![]() |
Foto: martin-scorsese.net |
Gala premiilor Oscar s-a incheiat. Fimul „The Departed” (tradus „Cartita” sau "Infiltratii") a fost desemnat cel mai bun film al anului 2007, iar Martin Scorsese, autorul peliculei - a primit titlul de cel mai bun regizor.
Cel mai bun actor in rol principal a fost desemnat Forest Whitaker pentru rolul din "The Last King of Scotland", iar cea mai buna actrita fost aleasa Helen Mirren pentru interpretarea din "The Queen”.
Ceremonia a avut loc la Kodak Theatre din Hollywood, Los Angeles, si a fost gazduita de Ellen DeGeneres, realizatoarea unui celebru talk-show de televiziune in Statele Unite.
Prima statueta Oscar a fost acordata de Nicole Kidman si Daniel Craig. Acestia au decernat premiul pentru cea mai buna scenografie filmului "Pan's Labyrinth" (Labirintul lui Pan), al carui scenograf si regizor este mexicanul Guillermo del Toro.
Veteranul Alan Arkin a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor in rol secundar, pentru filmul "Little Miss Sunshine". Pentru Arkin, in varsta de 72 de ani, statueta este primul premiu al Academiei Americane de Film castigat in cariera. El a mai fost nominalizat de doua ori la Oscar, in 1966 si 1968.
Actorul a fost si cantaret, compozitor, scriitor si realizator de spectacole pe Broadway in anii '60.
Concurentii lui Arkin au fost Jackie Earle Haley, nominalizat pentru "Little Children", Djimon Hounsou, pentru "Blood Diamond" (Diamantul sangeriu), Eddie Murphy, pentru "Dreamgirls" si Mark Wahlberg, pentru "The Departed".
![]() |
Helen Mirren |
Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar a fost castigat de Jennifer Hudson pentru interpretarea din filmul "Dreamgirls”. Fosta concurenta la "American Idol" a obtinut pentru acelasi rol, un Glob de Aur si premiul Screen Actors Guild.
Titlul de cel mai bun documentar a fost castigat de "An Inconvenient Truth", productie ce abordeaza principala problema a umanitatii: incalzirea globala. Documentarul este un colaj de imagini, statistici si analize de la prezentarile tinute, pe tot cuprinsul planetei, de fostul candidat la presedintia Statelor Unite, Al Gore.
Filmul este al treilea intr-un top al documentarelor cu cele mai mare incasari din toate timpurile.
"Cartita" a plecat acasa cu patru premii Oscar
Filmul lui Martin Scorsese, The Departed sau Cartita, a plecat acasa cu patru statuete Oscar, cel mai important premiu fiind pentru cel mai bun film al anului. Thriller-ul ne prezinta povestea unui tanar politist sub acoperire care se infiltreaza in anturajul unui sef al crimei organizate, in timp ce, la randul sau, mafia reuseste sa isi infiltreze oamenii in randurile politistilor.
Cei doi spioni devin victime ale propriilor destine in momentul in care si raufacatorii si politia realizeaza ca exista cineva printre ei care tradeaza.
Productia i-a adus lui Scorsese cel de-al doilea Oscar din cariera, dupa ce, tot duminica noaptea, a castigat premiul pentru cel mai bun regizor.
Lista castigatorilor celei de-a 79-a editii a premiilor Oscar
Cel mai bun film al anului - The Departed
Cel mai bun actor in rol principal -- Forest Whitaker, "The Last King of Scotland"
Cea mai buna actrita in rol principal -- Helen Mirren, "The Queen "
Cel mai bun regizor -- Martin Scorsese, "The Departed"
Cel mai bun actor in rol secundar -- Alan Arkin, "Little Miss Sunshine"
Cea mai buna actrita in rol secundar -- Jennifer Hudson, "Dreamgirls"
Cel mai bun scenariu original -- Little Miss Sunshine , Michael Arndt
Cel mai bun documentar -- An Inconvenient Truth, Davis Guggenheim
Cel mai bun film strain -- The Lives Of Others (Germania)
Cel mai bun montaj -- The Departed, Thelma Schoonmaker
Cel mai bun scurtmetraj (live action) -- West Bank Story
Cea mai buna scenografie -- Pan's Labyrinth
Cel mai bun scenariu adaptat -- The Departed, William Monahan
Cel mai bun lungmetraj animat -- Happy Feet
Cel mai bun scurtmetraj animat -- The Danish Poet, Torill Kove
Cea mai buna imagine -- Pan's Labyrinth , Guillermo Navarro
Cel mai bun machiaj -- Pan's Labyrinth, David Marti si Montse Ribe
Cea mai buna tema muzicala -- I Need to Wake Up din An Inconvenient Truth, muzica si text de Melissa Etheridge
Cel mai bun montaj de sunet -- Letters from Iwo Jima, Alan Robert Murray si Bub Asman
Cea mai buna coloana sonora -- Babel, Gustavo Santaolalla
Cel mai bun mixaj de sunet -- Dreamgirls, Michael Minkler, Bob Beemer si Willie Burton
Cele mai bune efecte vizuale -- Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson si Allen Hall
Cele mai bune costume -- Marie Antoinette
Movieater: trailere si alte imagini din filmele premiate, la Ghervas.HotNews.ro.
Galerie foto: Vedete pe covorul rosu - Oscar 2007
Sau ziceti-i Caracatita, ca asa au zis la stirile TVR.
http://mainimic.blogspot.com
In legatura cu subiectul - mie mi-a placut Little Miss Sunshine foarte mult. Din pacate nu ma vazut CARTITA, dar din cate am citit pare interesant.
poate doar in cautarea firicirii sa il concureze cat de cat.
Practic au facut o varza din filmul original si i-au schimbat finalul pentru a fi pe gustul americanilor.
PENIBIL
babel este intr-adevar un film de arta, excelent regizat, cu un scenariu original si cu un mesaj foarte bine construit si transmis.
Blood diamond, imagini frumoase, scenariu ok, mesajul ok numai ca din pacate in multe locuri "s-a cam tras de el ca sa iasa ca in scenariu", iar actorii, si ma refer in primul rand la personajul Solomon, destul de prost alesi...dpdv regie e sub departed, global poate peste.
Nu neg faptul ca Pan's Labyrinth nu ar fi cutremurator, insa tema evadarii prin fantezie a mai fost si cu alte ocazii folosita in legatura cu cel de-al doilea razboi mondial (vezi La vita e bella, Trenul vietii etc). Oricum, o mare reusita si aceasta.
eu unul desi sunt fan scorsese, i as fi dat oscarul lui little miss sunshine. asta asa pt mosca care zice ca departed nu merita. dar ce crash, sulita aia in ochi, merita anu trecut? dar million dollar beach merita oare? dar oscaru nu este egal cu cel mai bun film al anului , ele sunt doar niste premii cantitative dpdv mediatic si cu siguranta si calitativ, dar mediatizarea lor afecteaza castigarea premiului. cele mai bune filme ale anului se gasesc in topurile criticilor de film. aia buni, off course.
Cu toate astea filmele anului 2006 au fost mult mai slabe decat cele din anii trecuti,cred ca nu a fost foarte greu sa se aleaga un film castigator.