Caz misterios in familia regala din Spania. Erika Ortiz, sora mai mica a printesei Letizia - sotia mostenitorului Coroanei spaniole, Felipe de Bourbon - a fost gasita moarta la domiciliul sau. Desi Casa Regala a cerut discretie, fara sa precizeze cauza decesului, presa spaniola considera ca Erika s-a sinucis.

Un purtator de cuvant al familiei regale spaniole a cerut presei sa dea dovada de "respect" in aceasta incercare prin care trece Casa Regala, in special fata de printesa Letizia, insarcinata in luna a sasea.

Erika Ortiz, mama a unei fetite in varsta de sase ani, era luata in mod frecvent in vizor de paparazzi, dupa ce sora sa Letizia, fosta prezentatoare a jurnalului de seara al televiziunii publice spaniole (TVE), s-a casatorit cu Felipe de Bourbon, la 22 mai 2004.

2006 a fost, pentru aceasta, un an dificil, dupa ce s-a separat de sotul sau, sculptorul Antonio Vigo, o ruptura comentata pe larg de presa tabloida spaniola. Desi inca nu s-au facut publice cauzele decesului, mass-media avanseaza "ipoteza sinuciderii".

Sora printesei de Asturias, in varsta de 31 de ani, urma un tratament pentru anxietate si stres, iar politia a descoperit o cutie goala de barbiturice in apartamentul sau.

Sute de madrileni s-au adunat, joi, in fata Institutului de Anatomie din Madris pentru a se alatura cortegiului funerar si pentru a oferi sincere condoleante familiei regale. Printesa Letizia a tinut sa multumeasca tuturor pentru sprijinul acordat in aceste momente grele.

Acesta este unul din multele cazuri dramatice ale familiilor regale din intreaga lume.

Tragicul destin al unui "trandafir britanic"

Dianei, printesa de Wales

Diana, Printesa de Wales (Diana Frances Mountbatten-Windsor, nascuta Spencer) a fost prima sotie a Printului Charles, Print de Wales, mostenitorul tronului Regatului Unit. De la casatoria din 1981 pana la divortul din 1996, a fost numita Her Royal Highness The Princess of Wales (Alteta Sa Regala Printesa de Wales), iar dupa divort, Diana, Princess of Wales (Diana, Printesa de Wales).

La data de 1 iulie 1961, Diana Spencer se nascut la Park House, casa pe care parintii sai au inchiriat-o pe mosia de la Sandringham, Anglia, a reginei Elisabeta a II-a. In copilarie, i-a avut drept parteneri de joaca pe printul Andrew si printul Edward, fiii mai mici ai reginei. Dupa ce tatal ei a dobandit titlul de Earl de Spencer in 1975, Diana a devenit cunoscuta drept Lady Diana Spencer.

In 1980, a inceput o relatie amoroasa cu printul Charles, fiul cel mare al reginei Elisabeta. In februarie 1981, printul de Wales, in varsta atunci de 33 de ani, si-a anuntat logodna cu Diana, tanara de doar 19 ani.

Cinci luni mai tarziu, pe 29 iulie, aproape un miliard de telespectatori din 74 de tari au vizionat nunta printesei cu mostenitorul tronului britanic. Cuplul s-a casatorit intr-o ceremonie fastuoasa la catedrala St. Paul. Primul lor fiu, printul William, s-a nascut in 1982, iar cel de-al doilea, printul Henry, in 1984.

La scurt timp insa, relatia cuplului regal s-a racit, o experienta cu atat mai dureroasa cu cat s-a produs sub ochii omniprezenti ai tabloidelor. Paparazzi au transformat-o pe Diana intr-una dintre cele mai fotografiate femei din lume. In particular, ea a suferit de bulimie si de depresie. In 1992, Diana si Charles s-au despartit in mod oficial.

Abia in august 1996, printul si printesa au ajuns la o intelegere cu privire la divort, dupa negocieri prelungite.

La sfarsitul anului 1996, Lady Di incepe o relatie cu milionarul egiptean Dodi Al Fayed, fiul proprietarului retelei de magazine Harrods. Relatia lor a devenit mai serioasa in 1997, iar in august, dupa ce a petrecut o vacanta in Mediterana cu Dodi, „printesa inimilor” moare intr-un grav accident de masina.

Diana, printesa de Wales, a decedat in 31 august 1997, la spitalul Pitie-Salpetiere din Paris, dupa ce a suferit mai multe rani grave. Iubitul ei, Dodi Fayed, a murit pe loc, asemenea soferului Henri Paul.

Moartea Dianei, iubita de milioane de oameni datorita frumusetii si bunatatii sale, a indoliat intreaga lume. Persoane intristate au adus peste doua milioane de buchete de flori la palatele regale si au stat la coada peste 12 ore pentru a se semna in cartea de condoleante

La cativa ani dupa decesul printesei, in presa au aparut mai multe casete video si audio in care Lady Di vorbea despre lupta ei cu bulimia si cu depresiile, despre tentativele de sinucidere si relatiile ei cu alti membri ai familiei regale britanice. Casetele au fost inregistrate in 1993, la un an dupa despartirea cuplului regal, de catre Peter Settelen, profesorul de dictie al printesei.

Diana povesteste cum a luat sfarsit casatoria sa cu Charles si cum acesta a "concediat-o", asa cum se exprima ea. Printesa vorbeste si despre aventura sotului ei cu Lady Camilla Parker Bowles, motivul destramarii relatiei sale cu printul mostenitor.

Printesei Masako - prizoniera in propriul palat

Printesa Masako a Japoniei

Povestea trista a printesei Masako a Japoniei, care sufera de ani intregi de depresie, a starnit un scandal fara precedent in sanul foarte conservatoarei familii regale, dupa ce printul Naruhito a declarat ca la originea problemelor de sanatate ale sotiei sale stau constringerile impuse de Palatul imperial.

Comentariile publice lansate de printul mostenitor au socat Curtea imperiala, iar relatiile de familie par sa fie din ce in ce mai tensionate.

Printesa Masako a Japoniei, care a ramas pret de ani intregi intre zidurile Palatului din cauza depresiei, si-a facut la mijlocul lunii ianuarie o timida aparitie publica, declarand ca este apta pentru munca. In noiembrie 2003 printesa a suferit o grava depresie, iar de atunci, si-a abandonat toate angajamentele oficiale.

Printesa, care va implini 43 de ani la 9 decembrie, a fost spitalizata in urma cu doi, aparent din cauza unei viroze respiratorii, insa medicii au confirmat ulterior public ca Masako, mama a unei fetite de cinci ani, suferea de anxietate si depresie.

Anuntul ca printesa Masako are astfel de probleme a fost prima confirmare oficiala a unuia dintre cele mai bine pastrate secrete ale vietii japoneze, si anume faptul ca oricine intra in Palatul imperial se imbolnaveste aici de „plictiseala si singuratate”.

Chiar si imparateasa Michiko, mama printului Naruhito, a suferit in primii ani de casnicie mai multe caderi psihice din cauza atitudinii glaciale a curtenilor, care se distrau barfind-o pe la colturile palatului, ea chiar pierzindu-si abilitatea de a mai vorbi.

Cu toate acestea, imparateasa nu are mare intelegere pentru suferintele nurorii sale, surse din palat afirmind ca ea si printesa Masako nu sunt apropiate.

Pe langa atmosfera incordata din interiorul palatului, esecul cuplului regal de a concepe un mostenitor, in ciuda nenumaratelor tratamente, a dus la inrautatirea starii printesei. In acele conditii, palatul regal era constrans sa apeleze la una din cele doua solutii: sa schimbe traditionala Constitutie pentru a permite unei femei sa ocupe Tronul Crizantemei sau sa propuna divortul cuplului regal.

Salvarea insa pare ca a venit din partea fiului cel mic al imparatului Akihito, printul Akishino, a carui sotie a nascut in luna septembrie 2006, primul mostenitor de sex masculin dupa 41 de ani.

Legendara printesa Sissi, o Diana a vremurilor sale

Elisabeta de Wittelsbach

Printesa Sissi, pe numele ei adevarat Elisabeta Amalia Eugenia, ducesa de Bavaria si printesa de Bavaria, facand parte din casa de Wittelsbach, a devenit imparateasa a Austriei si regina a Ungariei datorita casatoriei cu imparatul Franz Joseph. Parintii ei au fost Maximilian, ducele de Bavaria si Ludovika, printesa de Bavaria. Familia sa locuia la castelul Possenhoffen.

Printesa Sissi s-a nascut la Munchen, pe data de 24 decembrie 1837. In vara anului 1853, Elisabeta, in varsta de 15 ani, si-a insotit mama si pe sora ei mai mare, Helene intr-o excursie la statiunea Bad Ischl, din Austria, unde ele sperau ca Helena sa atraga atentia imparatului Austriei, Franz Joseph, atunci in varsta de 23 de ani.

Insa Franz Iosif a ales-o pe Elisabeta, iar cuplul s-a casatorit la Viena in primavara anului 1854.

Numita, pe buna dreptate, „o printesa Diana a perioadei sale”, Elisabeta s-a adaptat cu greu etichetei de la curtea habsburgilor. A avut cu imparatul Austriei patru copii: trei fete (Sofia, Gisela si Maria-Valeria) si cel care se spera ca va fi printul mostenitor, Rudolf .

Dupa ce casatoria ei a inceput sa se deterioreze din cauza infidelitatilor lui Franz Iosif, Sissi a inceput sa calatoreasca, vazandu-si copiii foarte rar. A vizitat locuri ca Madeira, Ungaria, Anglia si Corfu, unde a cerut sa i se construiasca un castel pe care la denumit Achilleion.

Sissi a devenit faimoasa pentru frumusetea ei, pentru modul in care a influentat moda vremii, cat si pentru pasiunea sa enorma pentru sport, mai ales pentru calarie.

Nelinistile nationale din cadrul monarhiei habsburgilor, cauzate de rebelii unguri, au condus in 1867, la intemeierea dublei monarhii austro-ungare, facand-o pe Elisabeth imparateasa Austriei si regina Ungariei. Elisabeta a fost intotdeauna apropiata de cauza ungurilor si, odata ce s-a impacat cu sotul ei, i s-a alaturat lui Franz Iosif la Budapesta unde a avut loc incoronarea lor.

In 1889, viata lui Sissi a fost zguduita de moartea unicului ei fiu, printul Rudolf, in varsta de 31 de ani, care si-a impuscat tanara amanta, baroana Mary Vetsera, dupa care s-a sinucis. Scandalul este cunoscut sub numele de Mayerling, dupa numele cabanei lui Rudolf din Austria.

Pe 10 septembrie 1898, in timp ce se afla in vizita la Geneva, Elisabeta a fost injunghiata cu un cutit de tanarul anarhist, Luigi Lucheni, care il avea ca tinta initiala pe printul de Orleans. Caderea i-a fost usurata de parul sau bogat.

Cutitul tanarului i-a strapuns inima, ultimele cuvinte rostite de imparateasa fiind: „Ce mi s-a intamplat?”

Elisabeta de Austria a fost inmormantata in cavoul imperial din centrul Vienei, care vreme de secole a fost locul in care erau inmormantati imparatii Austriei.