"Cinstitul si moralul" sef de partid conservator Dan Voiculescu nu a avut nicio mustrare de constiinta in 2004 cand a obtinut un profit de zeci de milioane de euro, cu sprijinul guvernarii PSD; • Desi liderul PC critica acum asocierea dintre mediul de afaceri si cel politic, privatizarea Institutului de Cercetare Alimentara contrazice morala cu care ii place lui Felix sa isi atace

adversarii; • In urma afacerii ICA, presedintele PC a devenit proprietarul unui teren si a 13 cladiri in Baneasa, in valoare de 40 de milioane de euro, platind doar circa 100 000 de euro; • Afacerea a fost ingropata de Parchet.

Zeci de milioane de euro au trecut din contul statului in buzunarul lui Dan Voiculescu prin acelasi mecanism imoral pe care liderul PC il infiereaza acum: cel al favoritismelor politice.

Este vorba despre privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, ale carui terenuri au intrat in posesia liderului PC pentru o suma infima: cu numai 100.000 de euro, Voiculescu a devenit cu ajutorul partenerilor de guvernare din 2, proprietarul unor terenuri si cladiri a caror valoare de piata a fost estimata in jurul cifrei de 40 de milioane de euro.

Povestea afacerii a inceput in anul 2002, atunci cand Guvernul Nastase a emis H.G. 451/2002 prin care Institutul de Chimie Alimentara (ICA) se transforma in societate comerciala, cu unic actionar statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului (ADS), aflata in subordinea guvernului. Un an mai tarziu, Consiliul de Administratie al ADS a anuntat ca vinde Institutul de Cercetari Alimentare.

Surpriza, la licitatie s-au prezentat doar doi actionari: GRIVCO S.A, societatea detinuta de Voiculescu si persoana fizica Gheorghe Mencincopschi, directorul ICA, cel cu care dom? profesor mai derulase afaceri si inainte de privatizarea Institutului .

Decizia de privatizare era insa nula pentru ca Ministerul Agriculturii nu publicase in "Monitorul Oficial" societatea care urma sa fie scoasa la licitatie, anuntul privind licitatia fiind publicat intr-o publicatie cu un tiraj extrem de redus, tocmai pentru a nu cadea sub ochii mai multor doritori.

Gaselnita lui Sarbu

Corpul de Control din Ministerul Agriculturii s-a sesizat in cele din urma in legatura cu nerespectarea obligatiei de publicare in "Monitorul Oficial" a deciziei de privatizare si a propus suspendarea privatizarii.

Pentru a nu relua privatizarea de la zero, ceea ce ar fi amenintat sansele lui Voiculescu de a prelua milioanele de euro, ministrul agriculturii de atunci, Ilie Sarbu a publicat retroactiv in "Monitorul Oficial" anuntul privind privatizarea ICA.

In acest fel, Sarbu a impiedicat participarea la licitatie a altor persoane sau societati interesate de privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Profitul

Dupa publicarea in "Monitorul Oficial" a deciziei de privatizare, S.C. GRIVCO S.A. a castigat licitatia cu 3,8 miliarde de lei, aproximativ 100.000 de euro. Astfel, Voiculescu a intrat in posesia unui teren de aproximativ 30.000 de metri patrati intr-o zona rezidentiala din cartierul rezidential Baneasa, pe strada Garlei numarul 1.

Tot acolo, Voiculescu a devenit proprietar si peste 13 cladiri, plus alte doua proprietati situate in Busteni si pe strada Ion Minulescu din Capitala. La care se adauga aparatura care se afla in proprietatea Institutului de Cercetare. Potrivit estimarilor presei, proprietatile se ridica la suma de 40 de milioane de euro.

Ultimele retusuri

Ca afacerea sa fie completa, Voiculescu a schimbat structura actionariatului ICA, a trecut 92% din actiuni pe numele sau, iar diferenta pe numele membrilor familiei, a schimbat denumirea Institutului in SC Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA si l-a pus pe fostul director al ICA, Gheorghe Mencincopschi, directorul Companiei. Merita omul, dupa prestatia avuta la licitatie...

Integral in Curentul