James Cameron, detinatorul unui Oscar, si regizorul israelian Simcha Jacobovici, detinator al unui Emmy, au prezentat, luni noaptea, intr-o conferinta de presa la New York "dovezile" ca au desoperit mormantul lui Iisus.

Simcha Jacobovici, evreu ultraordodox, este fiul unor evrei romani care au plecat in Israel dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cineastul, care vorbeste fluent romaneste, a venit in tara noastra, in anul 2000, cand a participat la Iasi, la o ceremonie organizata in amintirea victimelor Holocaustului.

Regizorul celebrului film "Titanic" sustine ca Isus este inmormantat la Talpiot, in Israel, alaturi de Maria Magdalena, cu care ar fi avut un fiu.

James Cameron a prezentat doua cutii de oase despre care spune ca ar fi continut ramasitele lui Isus si ale Mariei Magdalena, scrie presa internationala de marti.

Acesta descoperire sta la baza unui controversat film documentar produs de Cameron numit "The Lost Tomb of Jesus" (“Mormantul pierdut al lui Isus) si a cartii "The Jesus Family Tomb" (“Mormantul familiei lui Isus”).

Cele doua cutii mici au fost decoperite odata cu 10 sicrie vechi de 2 000 de ani. Sase dintre acestea erau inscriptionate cu numele Jesua fiu al lui Iosif, Maria, Maria, Matei, Jofa (Iosif, identificat ca fratele lui Iisus), Judah fiu al lui Jesua ("fiul lui Isus", spun realizatorii documentarului.

Cameron sustine ca sunt sanse de 1 la 600 ca numele inscriptionate pe sicrie sa nu fie ale familiei lui Isus.

Potrivit documentarului, realizat James Cameron si regizorul israelian, Simcha Jacobovici, adevaratul mormant al lui Isus Hristos, cu ramasitele acestuia si ale membrilor familiei sale, a fost ascuns intr-o pestera din Ierusalim si gasit in urma cu 30 de ani.

Realizatorii sustin ca investigatiile lor arata ca acolo a fost depus corpul lui Isus, dar si al Mariei Magdalena si a fiului lor numit Judas. Regizorii filmului spun ca se bazeaza pe colaborarea cu cei mai cunoscuti oameni de stiinta din lume, arheologi, specialisti in ADN si experti in antichitati.

Filmul va fi difuzat in 4 martie pe posturile Discovery Channel, Channel 4 din Marea Britanie, Vision din Canada si Channel 8 din Israel.

Afirmatie fara dovezi

Aceasta teorie este deja mult contestata. Un important arheolog israelian, Amos Kloner, considera ca documentarul nu aduce dovezi stiintifice. El spune ca numele inscriptionate pe sicrie sunt interesante si amintesc de personaje principale din vechiul testament, dar nu poate fi dovedit ca ar fi ale lui Isus sau Mariei Magdalena.

Potrivit lui Kloner, pe cele 900 de morminte descoperite in zona orasului Ierusalim, datand din perioada celui de-al doilea Templu (Second Temple), numele lui Isus este mentionat de 71 de ori.

Mai multe organizatii crestine au catalogat afirmatiile lui Cameron drept "fictiuni hollywoodiene deghizate in fapte stiintifice".

Noul film care pretinde ca prezinta cele mai importante descoperiri arheologice din lume, ar putea declansa o controversa ca ceea starnita de “Codul lui Da Vinci”.

Descoperirea contrazice credinta crestina potrivit careia Isus a inviat la trei zile dupa moartea Sa si s-a ridicat la ceruri.

Reactia teologilor romani

Teologii romani spun ca cei care au produs "aceasta farsa" nu au luat in calcul nici macar o serie de amanunte semnificative in acest caz. "In perioada respectiva nu erau sarcofage de piatra ci doar simple gropi in piatra cum a fost si cazul lui Lazar.

Si daca ar fi murit Mantuiorul Iisus Hristos nu ar fi fost pus in sarcofag deoarece evreii socotesc trupul mortului spurcat", a afirmat pentru TVR, Alexandru Stan, profesor dr. de Istoria Religiilor la Facultatea de Teologie.

Simcha Jacobovici a mai facut si in 2003 un documentar similar dupa un fals

Simcha Jacobovici este si realizatorul documentarului "Iacov, fiul lui Josef, fratele lui Jesus", din 2003, bazat tot pe inscriptia de pe un sarcofag, care s-a dovedit a fi un fals. In 2004, politia israeliana a denuntat, in urma unei anchete, acest mare fals si i-a arestat pe cei care au realizat inscriptiile de pe sarcofage.