Simcha Jacobovici este regizorul, scenaristul si co-producatorul documentarului “Mormantul uitat al lui Isus”, care a starnit o avalansa de comentarii si controverse. Privit din ce in ce mai mult ca un produs de marketing, in genul cartii “Codul lui Da Vinci” a lui Dan Brown, documentarul pare ca si-a atins scopul: publicitate fabuloasa cu costuri minime.

Impreuna cu James Cameron, co-finantatorul filmului, Jacobovici a prezentat la New York pretinsele sicrie ale lui Isus si ale Mariei Magdalena. La cateva minute dupa sfarsitul prezentarii, am stat de vorba cu Simcha despre film, colaborarea cu Cameron si legaturile sale cu Romania.

HotNews.ro: Am inteles ca parintii dumneavoastra au fost nascuti in Romania. E adevarat?

Simcha Jacobovici: Da, parintii mei sunt nascuti la Iasi. Eu m-am nascut in Israel si am crescut in Montreal, facand des naveta intre cele doua tari. Am ajuns si la Bucuresti din cand in cand.

HotNews.ro: Cand ati fost ultima oara in Romania?

Simcha Jacobovici: Am facut un film despre “Struma”, vasul care s-a scufundat cu refugiati evrei ce mergeau spre Palestina. Am fost la Bucuresti sa filmam in 2000, iar documentarul a fost difuzat la un festival acolo. N-am mai fost dupa aceea cativa ani, dar am ajuns acolo nu cu mult timp in urma.

Am realizat un film despre familia mea pe care as dori sa-l prezint si in Romania.

HotNews.ro: Sa vorbim despre documentarul “Mormantul uitat al lui Isus”. Biserica Ortodoxa Romana v-a acuzat ca filmul nu este altceva decat publicitate. Il compara cu filmul “Codul lui Da Vinci”.

Simcha Jacobovici: “Codul lui Da Vinci” este fictiune, iar filmul meu este despre arheologie, e stiinta. Cum poate biserica din Romania sa ajunga la concluzia ca documentarul e doar publicitate inainte sa vada filmul meu, inainte sa citeasca cartea?

Sunt aici, la Biblioteca Centrala din Manhattan impreuna cu profesori de la Harvard, de la Princeton, de la alte institutii stiintifice. Eu fac filme, eu nu sunt arheolog, eu nu fac altceva decat sa prezint faptele. Nici unei biserici n-ar trebui sa-i fie frica de adevar. Faptele sunt fapte. In acest caz, s-a gasit mormantul ceea ce este un fapt real.

Nu l-am inventat eu, ca sa-mi fac publicitate. Numele de “Isus, baiatul lui Iosif” este scris pe mormant.

Nu l-am inventat eu, eu nu fac decat sa relatez acest lucru. Am vorbit cu profesori de statistica si i-am intrebat, fiindca multi spun ca aceste nume erau comune in perioada aceea, care este probabilitatea ca aceste nume - “Isus”, “Maria” scris “Mariamne”, care este de fapt Maria Magdalena - sa nu fie ale familiei lui Isus?

Mi s-a spus ca exista o sansa de 1 la 2.000.000 sa nu fie mormantul cautat sau, mai bine zis, sunt 1 la 600 sanse ca aceste nume sa fie intr-adevar ale familiei lui Isus. Eu nu sunt profesor de statistica, eu relatez doar ce afirma ei si arheologii, ce-au descoperit ei.

De aceea eu le recomand criticilor sa vada filmul, sa citeasca, sa vorbeasca cu profesorii si la urma, daca ajung la concluzia ca nu e adevarat, foarte bine! Ce am facut noi e stiinta! Dar nu poti sa dai un raspuns inainte de a intreba! Mai intai intreaba si dupa aia raspunde si nu invers!

HotNews.ro: Care credeti ca va fi impactul filmului asupra crestinilor? Sunt peste 1.5 miliarde in intreaga lume...

Simcha Jacobovici: Eu nu sunt crestin si nu sunt nici teolog. Dar cunosc multi oameni care sustin ca Isus nici n-a exista, ca este o mitologie. Vor avea dovada ca, uite, a existat! Altii vor spune: ce se intampla cu invierea? Eu nu sunt crestin, dar au demonstrat din punct de vedere logic si filozofic ca a putut invia.

Chestiunea teologica, asa cum o inteleg eu, este nu daca a reiinviat, daca a luat corpul fizic cu el in cer. Multi crestini spun ca nu a luat corpul cu el. Pentru multi aceasta va fi problema si ei ar trebui sa iasa mai tari din asta si nu mai slabi. Este oricum o problema pentru teologi, pentru preoti. Eu sunt doar reporter, care relatez fapte. Restul va fi decis de fiecare.

HotNews.ro: Vorbeati de filme. Cat de dificila a fost realizarea acestui documentar?

Simcha Jacobovici: A fost foarte greu pentru ca nici noi nu suntem prosti. Am realizat ca aici este ceva care poate sa socheze toata lumea. Si atunci noi am incercat tot timpul sa dovedim ca mormantul nu exista, chiar si cu analizele de ADN. In final, dupa 3 ani de investigatii, eram pregatiti sa spunem povestea la toata lumea.

HotNews.ro: Colaborarea cu James Cameron cum a fost?

Simcha Jacobovici: A fost fantastica. El era sceptic la inceput, nu credea si spunea ca “nu e adevarat!”. Pana la urma iesit bine.