In opinia presedintelui de peste Prut, Romania are o minoritate etnica de 10 milioane de moldoveni "discriminati in baza Legii etniilor".

Presedintele moldovean Vladimir Voronin acuza Bucurestiul de intoleranta fata de „minoritatea etnica a moldovenilor” din Romania, compusa din zece milioane de persoane, relateaza Mediafax, citand un interviu acordat de Voronin agentiei oficiale de presa Moldpres.

„In Romania, din pacate, lista etniilor permise este strict limitata, toate minoritatile nationale posibile sunt enumerate in legislatie.

Moldovenii nu figureaza printre acestea. Si acesta, din cate inteleg eu, este astazi principalul obstacol pentru legalizarea moldove-nilor si a culturii lor in Romania. Este vorba despre legalizarea acestui drept pentru o populatie de circa zece milioane de persoane care locuiesc in Moldova romaneasca”, a declarat Voronin.

Evocarea „memoriei moldovenesti”

El a adaugat ca „moldovenii din Romania nutresc speranta ca, dupa aderarea acestei tari la Uniunea Europeana, problema identitatii etnice va deveni o problema care va tine de exprimarea vointei cetatenilor, nu o politica impusa de sus”.

„Am putea fi socati daca in ultimii 150 de ani moldovenii din Romania si-ar fi uitat statul, nu ar mai tine minte cum se numeste cu adevarat limba lor, ar fi dat uitarii faptele eroilor lor, nu si-ar mai aminti nici de Dimitrie Cantemir, nici de Vasile Alecsandri, nici de Mihai Eminescu, nici de Ion Creanga, nici de Mihail Sadoveanu. Dar ei nu au uitat”, a comentat presedintele moldovean.

Revizionism basarabean

Voronin si-a exprimat regretul ca Moldova a fost divizata si a criticat decizia recenta a Curtii romane de Apel, care a declarat legitim razboiul de eliberare a Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatia sovietica, achitandu-l partial pe maresalul Ion Antonescu.

„Istoria nu poate fi supusa revizuirii. Desigur, putem regreta ca Moldova a fost candva divizata, ca majoritatea moldovenilor au ramas de partea cealalta a Prutului. Principalul este altceva - in Europa moderna frontierele de stat nu pot si nu trebuie sa fie un obstacol pentru ca oamenii sa-si manifeste propria identitate nationala.

Nu noi reabilitam numele unor monstri care au exterminat in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial sute de mii de locuitori pasnici ai Patriei mele”, a spus presedintele moldovean.

„Cetatenia noastra va fi un serios sprijin juridic pentru moldovenii romani in apararea identitatii lor”, sustine seful statului moldovean.

Voronin recunoaste ca limbile vorbite in Moldova si Romania sunt identice, dar afirma ca „moldovenii au dreptul sa-si numeasca limba asa cum o numesc deja de sase veacuri, dar nu astfel cum s-a inventat prin cabinete savante in secolul al XIX-lea”.

Reactie

Afirmatia lui Voronin, „o aberatie ordinara”

Organizatia neguvernamentala „Hyde Park”, formata din tineri basarabeni, a criticat dur declaratiile lui Voronin. „E o aberatie ordinara pe care doar Voronin ar fi in stare sa o spuna si cei din jurul lui care au interese la Moscova. Moldovenii din Romania nu au cum sa fie o minoritate etnica.

Basarabia este al doilea stat romanesc si nu are drept sa existe”, a declarat Oleg Brega, presedintele organizatiei. (Andreea Archip)

Limba moldoveneasca

Lucian Timofticiuc: „Trebuie sa traduc ce sunt parjoalele”

Vicepresedintele CMR, Lucian Timofticiuc, s-a plans ca moldovenii din Romania sunt luati „un pic” peste picior: „Ca noi avem o limba, cum ne spun ei ca suntem cu limba lata, sau, vorba lui Marin Preda, suntem mancatori de mamaliga. Noi folosim anumite cuvinte, care in Romania se numesc regionalisme.

Daca cerem, de exemplu, la un restaurant banalele parjoale, ne intreaba ce-s alea, deja noi traducem si spunem chiftelute. Deja eu vorbesc limba moldoveneasca fiindca am tradus.”

In plus, a declarat el, „moldovenii au avut un singur ministru, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul de externe care nu mai este”. Nu prea sunt reprezentati in executivul de la Bucuresti, desi Moldova a dat nastere celor mai de seama romani, a concluzionat el. (Raisa Lozinschi)

Integral in EvZ