Noul cod pentru publicitate la alimentele pentru cei mici interzice folosirea celebritatilor, a medicilor si a personajelor din desene animate

Eroii din desene animate, medicii si celebritatile precum Claudia Schiffer nu vor mai aparea in reclamele la alimentele pentru copii, a stabilit, ieri, Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Restrictia va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2008. Totusi, copiii isi vor putea vedea personajele favorite din basme numai in reclamele la produsele naturale precum ouale, carnea, cerealele sau laptele. Membrii CNA au mai hotarat ca, de la 15 septembrie 2007, alimentele destinate copiilor de pana la 16 ani sa nu mai fie asociate cu jucarii sau abtibilduri.

Toate aceste prevederi fac parte din noul cod de reglementare in audiovizual pentru publicitatea la alimentele destinate copiilor.

Claudia Schiffer, scoasa de pe ecran

Presedintele CNA, Ralu Filip, a spus ieri ca top-modelul Claudia Schiffer, care face reclama la un sortiment de ciocolata, va fi interzisa in Romania. In schimb poate fi folosit Mos Craciun, care nu se incadreaza la prevederile codului, deoarece este un personaj ireal.

Publicitatea pentru sucuri si bauturi racoritoare care sunt ilustrate cu fructe va include, obligatoriu, procentele in care sunt prezente acestea.

Produsele de igiena, prezentate de medici straini

Potrivit noului cod, telespectatorii nu vor mai putea urmari reclame in care medicii recomanda produse de larg consum, cu exceptia celor destinate igienei. Insa chiar si acestea din urma nu vor mai fi facute de medici sau cabinete identificabile.

Chiar daca nu se pot folosi de imaginea medicilor autohtoni, publicitarii romani pot folosi specialisti din afara, de exemplu din Cehia sau Germania. „Noi vrem sa evitam astfel publicitatea la cabinetele medicale", si-a justificat Ralu Filip decizia.

Membrii CNA au mai hotarat ca, in intervalul orar 6.00 si 22.00, sa fie difuzata din ora in ora avertizarea: „Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati excesul de sare, zahar si grasimi".Pana cand noile reguli vor intra in vigoare, membrii CNA se vor intalni lunar pentru a stabili normele de aplicare.

Integral in Adevarul

de Andreea Ofiteru, Vlad Iorga