Administratia Fondului pentru Mediu a incasat in 2006 circa 180 de milioane de lei, cu 120% mai mult decat in anul anterior. Pe de alta parte, proiectele finantate de institutie au insumat mai mult de 140 de milioane, aproape dublu fata de 2005.

Majoritatea banilor s-au dus catre programul „de innoire a parcului national auto", mai cunoscut ca „programul RABLA".

Pe locul doi s-au situat sumele trimise catre localitatile afectate de inundatii.

Cat despre proiectele realizate de entitati publice sau private, au avut succes cele din categoria „educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului", in 2006 fiind aprobate 36 de proiecte in valoare totala de 3,8 milioane de lei. Dincolo de acest tip de proiecte destul de „soft", solicitarile de finantare au fost timide.

Autoritatile locale nu prea s-au inghesuit la capitolul „gestionarea deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase". Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu se plange de lipsa de interes a beneficiarilor. „Am primit putine proiecte.

Probabil nu exista interes in acest sens", a spus Toti, in cadrul conferintei „ Instrumente de mediu in dezvoltarea afacerii", organizata de Ministerul mediului si publicatia „Reporter economic".

Lipsa de interes sau de informare in acest domeniu nu este de bun augur, avand in vedere ca in Romania exista o cantitate de deseuri periculoase estimata anual la aproximativ 63.000 de tone.

O categorie de proiecte cu ceva „priza" la autoritati au fost cele de epurare a apelor uzate. Pentru "reducerea nivelurilor de zgomot" a fost depus un singur proiect, la fel si pentru deseurile de rumegus sau colectarea, reciclarea si procesarea deseurilor de mase plastice. Tot putine au fost si proiectele de „ reducerea impactului asupra atmosferei, apei si solului".

Aceasta in conditiile in care, potrivit lui Toti, in Romania exista aproape 400.000 de hectare poluate cu metale grele si alte sute de mii afectate de alti poluanti.

Presedintele AFM considera ca solicitantii, mai ales mediul privat, au avut toate facilitatile posibile pentru a realiza proiecte. In mod obisnuit, companiile care doresc finantare trebuie sa se supuna regulilor ajutorului de stat regional, stabilite de Comisia Europeana.

Insa, Administratia Fondului pentru Mediu a obtinut in 2006, potrivit lui Toti, un numar record de 11 facilitati aprobate de Comisia Europeana, pentru firmele cu proiecte de protectie a mediului. In anul 2007 AFM a mai transmis alte noua propuneri de scheme speciale de ajutor de stat, denumite proiecte cadru, pentru care se asteapta aprobarea Comisiei Europene.