Jurnalistul Gabriel G. Stanescu, fost director al ziarului "Gardianul" si autorul sintagmei "licuriciul cel mare", a fost trimis consul la Marsilia.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a mai promovat inca un apropiat al taberei Dinu Patriciu. De mai bine de o luna, jurnalistul Gabriel G. Stanescu este consul pe probleme culturale, presa si comunicare la Consulatul general al Romaniei de la Marsilia.

Fostul director al cotidianului "Gardianul" a obtinut postul fara concurs si fara a avea vreo experienta anterioara in diplomatie. Conform unor surse apropiate jurnalistului, Stanescu stia inca din luna octombrie a anului trecut ca i se pregateste acest post, fapt pentru care a si renuntat la o serie de angajamente pe care le avea in tara.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat ieri, prin vocea purtatorului de cuvant Corina Vintan, ca Stanescu a fost numit in urma cu cateva saptamani pe postul de la Marsilia. Actul de numire a fost semnat de premier, la propunerea MAE.

"Licuriciul cel mare"

In calitate de director al ziarului "Gardianul" - publicatie manageriata o perioada in timpul mandatului sau si de Sorin Rosca Stanescu -, Gabriel Stanescu s-a remarcat printr-o serie de editoriale extrem de acide la adresa presedintelui Traian Basescu.

Intr-un editorial din noiembrie 2005, Stanescu vorbea despre faptul ca Basescu a optat in cazul legaturilor diplomatice cu Casa Alba pentru o "relatie felationara cu "licuriciul cel mare"".

Surse apropiate MAE au declarat ca Stanescu a incercat cu mai mult timp in urma sa obtina un post in minister, in centrala sau la misiunile din strainatate, insa in prima faza s-a lovit cel putin de un refuz. Perseverenta a dat insa roade.

Misiune pe trei ani

"Nu mai imi aduc aminte cu exactitate cand am fost numit si nici cine mi-a facut propunerea. Nu stiu sa va spun nici cine a semnat numirea. Nu am dat concurs pentru ca am aici o misiune pe perioada determinata, iar concursurile pe posturi se dau doar in cazul angajatilor permanenti ai Ministerului Afacerilor Externe.

Nu am mai lucrat in diplomatie, dar am absolvit cursuri NATO, UE si, in 1998, un curs la Ecole Militaire din Paris, am un doctorat in comunicare", ne-a declarat ieri Stanescu.

"Dl Stanescu a fost colaborator al facultatii noastre si a predat un curs de deontologie, cred ca incepand din 2000. In toamna anului trecut si-a dat doctoratul in comunicare si ne-a anuntat ca nu mai poate colabora cu noi", ne-a declarat Mihai Coman, decan al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti.

Coman mai spune ca nefiind titular pe post, Stanescu nu poate pretinde o rezervare a catedrei pe perioada celor trei ani de contract cu MAE.

SUBTERFUGIU

Statutul diplomatului permite astfel de numiri

Portita legislativa care a permis numirea lui Gabriel G. Stanescu fara concurs este articolul 48 din Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei, care, la alineatul 1, prevede ca, "pentru acoperirea necesarului de personal specializat din MAE, detasarea sau incadrarea pe perioada determinata se face pe durata misiunilor permanente".

Litera legii si motivatia MAE duc la o concluzie care sta cu greu in picioare: numirea lui Stanescu s-a facut pentru ca, in intreaga organigrama a MAE, nu ar fi existat un diplomat intrat prin concurs care sa fi parcurs cei opt ani si examenele necesare obtinerii gradului de consul si care sa fi dorit sa participe la concursul pentru ocuparea postului.

Rasplata

Ambasadori numiti pe principiul "serviciu contra serviciu"

> Gabriel G. Stanescu nu este primul personaj care, dupa ce aduce "diverse servicii" unui puteri politice, este rasplatit cu un post in diplomatie. Aceasta practica a "supravietuit" regimurilor Iliescu, Constantinescu si Basescu.

> Gelu Voican Voiculescu, om de baza al lui Ion Iliescu in Revolutia din 1989 (printre altele, a coordonat procesul si executia Ceausestilor), a fost trimis ambasador in Maroc.

Integral in EvZ