Analiza Cotidianul: Haos organizat dupa model militar

Armatele de fanatici din spatele fotbalului

de     Cotidianul
Miercuri, 7 februarie 2007, 0:00


foto: Cotidianul

Anii '90 au nascut o noua specie de suporter: ultrasul. Cere socoteala echipei, il ploua si-l ninge pe toate stadioanele tarii si se bate cu toata lumea.

Galeriile echipelor de fotbal au o viata si dincolo de teren. Una la fel de agresiva.

Violenta de pe stadioane nu e deloc rodul intimplarii. Microbistii cei mai fanatici isi organizeaza bataliile aidoma militarilor: au ierarhii precise, reguli stricte si strategii sofisticate de a rupe un git sau de a sparge un cap.

Timisorenii de la „Commando Viola Ultra Curva Sud”, stelistii „Armatei Ultra”, alb-rosiii din „Nuova Guardia” si factiunea rapidista „Legione Granata” au conturat un profil aparte al suporterului: bataios, macinat de pasiunea pentru culori, certat cu legea si organizat in veritabile batalioane, brigazi si divizii.

Ultrasii duc pina la extreme pasiunea pentru cei care invirt mingea. De aceea se mai numesc si fundamentalisti. Au militaria in singe, masurata in “grade", atributii clare si ritualuri specifice. Au un patos de zile mari, nu dau inapoi de la lupta, iar unii isi fac titlu de glorie casapind adversarii in ajun de meci.

Sociologul Marius Pieleanu spune ca o asemenea organizare cu iz militar se intilneste doar in cazul ultrasilor. Restul suporterilor, arata acesta, sint fie simpatizanti, fie simpli privitori de stadion, cu patima latenta.

Militari in solda balonului

Galeriile echipelor romanesti au in clin si in mineca cu organizarea “army unit-urilor". Asa spune R.A., suporter impamintenit intr-o factiune dinamovista. Asemanarile sint multe, adauga el: loialitate, spirit razboinic si de sacrificiu, teritorialitate, aliante mai mult sau mai putin stabile, “gradare" interna dupa vechime si atributiile din peluza.

“Rolul gornistului este luat de cel de la portavoce, rolul purtatorului de steag de cel care flutura steagul echipei sau al grupului", dezvaluie ultrasul alb-rosilor. Flamura intinsa pe gardul ce desparte tribuna de gazon apropie si mai mult suporterii de ostasi. Mai mult decit atit, dinamovistul spune ca peluzele mustesc de haine de camuflaj, sepci army, blazoane si steme.

“Ele insotesc motive din cele mai variate domenii, de la cruci celtice si efigia lui Che Guevara pina la tancuri si soldati, buldogul de la Georgetown sau figura lui Alex din filmul lui Kubrick, “Portocala mecanica”", enumera R.A. Lista este intregita cu steme infatisind cranii, sabii sau scuturi ori, intr-un registru mai glumet, cu steagul confederatiei sudiste.

Din Banat pan' la Varset

La inceputul anilor '90, suporterii timisoreni si-au luat titulatura de “Commando Viola" si au declansat printre primii, dupa model occidental, spiritul ultras. In 1995, gruparea devine “Commando Viola Ultra Curva Sud", nume inspirat din tribunele italienesti, unde “curva" inseamna “peluza".

“Atunci au inceput primele divergente cu cei de la tribuna a doua, din cauza petardelor si a fumigenelor pe care le utilizam. Ne-am decis sa ne mutam la peluza", aminteste pe site-ul gruparii liderul Alin Boldura.

In 1995 apare si prima grupare ultras stelista din tara, “Armata Ultra". “Mai devreme sau mai tirziu, multe grupuri isi revendica acest “merit”", sustine I.O., suporter al peluzei de sud. Pina in 2002, toata galeria este concentrata in peluza de nord a stadionului.

“Ca urmare a unei tendinte de a se asemana cit mai mult cu galeriile marilor echipe europene, o parte a suporterilor trece la sud, unde se creeaza “Vacarm”, “Stil Ostil”, “Hunters”, “Inseparabilii” si, cel mai important, “Ultras”", explica I.O.

Grosul fanilor ramin insa in peluza de nord, organizati in “Nucleo", “Tineretul Korps", “Sharks", “Insurgentii", “Titan Boys", “Skins Berceni".

Un an mai tirziu facea ochi si prima miscare ultras dinamovista, prin nasterea grupului “Nuova Guardia". Climaxul invocat de alb-rosii inclusiv pe unul dintre site-urile fundamentalistilor il reprezinta momentul 10 mai 1997, cind o buna parte din peluza de sud a stadionului Ghencea a fost mistuita de tortele “ciinilor".

La o zi distanta, isprava era consemnata de posturile CNN si EuroNews si felicitata prin fax de ultrasii de la AC Milan, Verona, Bari si Udinese, dupa cum se mai lauda dinamovistii pe un alt site.

In cele doua peluze din Stefan cel Mare mai activeaza acum grupari gen “Brigate", “Octombrie Negru", “Peluza Catalin Hildan", “Panzer", “Dogs of War", “Tifosi Ultra'" sau “Supras".

Visiniu timpuriu

In raport cu rivalii de la Steaua si de la Dinamo, suporterii rapidisti sustin ca au avut galerie si in perioada antedecembrista. Nucleul brigazilor care compun in acest moment “Legione Granata" s-a format, dupa mai multe reorganizari, in a doua parte a anilor '90.

In prezent, galeria Rapidului este formata din zece factiuni, majoritatea cu nume razboinice: “Official Hooligans", “Ultras Unione", “Inferno", “Radicals", “Maniacs", “Bombardierii din Vitan". O prezenta inedita ca rezonanta este brigada “B'921", nume inspirat de la numarul telefonic pentru deranjamente.

In plus, exista si o grupare formata exclusiv din fete, “Granata Girls", una dintre putinele concentrari feminine din peisajul suporterilor din Romania. Organizarea fanilor giulesteni este piramidala.

Liderul Noni se bazeaza insa pe sprijinul conducatorilor de brigazi, cu care se intilneste in sedintele de galerie, unde se pun la punct deplasarile, coregrafiile pentru meciuri si alte detalii de organizare.

“Se stringe cite un reprezentant sau doi din fiecare brigada, insa, de obicei, se hotaraste ceea ce propun cei de la “Ultras Unione”", detaliaza unul dintre membrii galeriei despre cum se stabileste partea leului in luarea deciziilor.

Roluri precise

Factiunile au ierarhii diferite aplicate obstii. “Unele grupuri au un singur lider, a carui decizie nu poate fi incalcata, altele au lideri informali, in functie de vechime si respect", arata dinamovistul R.A.

In aceasta din urma formula, parerile membrilor sint egale si se recurge adesea la vot, insa citiva dintre ei sint insarcinati cu treburile mai importante si iau parte la discutiile organizatorice cu clubul. “Este un om care da tonul la cor.

Nu se mai baga altcineva peste el sa dea tonul." Un altul planifica deplasarile, exista si un “contabil" care stringe banii, un responsabil cu presa si o persoana care imparte mesajele pe stadion, facind semn suporterilor cind sa le ridice. Membrii noi sint alesi din rindurile simpatizantilor care se tin dupa o factiune.

“La unele grupuri, ei trebuie sa-si dovedeasca consecventa la meciuri, sa se intereseze de soarta celorlalti, sa vina cu idei. La alte grupuri se poarta sporirea membrilor cu orice pret." La polul opus, cei care vin tot mai rar sa sustina echipa se leapada de responsabilitati sau lovesc in integritatea grupului si sint dati la o parte.

Cei prinsi inauntru se bucura insa de beneficii palpabile. Factiunea “Official Hooligans", de exemplu, constituita printre primele, in 1998, se bucura de mare respect in galeria Rapidului. “La o deplasare, nu poti sa te asezi pe scaunul unuia de la “Official Hooligans”", confirma un suporter giulestean.

Bani de distractie

Intilnirile intre membri au greutate in bunul mers al procesului de adulatie. “In grupul nostru, sedintele se tin saptaminal. O obligatie ar fi sa participe toti membrii. Ne hotarim dinainte cind este respectiva zi si discutam lucruri de organizare privind urmatorul meci", arata R.A. Se pregatesc steaguri, coregrafii si se string cotizatiile, intre 50 si 100.000 de lei vechi pe luna.

Peluza de nord de la Steaua stringe 200.000 pe luna de la fiecare membru. “Din banii astia nu poti sa faci insa deplasari: faci steaguri, iei niste cartoane, niste torte. Daca intr-o luna ai doua derby-uri cu Dinamo si cu Rapid, nu-ti ajunge suma. Diferenta o scoatem din buzunar.

Pentru o coregrafie se poate ajunge pina la 100 de milioane, insa in cazuri de astea s-a facut cu sponsorizare de la “ProSport”", spune Bogdan, jurist si reprezentant totodata al factiunii “Titan Boys".
Integral in Cotidianul

de Ionut Dulamita, Florin Dobre, Cosmin Popan


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2910 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Oamenii astia... (Miercuri, 7 februarie 2007, 9:33)

  Andrei [anonim]

  ...sunt niste degenerati si cred ca ar trebui considerati caz patologic.
 • 0 (0 voturi)    
  Arena (Miercuri, 7 februarie 2007, 10:06)

  Dan [anonim]

  Nu cred ca vreau sa platesc taxe ca jandarmii si politia sa consume banii tinandu-i la distanta pe acesti indivizi care vor sa se omoare intre ei.
  Cerd ca ar trebui ca jandarmii sa-i protejeze pe oamenii pasnici care au intr-adevar nevoie de protectie..
  Cat ii priveste pe acesti dementi, pot fi adunati in arene si lasati sa se omoare intre ei, cu avantajul ca la sfarsit vor ramane mai putini.
 • 0 (0 voturi)    
  ultrasii (Miercuri, 7 februarie 2007, 10:50)

  gabriel [anonim]

  acesti asa zisi suporteri nu vin la meci pentru echipa, ci pentru violenta si ura. existenta acestor grupari ar fi benefica si frumoasa daca s-ar concentra doar asupra coregrafiilor si incurajarii echipelor favorite si nu asupra injuraturilor si batailor. acesti oameni sunt, de fapt, intr-un continuu razboi cu adversarii. ei nu inteleg ca un meci de fotbal este o distractie, un spectacol. ei cred ca un meci e un razboi cu dusmanii care trebuie distrusi. nu suporta ca rivalii pe care ei ii cnsodera de moarte, sa castige, pentru ei nu exista fair play. daca toti microbistii are fi ca acesti dementi, chiar ca fotbalul ar trebui desfiintat. cand se ajunge la moarte de om, e foarte, foarte grav, si nu mai are sens.
 • 0 (0 voturi)    
  Pacat de adevaratii suporteri... (Miercuri, 7 februarie 2007, 10:52)

  Un om [anonim]

  Oamenii astia nu au nimic in comun cu sportul. Sunt doar niste idioti care-si refuleaza frustrarea pe stadioane. Cred ca daca ar fi campionatul intrerupt si astfel le-ar fi indepartat "obiectul muncii", ar ajunge sa se bata prin intersectii... Pana la ce s-a intamplat in Italia nu mai e mult...
 • 0 (0 voturi)    
  Dan arena continuare.... (Miercuri, 7 februarie 2007, 15:16)

  Lucian [anonim]

  Cat ii priveste pe acesti dementi, pot fi adunati in arene si lasati sa se omoare intre ei pana la unu. Si acel ultim ramas sa fie impuscat.
 • 0 (0 voturi)    
  loseri (Joi, 8 februarie 2007, 7:37)

  satanic [anonim]

  tot felul de ratati fara viitor se dau fani de echipe. get a real job baieti !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Niste oligofreni (Joi, 8 februarie 2007, 9:45)

  Mada [anonim]

  Suporteri pe naiba...ei nu vad nici 5% din meci. Sunt prea ocupati sa scuipe seminte, sa se injure cu suporterii echipei adverse, sa descopere noi metode de a rupe scaune mai eficient si tot asa. Sunt baieti care nu au alta viata. Sunt frustrati, nu suporta scoala, dar sunt si rupti in fund ca tre sa bata copii mai mici ca sa plateasca cotizatia aia de 50.000 la ultrasi. Este singurul lucru care ii mai face sa simta ca au si ei o viata. Baieti, imi pare sa va spun.....NU AVETI. Acum sunteti tineri, smecheri etc. Dar cat timp o sa va tina? O sa imbatraniti si o sa dormiti pe banci in Herastrau si prin canale, si o sa va bateti pe aurolac. Sau o sa va apucati de dat in cap si o sa ajungeti "femeia" cuiva la Rahova sau Jilava. Destul de trist.
  P.S. : Ador la nebunie cand va luati maciuci peste moaca de la jandarmi, si gaz intre ochi. Asa va trebuie...
 • 0 (0 voturi)    
  niste ratati (Joi, 8 februarie 2007, 12:06)

  bogdan [anonim]

  astia au o viata asa de goala, de searbada si ratata ca simt nevoia sa o umple cu ceva;
  ca altfel le-ar fi foarte clar ca sunt doar niste nulitati...
 • 0 (0 voturi)    
  Boala ?... Nu! ... Pasiune? ... DA! (Joi, 8 februarie 2007, 14:44)

  Flavius [anonim]

  Stimati colegi forumisti. Am o intrebare. Daca v-as injura de mama, ce ati face?
  Probabil unii m-ar injura, altii probabil m-ar bate. De ce? Pentru ca toti isi iubesc mama. CU PATIMA !!!!
  Ei bine dragi colegi forumisti, eu am fost pe stadioane si am fost in contact cu acesti ... o sa le spun suporteri, pentru ca asta sunt. Iubirea lor pentru echipa este mai presus de orice si indiferent de numele factiunii, ei sunt "STELISTI", "RAPIDISTI", "DINAMOVISTI' ... in functie de numele echipei, iar daca cineva injura echipa se simt si ei injurati. De aici incepe un adevarat tavalug pe care nu cred ca are rost sa-l mai descriu.
  Nu vreau sa intelegeti actiunile lor, vreau sa intelegeti pasiunea lor. Nu cred ca ar trebui batuti si persecutati. In Anglia s-a rezolvat problema cu amenzi usturatoare si interdictii de a mai intra pe stadioane chiar si 10 ani. Asta trebuie sa cereti stimati revoltati si nu batai si alte tratamente.
  In final vreau doar sa aruncati o privire asupra a ceea ce ati scris cu totii. Cuvintele voastre demonstreaza ca sunteti mai rai decit ULTRASII !!!!

  Cu stima,

  EU.
 • 0 (0 voturi)    
  articolul despre ultrasi (Joi, 8 februarie 2007, 18:18)

  Alin [anonim]

  Mai ziarist patetic, cine te crezi tu sa poti vorbi despre ultrasi si fenomenul ultras ca si cum ai studia niste animale la zoo??? gunoi de om! daca chiar vrei sa stii... ultrasii sunt cei care pun cea mai multa pasiune in ceea ce fac... indiferent ca e vorba de fotbal sau altceva...acum, din cauza a ce s-a intamplat in italia repede generalizam tot si facem din ultrasi ,animale! niciodata nu vei intelege ce inseamna sa iubesti ceva cu o atata pasiune incat sa fii dispus sa faci orice pentru acel lucru! asta inseamna sa fii ultras... ziarist de 2 bani... jegosule... imi e si scarba sa ma adresez catre tine...
 • 0 (0 voturi)    
  devine chiar haios cand intra ultrasii pe forum (Joi, 8 februarie 2007, 20:12)

  valer [anonim]

  subscriu la una din ideile precedente - jandarmii sa evite meciurile, eventual sa constituie un cordon in jurul stadionului ca sa nu-i afecteze bataile pe cei din afara

  in rest fanii sa fie lasati sa se cafteasca cu toata pasiunea

  toata lumea va fi fericita: aia ca pot sa-si dovedeasca dragostea cu oase rupte si capete sparte - ale lor si ale adversarilor; oamenii normali ( in al caror suflet nu-si poate gasi loc o dragoste asa de mare ca cea pentru echipa) ca stiu ca bataile sunt limitate intr-un loc anume si nu risca sa prinda o bumbaceala colaterala sau sa se trezeasca cu masina incendiata din prea-plinul sufletesc al altora

  un singur impediment ar fi: costuri prea mari - ca sa se refaca stadioanele parjolite de iubire; dar zic sa se scumpeasca biletele - ce conteaza juma' de salar la un meci daca iti arde in piept o dragoste sincera?
 • 0 (0 voturi)    
  re: alin (Joi, 8 februarie 2007, 21:02)

  biz [anonim]

  aline, si eu ce vina am ca sunt omorat in tramvai de niste ultrasi? ca imi iubec culorile clubului? si ei la fel?

  una e sa fi trup si suflet pentu echipa, si una e sa fi trup si suflet pentru bataie, injuraturi, crime...

  tu nu stii despre ce e vorba, asa ca ar trebui sa taci!
  • 0 (0 voturi)    
   alexinio2006@yahoo.com (Duminică, 9 martie 2014, 21:02)

   bombardierul [anonim] i-a raspuns lui biz

   prietenilor nu e cea ce credeti voi ca este cu noi..nu suntem asa cum vedeti sau cum auziti.ma duc de 20 de ani la meciuri sunt ultras fac parte din grupul bombardierii din vitan..suntem pasnici dar cand suntem calcati pe picior atunci actionam si noi..nu avem ce sa facem mergem la meciuri sa ne incurajam echipa sa facem spectacol in peluza nu sa ne omoram


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by