Academia Catavencu revine saptamina aceasta, la ce¬rerea publicului, cu un fost deputat, niste consultanti destepti asociati cu un om al lui Seres si cu un functionar la Industrii. Adica cu inca o pagina despre oamenii care ne gazeaza in fiecare zi de cam un milion de euro.

Data trecuta am zis ca asta e suma pe care o incaseaza zilnic distribuitorii de gaze care ajung in centralele noastre de apartament, in sobe, in fabrici si uzine. Mai spuneam atunci ca ei, gazarii, sint actuali sau fosti functionari la Industrii, oameni politici sau sponsori de oameni politici. Atit de multi sint, ca nu i-am putut dovedi pe toti data trecuta. Asa ca recuperam saptamina asta.

Gheorghiu are Bebe „Certificat“ de buna gazare

La ce ne putem astepta de la un deputat? Dar de la un deputat PSD? Dar de la un deputat PSD care e ginerele lui Bebe Ivanovici „Certificat“? Si daca personajul a mai si fost condamnat pentru in¬sce¬narea furtului propriei masini si a avut un consilier parlamentar anchetat pentru trafic de cocaina? Trebuie sa recunoasteti ca, pe linga toate astea, daca spunem ca ne asteptam ca

de la acesta sa primim gaz in conditii decente, sintem ori prosti, ori pesedisti. Si totusi, sa zicem mersi ca omul macar are toate autorizatiile pentru firma aia a lui de citeva zeci de milioane de euro pe an. Firma se cheama Gaz Sud SA, e localizata in Snagov, iar personajul de care vorbeam se cheama Viorel Gheor¬ghiu.

Vestea proasta e ca inculpatul care se ascundea sub acest nume a fost recent achitat de instanta. Cica nu sint probe ca si-a inscenat furtul masinii. Vestea si mai proasta e ca il achitam si noi. Pardon, ii achitam. Contravaloarea gazului. Noi, insa, ceva probe avem. Nu de furt, Doam¬ne fereste, nu vrem sa ne cheme in instanta, dupa ce s-a antrenat vreo sase ani sa fie achitat.

Sa fie achitat pentru ca ne-a abuzat

Deci nu de furt il acuzam, ci de „comportament abuziv“ (conform unei plingeri depuse de niste cetateni din Ilfov la Consiliul Concurentei).

Care consta in: „a) impunerea de costuri marite artificial catre populatie datorate lipsei dreptului de executie; b) concurenta neloiala practicata fata de ceilalti executanti de bran¬samente prin practicarea ta¬ri¬felor prefe¬rentiale; c) lipsa de transparenta privind tarife, autorizatii, in¬cheie¬re de contracte fara drept de executie, neprezentarea contractului de

concesiune, a clauzelor contractuale; d) practicarea de tarife majorate fata de exe¬cutantii de pe piata auto¬rizati pe care-i exclude prin taxe suplimentare, drept taxe de autorizare; e) societatea practica o politica de monopol in ceea ce priveste preturile stabilite pentru executarea lucrarilor de racordare la gaze.

Aceste preturi sint mult peste preturile practicate pe piata, intrucit societatea nu dispune de logistica necesara efectuarii lucrarilor, concesionind lucrarea altor firme“. Ce a spus Consiliul Concurentei despre asta? In mare ca da, cam asa e, ca Gaz Sud SA are monopol, de unde si ta¬rifele nesimtite la lucrari, dar ca ei nu pot face nimic, ca asa e legea. Deci l-au achitat si astia.

„Deputatul BMW“ se tine de Schneckerii

Viorel Gheorghiu a ajuns deputat PSD de Ilfov la propunerea socrului sau, Bebe Ivanovici, fost sef al Consiliului Judetean Ilfov. Gaz Sud SA, firma la care Gheorghiu detine peste jumatate din actiuni, a reusit sa obtina majoritatea autorizatiilor si licentelor necesare pina in 2004.

Adica in perioada in care seful ANRGN (Autorita¬tea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale - institutia care se ocupa cu autorizarea firmelor de gaz), Dan Pantilie, era unul agreat de PSD. Pe lin¬ga socrul Ivanovici si Pantilie, Gheor¬ghiu mai putea conta pe alte doua perso¬na¬je foarte importante.

Unul dintre acestea este Niels Schnecker (consultant al com¬paniei Schnecker van Wyk & Pearson, care a intermediat multe dintre cre¬ditele internationale obtinute de companii energetice detinute de stat, cum ar fi Termoelectrica, dar care a si oferit consultanta pentru privatizarea altor companii de gen), cu care Gheorghiu este asociat.

Al doilea personaj este Sorin Rosca Sta¬nes¬cu, directorul ziarului Ziua. Impreuna cu SRS, ginerele lui Bebe „Certificat“ a concesionat lacul Floreasca pe 20 de ani.

In contrapartida, Ziua a fost im¬par¬tiala in procesul lui Gheorghiu (cel in care fostul deputat era acuzat de in¬sce¬na¬rea furtului propriei masini), dind astfel de titluri pe prima pagina: „Prac¬tici mi¬li¬tienesti in cazul Gheorghiu“, „Deputatul Gheorghiu, acuzat in baza unor acte false“ sau „Circ facut de Parchet in cazul Gheorghiu“.

Ce n-a avut Turcescu bile sa-l intrebe pe Seres

Sa nu ne indepartam prea mult de PSD, ci numai cit sa ajungem la PC, fost PUR. Saptamina trecuta va ziceam ca fostul sef al Directiei Generale de Politica Energetica din Ministerul Economiei si Comertului era, in 2005, Dan Victor Alesandru. Un membru al PC, adus in MEC de alt membru PC, ministrul Codrut Seres.

Acest Alesandru nu numai ca detinea o firma de distributie de gaze naturale, desi era inalt functionar al MEC care se ocupa tocmai (si) de gaze. Dar s-a mai si aso¬ciat cu rusii aia simpatici de la Conef, adica cei care intermediaza pentru Romania gazul venit de la Gazprom. Cam astea erau datele, pe scurt.

Ce credeti ca a spus despre toate astea ministrul Seres, invitat la 100% a lui Turcescu? Nimic. Neam. Mucles. Poate ca el ar fi avut ceva de zis, insa nu i-a dat ocazia Turcescu, care nu l-a intrebat nimic de asta.

Deci, Robert, fii atent, trebuia sa intrebi asa: domnu’ Seres, cum comentati faptul ca un inalt functionar al MEC, membru al PC, ca si dumneavoastra, facea afaceri cu gaz? Dar ce ziceti de aia ca era asociat si cu rusii (din Conef Gaz) de care depinde incal¬zi¬r¬ea romanilor iarna, in timp ce MEC negociaza tocmai cu rusii aia pretul gazelor? Nu vedeti nici o incompatibilitate

aici? Nu stim ce ar fi raspuns fostul ministru al MEC, dar macar am fi avut ocazia sa au¬zim cu urechile noastre. Din pacate, Seres noua nu ne-a raspuns la telefon, asa ca ii dam o bila neagra de la Turcescu.

Omul lui Seres, asociat cu consultantii complexelor energetice

Ce am zis in paragraful anterior nici macar nu e tot. Pentru ca: in Conef Gaz, Alesandru este si actionar, nu numai administrator. Ca actionar, Alesandru este cel care il controleaza pe seful Consiliului de Administratie al Conef Gaz, un nene Marian Daniel Nastase. Acest nene Nas¬tase are si actiuni la o firma (Enerom Services SRL) care ia curent de la stat si-l vinde mai departe.

Deci face bani dintr-o marfa pe care, in Romania, o produce, in proportie covirsitoare, statul. Conform unei liste cu furnizorii privati de energie electrica (facuta publica recent de mi¬nistrul Vosganian), Enerom este pe lista scurta a furnizorilor. Adica pe cea a celor care conteaza si care joaca pe picior mare, care nu se incurca cu micii buticari de curent electric.

Unul dintre motivele pentru care Enerom nu se incurca cu pigmeii pietei electrice este si prezenta, in ac¬tio¬na¬riatul firmei, a lui Adrian Co¬va¬ces¬cu. La vedere, acesta este auditor al celebrei companii Deloitte. Calitatea asta tehnocrata ii da ocazia lui Covacescu sa se in¬tilneasca des cu Dan Victor Alesandru. Pe la rusi.

Pentru ca Adrian Covacescu se speteste din greu cu auditatul pe la companiile muscalilor (Conef, Alum). Pe de alta parte, Covacescu este si cel care a oferit consultanta pentru privatizarea complexelor energetice Turceni, Rovinari, Craiova. Ceea ce ne face sa credem ca fix de acolo isi ia Enerom energia electrica pe care o vinde mai departe, dar mai scumpa.

Ca daca nu ar fi asa, atunci nu ar mai fi secrete contractele de energie. Si nici cele de consultanta.

Functionarul MEC Condrea si-a dat cu stingu-n drept la replica

De la un fost deputat si un fost inalt functionar in MEC trebuie sa ajungem si la un actual inalt functionar in MEC. Este vorba de adjunctul Directiei Generale de Politica Energetica, domnul Corneliu Condrea. Dupa ce am scris data trecuta de dumnealui, cum ca are legatura cu o firma de distributie de gaz, prin fiul sau, s-a suparat. Si a spus multe. Deh, ca omul la suparare.

L-am ascultat atent si va oferim, mai jos, o proba de sinceritate. Cum ca: acum citiva ani, un fost coleg al dumnealui de facultate si-a facut o firma de distributie de gaz (Ottogaz). In virtutea vechii prietenii dintre functionarul de stat si investitorul privat, cel din urma l-a angajat pe fiul celui dintii la firma.

„Apoi fostul meu coleg de facultate i-a dat lu’ fiu-miu 15% din actiunile Ottogaz, pentru 150 de milioane de lei vechi, ca facea treaba la firma. Fiu-miu era atunci student in anul II, eu i-am dat banii sa cumpere actiunile, el de unde sa aiba?“, a declarat Corneliu Condrea.

Firesc, nu? Ce mai, ar trebui extins sistemul si la alti studenti, mai ales ca si asa se pling ca bursele sint mici. Ce facea Ottogaz cit fiul lui Condrea era actionar acolo? „Investea, dom’le, asta facea, ca sa se extinda.“ Am citat din Corneliu Condrea. Stiti ce presupune extinderea asta? Autorizatii de la ANRGN.

Stiti cu cine lucreaza functio¬na¬rul MEC Condrea la Politica Energetica? Cu sefii ANRGN. „Si ce, e ilegal ca ma in¬tilnesc cu oamenii de la ANRGN sa facem politici energetice??“, s-a burzuluit Condrea.

Arest la locul de munca

Uite de asta nu e bine ca politicienii, functionarii din MEC si consultantii privatizarilor sa se apuce de afaceri cu re¬surse naturale. Pentru ca toti cei enumerati isi iau resursele astea de la stat, de la care oricum iau bani pentru ce pres¬tea¬za acolo ca angajati.

Mai nasol e ca de la acelasi stat isi iau si informatiile pe care niste fraieri de privati fara spate politic nu le au. Cu alte cuvinte, daca piata asta de resurse naturale e o bursa, ce fac baietii astia destepti se cheama insider trading. Daca nu am locui pe un picior de plai bananier, chestia asta s-ar pedepsi cu niste ani de bulau.

Pentru ca, insa, ne ducem zilele pe o gura de rai din lumea a treia, aia de care v-am povestit sint pedepsiti sa stea prin Parlament sau prin mi¬nistere.

CRJI & Biroul de Investigatii