Rodica Culcer, 53 de ani, este din august 2005 director al Departamentului de Stiri din TVR. A lucrat peste zece ani la departamentul romanesc al BBC, iar inainte de 1989 a fost functionara la Ambasada SUA de la Bucuresti si documentarista la institutul de cercetari din subordinea Academiei de Stiinte Politice Stefan Gheorghiu.

Rodica Culcer a fost acuzata, dupa interviul facut cu Traian Basescu la TVR, in 22 ianuarie, ca nu a fost impartiala fiindca nu i-a acordat imediat dreptul la replica lui Ion Iliescu, pe care actualul sef al statului l-a numit “batranul edec” si l-a acuzat ca pregateste o lovitura de stat prin schimbarea Legii referendumului.

Ulterior au aparut suspiciuni neprobate ca directoarea stirilor de la TVR ar fi lucrat cu Securitatea. Toate acestea in contextul luptelor politice si al concurentei pentru controlul televiziunii publice.

Rep: parent, tot scandalul iscat in jurul dvs. si al TVR pare sa fi plecat de la interviul pe care l-ati facut cu Traian Basescu pe 22 ianuarie, exista si alte cauze mai putin vizibile?

Rodica Culcer: Eu cred ca aceste cauze sunt extrem de vizibile, fiindca Traian Basescu a mai dat interviuri la televiziunea publica, si aceiasi oameni au fost nemultumiti, dar cu mai putin scandal decat acum. De data aceasta, exista un razboi extrem de intens pe scena politica, cu niste realinieri, si cu accentuarea tensiunii dintre premier si presedinte.

Exista o serie de tensiuni, dar eu ma straduiesc sa le tin in afara camerei de stiri, dar ele influenteaza pe alte cai.

Rep: Pe ce cai?

Rodica Culcer: Pe caile unor colegi de-ai mei care sunt totusi afiliati, chiar daca nu o spun, si care fac o agitatie in redactie pe diferite teme si care raspund unor comenzi politice, chiar daca nu o recunosc si chiar daca afiseaza alte sloganuri.

Rep: Acesti colegi sunt subordonatii dvs.?

Rodica Culcer: Sunt subordonatii mei. Ei nu fac nimic din ceea ce n-ar avea voie sa faca, dar sunt tot soiul de lucruri informale care se intampla si care agita spiritele.

Rep: A raspunde unei comenzi politice nu e tocmai ceea ce ar trebui sa faca un ziarist.

Rodica Culcer: Discutiile dintre oameni nu le putem opri si nici nu am de gand sa le opresc, important este ceea ce iese pe ecran. Noi pentru asta suntem judecati. Nu se face propaganda politica pe fata, ci in mod mult mai subtil.

Rep: Cine sunt cei care raspund acestor comenzi politice? Aveti nume?

Rodica Culcer: Am, dar nu as vrea sa le dau acum, dar ceea ce s-a intamplat cu Comisia de etica este evident.

Rep: Cei care au raspuns presiunilor politice in perioada Nastase par sa fie predispusi si acum sa faca la fel?

Rodica Culcer: Incearca sa-si recruteze adepti printre colegii lor, ca sa creeze o anumita atmosfera. Banuiesc ca unul dintre ei chiar vizeaza postul meu. Il avertizez ca nu este un post foarte placut.

Rep: De fapt, Comisia de etica a TVR va acuza indirect ca la interviul cu Basescu nu ati respectat “unele norme deontologice si profesionale elementare”, precizand ca “impartialitatea, independenta si profesionalismul TVR” au fost puse “din nou la indoiala” din pricina acestei emisiuni moderate de dvs. Mai mult, Comisia propune “sanctionarea celor vinovati”.

Rodica Culcer: Conducerea TVR i-a dat o replica acestei Comisii apreciind ca si-a depasit prerogativele, ca s-a pronuntat inainte sa asculte toate partile, lucrurile stau ca intr-un proces: daca nu s-au respectat procedurile, nici nu are rost sa discutam fondul.

Eu nu am prejudiciat imaginea TVR, televiziunea a cazut, intr-un fel, victima razboiului dintre palate si presiunilor politice care s-au intensificat foarte tare, fiindca PSD simte ca e momentul in care poate sa devina mai prezent si mai activ pe scena.

Rep: De cand ati venit la TVR, au fost presiuni asupra dvs.?

Rodica Culcer: Nu atat de mari cat incep sa se faca acum. Sper ca ele se vor calma.

Rep: Ce inseamna “nu atat de mari”?

Rodica Culcer: Multa vreme nu a fost absolut nimic, a fost foarte bine. Acum insa, stricandu-se cu totul atmosfera si climatul public, presiunile incep sa se simta.

“Niciodata nu m-a sunat presedintele”

Rep: Adica va suna primul ministru sau presedintele sau consilierii lor?

Rodica Culcer: Nu. Inainte vorbeam cu consilierul primului ministru, dar acum nu mai discuta cu mine. Toate discutiile despre interviul pe care premierul l-a acordat TVR nu au fost duse cu mine, ci cu presedintele TVR, Tudor Giurgiu. Pana acum, daca aveam un interviu discutam, dintr-o data acest lucru nu s-a mai intamplat.

Niciodata nu m-a sunat presedintele, niciodata nu a cerut presedintele sa vina la TVR.

Rep: Nici altcineva de la Cotroceni?

Rodica Culcer: Traian Basescu nu m-a sunat niciodata personal de cand sunt la TVR. Inainte s-a intamplat o singura data, cand lucram la Radio Total si spusesem o prostie pe post despre niste hotarari ale Primariei. M-a sunat doar sa-mi spuna ca nu intelesesem acele hotarari, fara sa imi ceara insa drept la replica.

A fost singura data cand mi-a telefonat Traian Basescu, in rest, pentru interviuri, interventii in jurnal etc., am discutat cu consilierul sau de presa. Niciodata Adriana Saftoiu nu a cerut un interviu la TVR.

Rep: Asadar, nici de la cabinetul premierului nu va suna nimeni, nici de la cel al presedintelui. Atunci de unde vin presiunile?

Rodica Culcer: Lucrurile se intampla altfel, nu suntem totusi in perioada Nastase, se creeaza curente de opinie, se agita ziaristii care au legaturi cu anumite partide.

“Sugestii au existat, dar nu atat de grave”

Rep: Presiunile sunt deci indirecte, partidele actioneaza prin intermediul ziaristilor.

Rodica Culcer: Nu pot sa spun ca deocamdata lucrurile se intampla atat de grav incat sa nu putem functiona. Sper ca lucrurile sa se calmeze si sa putem lucra din nou normal daca nu se va intampla asa, am sa plec.

Rep: Sunt oameni care va cer demisia, care ar dori sa plecati?

Rodica Culcer: Da, inca de la inceput. La ora la care vorbim nu mi-a cerut nimeni sa demisionez, adica nimeni dintre cei care puteau sa ceara acest lucru. Nici eu nu as face-o decat in momentul in care as considera ca nu pot sa-mi continui activitatea.

Rep: Ati vorbit despre presiunile indirecte, au existat si sugestii?

Rodica Culcer: Mie direct nu-mi spune nimeni nimic, pentru ca nici unul dintre politicieni nu vrea sa faca o intelegere cu mine, nu indrazneste sa faca un targ cu mine.

Rep: De obicei, atunci cand politicienii sunt nemultumiti, il suna pe directorul de stiri.

Rodica Culcer: Sigur ca au fost nemultumiri de

parcurs: Adrian Nastase a fost foarte nemultumit cand filmam in Zambaccian si m-a sunat.

Rep: Alti politicieni v-au sunat?

Rodica Culcer: O singura data, un ministru, dar noi am continuat sa facem reportajele asa cum le-am programat si sper sa nu fiu nevoita sa-i dau numele. Sugestii au existat, dar nu atat de grave.

Rep: De ce ar fi vrut premierul Tariceanu sa apara la interviul de la TVR din 24 ianuarie cu Monica Ghiurco, si nu cu dvs.?

Rodica Culcer: Nu eu am purtat discutiile cu Palatul Victoria, deci raspunsurile trebuie sa le dea altii. Am aflat abia la 17.30 ca voi face eu acest interviu.

Rep: Se teme premierul de dvs. ca ziarist?

Rodica Culcer: Nu stiu, nici nu stiu daca a fost el sau consilierii lui care au purtat aceste discutii.

“M-am straduit sa nu fiu dura nici cu premierul, nici cu presedintele”

Rep: Vi se reproseaza ca ati fost mai dura cu Tariceanu decat cu Basescu.

Rodica Culcer: M-am straduit sa nu fiu dura nici cu premierul, nici cu presedintele.

Rep: Daca ati fi fost la BBC, interviurile ar fi fost mult mai virulente.

Rodica Culcer: Probabil, dar BBC-ul este BBC si nu ar fi trebuit sa plec de acolo niciodata.

Rep: De ce la BBC ati fi putut face niste interviuri mai puternice, iar la TVR nu?

Rodica Culcer: BBC nu facea parte din peisajul societatii romanesti, TVR este o altfel de societate. Diferenta este foarte mare: in primul rand, BBC nu are un consiliu de administratie politizat, nu este subordonat parlamentului si chiar este o institutie publica fara nici o legatura cu politicul.

In Romania legaturile sunt semnificative: consiliul de administratie este politizat, iar TVR a fost proiectata institutional de la bun inceput gresit.

Rep: Ce s-ar fi intamplat daca interviurile cu presedintele sau cu premierul ar fi fost mult mai dure?

Rodica Culcer: - E greu sa le faci asa in Romania. Cu Iliescu nu vroiam sa fiu foarte dura, pentru ca mi s-a parut ca in privinta lui deja ma antepronuntasem si pentru ca era corect sa-l las sa vorbeasca, fiindca scrisesem prea mult despre el.

Si chiar despre Tariceanu mi s-a parut ca s-a scris destul de mult si mi s-a parut ca telespectatorii inteleg mai mult daca el vorbeste destul, dar eu nu cred ca nu le-am pus intrebarile care trebuiau puse. E adevarat ca nu i-am hartuit, dar nu-mi propusesem.

“Nimeni nu a adus pana acum nici o dovada ca am fost ofiter sau ca am avut vreun angajament cu Securitatea”

Rep: In perioada 1979-1985 ati lucrat la Academia de Stiinte Politice Stefan Gheorghiu. Ce faceati acolo?

Rodica Culcer: Am lucrat ca documentarist la institutul acestei academii. Nu eram mai mult decat o documentarista care citea carti si reviste straine si faceam rezumate.

Rep: Acolo ati cunoscut persoane care dupa 1990 au intrat in prim-planul vietii politice romanesti?

Rodica Culcer: I-am intalnit pe Dan Mircea Popescu, Ioan Mircea Pascu, Virgil Magureanu.

Rep: Cum a inceput colaborarea dvs. cu Era Socialista?

interviu integral in Romania Libera