Premierul Tariceanu a cerut, miercuri seara, tuturor partidelor politice sa amane discutiile privind suspendarea presedintelui Basescu pana dupa alegerile pentru Parlamentul European calificand o initiativa contrara ca fiind o mare greseala ce va afecta clasa politica. In acest sens el a cerut o consultare cu toate partidele politice.

Mircea Geoana a declarat in replica ca premierul Tariceanu nu a dat nicio solutie la "grava criza in care ne aflam" si nu a vorbit deloc despre adevaratele probleme ale guvernului, in speta restructurarea aparatului administrativ si guvernamental.

PSD va continua procedurile privind suspendarea presedintelui Basescu, proceduri pe care le doreste a fi incheiate saptamana viitoare, a declarat Mircea Geoana, care spune insa ca nu se opune unei consultari intre partidele politice.

Emil Boc crede ca initiativa premierului ascunde o presiune exercitata asupra presedintelui Basescu de genul: "daca mai faci declaratii sustinem suspendarea".

"Numai ca presedintele nu are cu ce sa fi esantajat, iar actiunea de suspendare este doar un joc politicianist", spune presedintele PD care crede ca premierul Tariceanu si PNL ar trebui sa fie mai fermi in aceasta chestiune si sa se delimiteze clar de PSD.

Liberalul Melescanu a recunoscut, tot miercuri seara, in cadrul unei emisiuni tv, ca initiativa premierului are ca principal scop prevenirea unei eventuale implicari a lui Traian Basescu in alegerile europarlamentare de partea PD-ului.

O a doua motivatia ar constitui-o, in opinia lui Melescanu, faptul ca referendumul pentru (re)validarea presedintului ar deturna atentia de la temele alegerilor pentru PE.

Declaratia premierului vine la o zi dupa ce PNL a votat cot la cot cu PSD, PRM, PC si UDMR pentru modificarea Legii referendumului, lasand PD si PLD in opozitie.

In afara modificarii privind demiterea presedintelui de majoritatea celor care se prezinta la referendum, o alta modificare importanta la Lege se referea la interzicerea organizarii de alegeri intr-o perioada de sase luni inainte si dupa referendum.

Anterior, liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a avansat ipoteza organizarii europarlamentarelor pentru toamna motivand ca desfasurarea acestora ar fi afectata de un eventual referendum pentru suspendarea presedintelui Basescu.