviciu calificata in meseria de cizmar ce salariu minim trebuie sa primeasca?
  un subinginer care este sef pct.lucru pe santier de constructii?
  un subinginer care elaboreaza proiecte, devize?-ce salariu minim?

  multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  sef magazin (Vineri, 9 februarie 2007, 21:24)

  cata [anonim]

  buna. Am si eu o intrebare, poate ma ajuta cineva. Am terminat facultatea de stiinte economice si sunt angajata ca sefa de magazin (titulatura inregistrata la somaj este de ' director magazin). La interviul pt post mi-au spus ca pentru postul asta trebuie sa am studii superioare,dar acuma cand am intrebat cei de la contabilitate au spus ca nu e necesar sa am studii superioare pentru acest post si ca salariu meu nu se va mari la 880 lei cat este minim. Care e de fapt adevarul? Trebuie sa ma incadreze cu 880 sau nu?
 • 0 (0 voturi)    
  STATUL cel mai mare bandit (Luni, 12 februarie 2007, 19:14)

  PROFU [anonim]

  Statul a stabilit si impus Coeficienti de salarizare, care vor duce la cresterea salariilor, salarii suportate de firme si implicit de patroni. Aceste cresteri lovesc cel mai mult mediul privat de afaceri. TEAPA pentru patroni! Cel mai mare patron care exista, si anume STATUL, nu aplica aceste prevederi. Salariile bugetarilor raman aceleasi indiferent de nivelul studiilor. Corect ar trebuii si aici sa se foloseasca coefic. de salarizare, dar este mai usor sa comanzi pe banii altora.
 • 0 (0 voturi)    
  nu exista baza legala pt ccm (Luni, 12 februarie 2007, 20:15)

  sorin [anonim]

  cat timp nu exista vreo lege sau ordonanta in care sa se precizeze cine trebuie sa respecte contractul colectiv de munca la nival national nu este nimeni obligat sa il respecte. ccm-ul nu este baza legala deci salarul minim obligatoriu este de 390 lei. Cine vrea sa respecte noul ccm poate sa dea 440 sau 880 lei. Cititi mai bine legile.
 • 0 (0 voturi)    
  facturista (Luni, 12 februarie 2007, 20:35)

  anca [anonim]

  am terminat 5 ani de facultate la profilul Inginerie Economica domeniul tehnic si momentan lucrez la o firma pe postul de facturista.As dori sa stiu la ce salar ma incadrez 440 , 528 , sau 880?
 • 0 (0 voturi)    
  facturista (Luni, 12 februarie 2007, 20:37)

  anca [anonim]

  am terminat 5 ani de facultate si lucrez pe post de facturista. care este salariul care il merit? 440? 528? sau 880?
 • 0 (0 voturi)    
  facturista (Luni, 12 februarie 2007, 21:40)

  sorin [anonim]

  salarul minim la care ai dreptul conform legii este de 390 lei.
  in legislatie nu este prevazut cine este obligat sa respecte ccm-ul. Slarul minim prevazut in ccm este negociat intre sindicate si patronate iar pana acum statul nu a intervenit cu nici o lege sau ordonanta in care sa se reglementeze cine trebuie sa aplice ccm-ul.
 • 0 (0 voturi)    
  Patronii..... (Marţi, 13 februarie 2007, 15:05)

  Rodica [anonim]

  Lucrez la o agentie de turism,primele 7 luni am muncit pe salariul de 450 ron,cand am cerut mai mult(crezand ca merit) Sefa raspuns 'Rodica, ce-s cu pretentiile astea?Nu ai nici cursuri de agent de turism nici facultatea terminata!'. Acum ar trebui sa o intreb daca i-ar fi convenit sa am studiile terminate sa dea un pic din buzunar,"CA SI ASA EA NU ARE BANI IN PERIOADA ASTA!"
 • 0 (0 voturi)    
  salariul (Marţi, 13 februarie 2007, 20:05)

  Adriana [anonim]

  Pana pe data de 15 decembrie 2006 am fost in concediu de 2 ani de crestere si ingrijire copil. Cand m-am intors la serviciu, am ramas la acelasi salariu.Colegii mei au primit maririle corespunzatoare, cand s-a facut negocierea. As dori sa stiu daca eu voi primi aceste mariri de salariu , daca le voi primi si retroactiv si de cand anume: de la urmatoarea negociere sua pot sa cer si mai devreme? Exista vreun articol in ccm referitor la acest aspect sau depinde de fiecare angajator? Cu multumiri, Adriana
 • 0 (0 voturi)    
  Asa e in Romania (Miercuri, 14 februarie 2007, 15:03)

  rodica [anonim]

  Specialistii spun ca in SUA 4 tineri din 10 interprind o afacere ,pe cand in Romania in jur de 2 din 100 tineri au curajul si posibilitatea sa faca acest lucru.Ar trebui sa ne facem firme,si sa ajunga patronii sa munceasca la noi,sa ii supunem si noi aceluiasi tratament! Era doar o metoda sa uit ca suntem saraci!
 • 0 (0 voturi)    
  890 (Vineri, 16 februarie 2007, 15:55)

  serban [anonim]

  Acuma, or avea si angajatorii dreptate, in privinta taxelor si impozitelor pe care le au de platit pentru a da salariatului 9 bulioane pe cartea de munca. In loc sa reinvestesti, tre sa ii dai statului pe biruri. Asta a fost primul meu gand, auzind de noua prevedere.

  Dar, dupa ce am gandit si am baut la tutun, mi-am adus aminte cati dintre patronii pe care ii cunosc au o neasemuita dorinta de a investi in capital uman, in mijloace fixe, in comunitate, si cati dintre ei stau cu ochii pe revistele glossy (SIC!) de auto-moto, asteptand sa apara un model "tare" si la porse-romania-bucuresti-nord, sa se sparga in figuri la amarashteni.

  Asa ca, bine va face oamenii de afaceri ai lu' peshte care in afara de factura smare lucru... sa platiti! Si fraieri or fi aia sa mai accepte sa fie tratati cu c...rul avand juma' de norma trecuta in contractul de munca, sau, un caz hilar, al unei bune prietene, care semneaza ca ia 890 dar in realitate ia doar 800! Trezirea, Romania!
 • 0 (0 voturi)    
  pana la urma.. (Duminică, 18 februarie 2007, 22:41)

  iulia [anonim]

  Buna. Am si eu o intrebare. Eu am facut 5 ani de facultate, sunt la master acum, m-am angajat la o firma ca merchendeiser, deci care ar trebui sa fie salariul meu? Am studii superioare dar nu sunt angajata pe postul profilul terminat care este (inginer geochimist). In acest caz, in care, ai studii superioare dar nu esti angajat pe postul tau, cat este salariul brut?
 • 0 (0 voturi)    
  de ce (Miercuri, 21 februarie 2007, 15:51)

  S.MIHAELA [anonim]

  ati putea sa-mi explicati de ce , dupa 4 ani ca inspector de asistenta sociala la primarie si 11 ani vechime in cartea de munca am un salar de 599 lei.Mentionez ca am studii superioare .
 • 0 (0 voturi)    
  doar statul (Vineri, 23 februarie 2007, 10:45)

  sew [anonim]

  Eu trag urmatoarea concluzie
  880 brut egal aprox 630net 440 egal aprox 3400 net cred ca cei mai multi angajati pe functii la care se refera respectivele categorii au aceste sume in mina chiar mai mult . nu vad nici o schimbare din punctul lor de vedere, cei de care e nevoie vor fi pastrati in functie cine nu va acepta o functie inferioara sau va pleca.
  Din punct de vedere al angajatorului ,mai ales firma mica care practica minimul pe ec in cm restul-l scotea altfel , trecind suma minima impusa, va fi greu , sumele platite penru casa de asigurari si imp pe salarii se mareste binisor si nu beneficiaza de nimic in plus nici el nici angajatul .Va intreb cistiga cineva ceva in afara de stat?
 • 0 (0 voturi)    
  ??? (Marţi, 27 februarie 2007, 14:50)

  diana [anonim]

  daca studentii sunt prosti, ma intreb de ce mama dracului...se mai cer studii superioare... Asa ca sa lase altii impresile in pace, ca daca vorbesc nu au fost in stare sa inceapa o facultate...care ii mai prost?
  de ce sa nu ne dea 880...ce e asa mult...670 salar net...ca suntem tineri, nu avem unde sa stam.....cu banii astia nu ne aproba nici credit la banca...
 • 0 (0 voturi)    
  absolventii (Marţi, 27 februarie 2007, 15:03)

  diana [anonim]

  bineinteles ca absolventii castiga.
  patronii ne angajeaza cu salarul mini, si cand mergem dupa un imprumut la banca...ne spun ca rata de indatorare e mult prea mare, si ne resping imprumutul
  sunt mii de asemenea cazuri....lasa patronii, ca ei nustiu cum sa mai economiseasca
 • 0 (0 voturi)    
  absolventii (Marţi, 27 februarie 2007, 15:04)

  diana [anonim]

  bineinteles ca absolventii castiga.
  patronii ne angajeaza cu salarul mini, si cand mergem dupa un imprumut la banca...ne spun ca rata de indatorare e mult prea mare, si ne resping imprumutul
  sunt mii de asemenea cazuri....lasa patronii, ca ei nustiu cum sa mai economiseasca
 • 0 (0 voturi)    
  salariul de 880 ron (Vineri, 2 martie 2007, 10:43)

  CIUPIC CONSTANTIN [anonim]

  sint angajat ca inginer cu studii superioare in sanatate .cum pot afla daca trebuie sa obtin un salariu de 880 RON eu avind in prezent baza de 750 RON
 • 0 (0 voturi)    
  firma cu contract indiv de munca (Vineri, 2 martie 2007, 16:48)

  karla [anonim]

  firmele cu contracte indiv de munca la salariatii cu studii superioare pe post cat este salariul
 • 0 (0 voturi)    
  pt profesori si medici se dau 880 brut? (Luni, 5 martie 2007, 22:19)

  vvvv [anonim]

  am 2 ani vechime in invatamant. am luat examenul de titularizare in 2 randuri o data cu 7,60 si o data cu 8,30. am terminat si masteratul in domeniu, am luat si definitivatul( salariul s-a marit dupa luarea definitivatului doar cu 5 lei) desfasor in fiecare an tot felul de activitati cu elevii si castig tineti-va bine.... 562 lei in mana. Spun doar atat credeti ca va mai dura mult pana cand sistemul de invatamant va ramne fara profesori tineri? sau sa intreb altfel vor mai iesii la pensie profesori dupa 40 de ani si de invatamnt? va dau eu raspunsul ...NU.Odraslele sa vi-le educe altcineva eventual un absolvent de liceu ca noi profesorii nu avem studii superioare suntem doar niste prosti care trebuie sa ii suportam pe toti si sa ne facem meseria din datorie nu?
 • 0 (0 voturi)    
  SAL 880 (Luni, 5 martie 2007, 22:24)

  NICOLETA [anonim]

  am semnat anul trecut un contact de economist la o firma pe un salariu de 525 brut si am primit acelasi salariu desi nou legislatie prevede un salariu de880.cum pot rezolva acest inconvenient
 • 0 (0 voturi)    
  sunt reprez angajat la o firma medie (Joi, 8 martie 2007, 5:39)

  drujba [anonim]

  fratilor este o mare gargara, un mare fassssss, "jmecherii" se fac ca ne platesc iar noi ne facem ca muncim, doar nu de asta avem salariul de 110 euro "la mana", nu avem doar oameni din administratia statului care ne fac viata bleaga, dar acum mai avem shi codul asta care pana an 2010 o faca tara praf shi pulbere, pt ca pana in 2010 o sa avem tara plina de chinezi shi cetateni din Rep. Moldova ,printre care shi eu.
 • 0 (0 voturi)    
  predictie (Sâmbătă, 10 martie 2007, 22:14)

  alex.dumitrascu [anonim]

  Jumatate din actualii absolventi de facultate vor merge sa-si ridice salariile de la .....sindicate.
  Bineinteles daca nu-si vor face propria afacere, "ca sa-si cumpere jipan", vorba marlanului de leader sindical.
 • 0 (0 voturi)    
  despre salarii in functie de trepte ierarhizare (Miercuri, 14 martie 2007, 9:46)

  bucataru doina [anonim]

  sunt sef serv. personal la o firma cu 20 angajati si am urmatoarea probleme: firma de contabilitate care tine evidenta contabila, nu-mi poate furniza statul de salarii pe motiv ca incadrarea muncitorilor nu este corecta: exemplu un fost sugor, cu calificare, pensionar pentru limita de varsta, este incadrat in unitate pe post de paznic, cu salariul de 440 lei, este corect sau nu?
  Un al doilea paznic, cu calificare subinginer, este angajatul nostru din 2003, cu salariul de 440 lei, corect sau nu?
 • 0 (0 voturi)    
  obligatoriu sau nu? (Vineri, 16 martie 2007, 22:50)

  gabriel [anonim]

  Lucrez in presa, ca ziarist- ocupatia trecuta in contract, absolvent al facultatii de profil. De o luna "negociez" cu patronul acest salariu de 880 lei si nici nu vrea sa auda. Am discutat si la ITM si spun ca nu au posibilitatea legala de a interveni in a-l obliga sa-mi modifice salariul. Este sau ne legal? Mie mi se pare ca nu!
 • 0 (0 voturi)    
  880 RON (Marţi, 20 martie 2007, 13:09)

  raluca [anonim]

  Este legal daca angajatorul, in urma unei asa zise reorganizari, restructureaza posturile ce necesita studii superioare, modifica fisele de post aferente acelor persoane pentru incadrarea "tehnician", doar pentru a evita cresterea salariala la 880 RON pentru personalul angajat cu studii superioare ?
  Mentionez ca la data de 31.12.2006, in fisele posturilor ce au fost modificate la incadrarea "tehnician" era prevazut ca obligativitate "studii superioare" ?
  Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra !
 • 0 (0 voturi)    
  studii superioare (Marţi, 20 martie 2007, 13:22)

  cristi [anonim]

  Sunt absolvent de studii superioare, la data de 31.12.2006 in fisa postului era trecut ca obligativitate "studii superioare". Acum angajatorul nu mai considera ca are nevoie de pregatire cu studii superioare, pentru acelasi loc de munca si m-a "retrogradat" in tehnician.
  NU E STRIGATOR LA CER FAPTUL CA PENTRU E EVITA 880 RON, ANGAJATORII "DECLASEAZA" LOCURILE DE MUNCA PENTRU CARE LA DATA DE 31.12.2006 ERAU NECESARE STUDII SUPERIOARE ? NU SUNA ASTA A GOLANIE ????
  MMPS CE PARERE ARE DESPRE ACESTE SMECHERII ????
 • 0 (0 voturi)    
  salariul de 880 ron minim (Vineri, 4 mai 2007, 10:29)

  dan florescu [anonim]

  Legea cu acest salariu de 880 ron minim pentru cei cu studii superioare angajati pe pozitii care necesita aceste studii superioare ,este valabila la maxim.O stiu de la contabila noastra care este experta in domeniu.
  Ceea ce ma intereseaza pe mine este ,daca cineva stie cam cat castiga un inginer proiectant in domeniul tehnic in Romania.Da este o intrebare generala,recunosc,vreau doar niste limite maxime si minime ale salariului,daca ma poate ajuta cineva.
  Si referitor la degradarile de post e normal sa ne asteptam la orice in Romania ,pentru ca dupa cum stim toti legile la noi au portite doar pt cei bogati,restul la munca,nu la facut bani.Atat timp cat noi romanii vom tacea,cat timp "de" mai ciupim de ici de colo si ne murdarim in ceva maruntis care il facem "rost" ,cei bogati (majoritatea cu cateva clase primare) vor scapa prin portitele legilor si vor face bani.
 • 0 (0 voturi)    
  salariul BUGETARILOR (Marţi, 8 mai 2007, 12:12)

  STEFANESCU DAN [anonim]

  SUNT ANGAJAT LA PRIMARIE (bugetar-Personal contractual din 01.11.2006) pe un post pentru care s-au cerut studii superioare, vreau sa stiu daca am dreptul sa beneficiez de salariul de 880 lei sau nu ???
  DACA PUTETI SA MA LAMURITI LA BUGETARI CARE ESTE SALARIUL MINIM ???
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Sâmbătă, 19 mai 2007, 14:00)

  KOKO [anonim]

  Din toata vorbaria asta nu am inteles nimic clar. Si eu si sotia lucram in invatamant (avand evident studii superioare, master si doctorat) si avem salariul de incadrare sub 880 RON. Intrebarea este unde putem gasi legea care prevede obligativitatea ca angajatorii sa plateasca 880 RON si daca ea chiar se aplica.
  Astept un raspuns. Multam. A reusit cineva din invatamant sa beneficieze de de aceste prevederi?
 • 0 (0 voturi)    
  Profitarea de tineret e in floare in Romania (Miercuri, 6 iunie 2007, 9:51)

  Ioana [anonim]

  Dl de la chisinau, cum adica se venim la interviu cu ceva in mana? O spaga mica? sau cum vine asta? Explicati-ne si noua sa pricepem! Sa inteleg ca daca facem facultate sau nu, practic angajarea noastra depinde de cheful angajatorului, ca oricum "in facultate nu se invata nimic" cum spuneti dvs. Spuneti-ne- va rog, dvs ce pregatire aveti? Manageri cu studii medii sa stiti ca sunt o multime, nu sunteti singurul!

  O zi buna si bafta la angajari!
 • 0 (0 voturi)    
  salariu minim pe economie (Miercuri, 13 iunie 2007, 21:26)

  enculescu ane-marie [anonim]

  Buna ziua.Este obligatoriu ca o firna privata sa faca modificariile la salarii conform noului Contract colectiv de munca?Cu toate ca salariatii au contracte individuale de munca.Va multumesc anticipat.
 • 0 (0 voturi)    
  angajarea absolventului (Vineri, 20 iulie 2007, 16:27)

  un student amarat [anonim]

  ce ne facem in conditiile in care pe anuntul postat pe net o firma spune ca are nevoie de personal cu studii superioare iar la angajare vrea sa incheie contractul cu tine ca si cum job-ul nu ar solicita acest lucru? putem riposta cumva? sau semnam pur si simplu ca asa ni se va intampla mereu... si de' dak n-avem experienta tre s-o tragem si pe asta....
 • 0 (0 voturi)    
  salariul (Luni, 30 iulie 2007, 18:48)

  Stancu Alexandru [anonim]

  buna ziua,
  am o intrebare....daca am absolvit facultatea, firma la care lucrez este obligata sa-mi mareasca salariul?(salariul meu actual fiind 950 RON)
 • 0 (0 voturi)    
  pentru saracii mici patroni (Vineri, 7 septembrie 2007, 17:52)

  adrian [anonim]

  cum adica sa faca contracte cu jumatate de norma ?..atat vor lucra?..sa fie inculti si incuiati tare ai tai dragi angajati sa accepte asa ceva...saracii de voi nu va mai ajung banii pentru al doilea Seria 7 ?..dupa ce nu va declarati profiturile si inselati statul cat incape de asta mor batranii de foame ca nu au din ce sa le dea pensii si alea alea ....ca toata lumea inseala statul ca doar ce naiba..la ce mi trebuie mie salar mare ..uite la asta trebuie platite impozite ..!!..pe termen lung o sa ne dam seama..se imbogatesc micii patroni... si nivelul de trai unde ramane?..
 • 0 (0 voturi)    
  Este strigator la cer (Marţi, 2 octombrie 2007, 22:30)

  Burca Lavinia [anonim]

  Intr-adevar este strigator la cer, ne distrugem singuri natiunea, sunt fara cuvinte,e multa golanie aici in Romania. Doamne ajuta, v-ati gandit cei credinciosi sa ne mai si rugam, au fost si sunt multe avorturi si nedreptati la noi in tara pt. care platim....
 • 0 (0 voturi)    
  respectarea programului si a salariilor (Joi, 25 octombrie 2007, 15:33)

  cozonac mihai cristian [anonim]

  rog ministerul muncii sa trimita mai multa controale zilnic la fiecare unitate de munca si se va vedea si rezultatele dupa aceea.
  • 0 (0 voturi)    
   Angajatorii uita de reducerea de peste 6 mil (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 12:23)

   Alexandra [anonim] i-a raspuns lui cozonac mihai cristian

   Dragii patroni care se plang de marirea sal. minim pt absolventi pierd din vedere un aspect tare placut lor si anume ca firma beneficiaza de o reducere de 1 sal si jumatate de la plata unor impozite pt ca angajeaza absolventi.Nu e tocmai o nimica toata. Eu raman cu aprox 650 in mana iar patronul beneficiaza de exact suma asta ca reducere. Cum avem doar noi, absolventii de castigat? Sa faca cineva un calcul . stimate manager la o firma de consultanta poate faci chiar dumnetat un calcul de clasa 1 sau poate de depaseste...
 • 0 (0 voturi)    
  salariu (Joi, 13 decembrie 2007, 14:08)

  gal mariana [anonim]

  domnilor as vrea sa stiu si eu care va fi salariu minim pe 2008, pentru ca nu mai inteleg nimic uni zic intr-un fel alti in alt fel. Am studii superioare dar sunt platita cu 880 cum se spune, am inteles ca anumite posturi nu necesita studii superioare dar de ce daca tot s-a emis legea de ce nu se aplica? oare in 2008a mi se mareasca salariul?
 • 0 (0 voturi)    
  cat platim? (Joi, 21 februarie 2008, 11:29)

  lupu beneamin [anonim]

  cat platim pt un angajat cartea de munca cu ttotul la salar min.pe economie
  ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by