Comisia juridica a aprobat si intrarea in vigoare a Codului Penal elaborat de Rodica Stanoiu

Senatorii juristi i-au luat Monicai Macovei posibilitatea de a propune procurorul general al Romaniei

de L.Pirvu, B. Blagu     HotNews.ro
Miercuri, 28 februarie 2007, 0:00


Comisia juridica a Senatului a aprobat, miercuri, in cateva minute, un amendament care trece atributiile privind propunerea procurorului general al Romaniei de la Ministerul Justitiei la Consiliul Superior al Magistraturii. Initiativa apartine senatorilor Florin Iordache (PSD) si Rodica Stanoiu (PC), a fost respinsa de Camera Deputatilor, dar Senatul este camera decizionala.

Fiind vorba despre modificarea unei legi organice, amendamentul are nevoie de 69 de voturi pentru a fi adoptat in Senat, in conditiile in care opozitia detine 72 de mandate.

Comisia juridica a aprobat modificarea cu cinci voturi "pentru" (Doru Ioan Taracila PSD, Serban Nicolae PSD, Antonie Iorgovan PSD, Ioan Chelaru PSD, Valentin Dinescu PRM), doua "impotriva" (Peter Eckstein Kovacs UDMR si Mario Oprea PNL) si o abtinere (Norica Nicolai PNL).

Florin Iordache sutine ca este anormal ca ministrul justitiei sa nominalize procurori pentru ca "ministrul Justitiei este un om politic si este anormal ca sa nominalizeze pentru aceste functii, pentru ca, practic, face propuneri din randul colegilor cu care lucreaza”.

Presedintele comisie juridice Peter Eckstein Kovacs s-a opus initiativei legislative, declarand ca modificarile sunt neconstitutionale. “Legea a fost din nou hacuita, iar lupta anticoruptie limitata. Propunerea legislativa este neconstitutionala", a declarat Eckstein.

Propunerea procurorului general de catre Ministerul Justitiei a fost stabilita printr-o modificare legislativa din 2005. Criticii lui Macovei au declarat atunci ca ministrul vrea sa reintroduca numirile politice.

Ministrul Justitiei si-a motivat pozitia spunand ca este vorba doare despre responsabilizare si eficientizare. "Am spus deja ca este nevoie ca procurorii generali, adjunctii lor sa raspunda pentru eficienta institutiilor pe care le conduc. CSM, in fata caruia prezinta raportul de activitate, nu poate raspunde pentru eficienta institutionala
si nici pentru lupta cu criminalitatea. Nu intra in atributiile sale. Guvernul este cel care stabileste politica penala si raspunde pentru aplicarea ei. In plus, CSM este un organ colectiv, care ia o decizie colectiva prin vot secret si nu are cum sa raspunda pentru acest lucru", afirma la acea vreme Monica Macovei.

Vot la indigo la Codul Penal

Senatorii opozitiei au mai repurtat o victorie, impunandu-si vointa si in ceea ce priveste Codul Penal. Senatorii juristi au votat in acelasi fel cand a venit vorba despre intrarea in vigoare a Codului Penal in varianta elaborata de Rodica Stanoiu.

Membrii Comisiei juridice a dezbatut legea de aprobare a OUG 50/2006 prin care executivul amana intrarea in vigoare a Codului Penal adoptat in 2004. Acesta ar fi trebuit sa intre in vigoare in 1 iulie 2005. Termenul a fost amanat, intr-o prima instanta, pana pe 1 septembrie 2006, iar apoi pana pe septembrie 2008.

In urma unui amendament depus de senatorul PSD Serban Nicolae, membrii comisiei au decis, cu cinci voturi "pentru", doua "impotriva" si o abtinere, intrarea in vigoare a Codului la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a eventualei decizii a Senatului.

Si la aceasta modificare, Senatul are ultimul cuvand, fiind forul decizional.62 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Un parlament asa cum am visat... (Miercuri, 28 februarie 2007, 19:04)

  Gabe2006 [anonim]

  Nu mai incape niciun dubiu ca acest parlament este in opozitie fata de poporul roman. Nu numai ca nu ne reprezinta, chiar lupta impotriva noastra si face tot posibilul sa ne manjeasca cu noroi. Ei isi vad de treaba si noi platim nota de fiecare data. Rusine!
 • 0 (0 voturi)    
  restul e discutabil desi procurorii ar trebui situati mai la distanta de trecatorul ministru politic (Miercuri, 28 februarie 2007, 19:23)

  foarte bine cu codul penal nou [anonim]

  blocaj macovei.
  deblocaj senat.
  asteptam noul cod penal la care deja trebuia sa fi avut practica.
 • 0 (0 voturi)    
  Parlamentul (Miercuri, 28 februarie 2007, 19:28)

  ovidiu [anonim]

  Cred ca, dupa evenimentele care au avut loc azi in Parlament in special, si in ultileme saptamani, in general, aceasta este institutia statutului impotriva careia ar trebui sa fie constituita o comisie pentru suspendare/dizolvare. Asta ar fi in sfarsit o masura de bun simt, iar referendumul/-rile despre care se tot vorbeste si despre care niciunui cetatean de rand nu ii pasa, ar trebui sa aiba ca obiect alegerile parlamentare.
  Cum este oare acum posibil sa fie ridicate in slavi si oferite ca modele natiunii personaje ca Rodica Mihaela STANOIU sau Dan VOICULESCU? Chiar ne credeti si prosti si amnezici?
  Astept cu deosebit interes votul uninominal pentru a avea satisfactia ca "modelele" susmentionate nu vor mai avea oportunitatea sa paseasca printr-o astfel de institutie, care teoretic reprezinta poporul, dar practic nu ma reprezinta pe mine, dar oare atunci pe cine reprezinta?
 • 0 (0 voturi)    
  Uite ca au "rezolvat" problema justitiei (Miercuri, 28 februarie 2007, 19:39)

  Roxana [anonim]

  fara sa fie nevoie sa o scoata pe Monica Macovei din functie.

  E simplu ... controlezi CINE incepe dosarele de urmarire sau cine aproba!
 • 0 (0 voturi)    
  Cand e vorba de furat,privilegii,fuga de procurori (Miercuri, 28 februarie 2007, 19:52)

  Vasile D [anonim]

  parlamentarii nostri sunt primii
 • 0 (0 voturi)    
  Nu se poate! (Miercuri, 28 februarie 2007, 20:00)

  Malina79 [anonim]

  Chiar nenilicii si tantitzele din parlament, numiti si "alesi ai poporului" (zau, am tot mai mari indoieli privin capacitatile noastre de intelegere), stiu sa faca si ceva constructiv, pe linga a o bushi pe Macovei? Analizand ce s-a intimplat in ultimele saptamini, eu cred ca respectivii 'alesi" s-au setat pe tanti ministra si o lovesc din toate pozitiile. Acum..."Rodica reloded" (nu-mi mai amintesc numele de securista) isi da cu stingu-n- dreptu...ma rog...e absolut jenant.
 • 0 (0 voturi)    
  incredibil.... (Miercuri, 28 februarie 2007, 20:16)

  x1 [anonim]

  De luni de zile OPOZITIA CONDUCE ROMANIA !

  de 18 ani Romania este condusa de securisti, nomenclaturisti, de gunoaie rupte de realitate

  oribil...

  chiar asa stam cu miinile in sin?
 • 0 (0 voturi)    
  Se sinucid politic (Miercuri, 28 februarie 2007, 20:23)

  Camil [anonim]

  Oamenii astia nu au pic de rusine si par din ce in ce mai irationali. Sunt dispusi sa piarda orice credibilitate in ochii alegatorilor numai ca sa isi intarzie putin agonia. Domnilor din PSD, PRM, PC si din partea intunecata a PNL (dramatic de numeroasa, si asta o spune un fost simpatizant al partidului), chiar credeti ca ne mai puteti prosti, ca nu veti fi demascati, ca nu va faceti de rusine, incercand sa scapati de procurorii independenti care nu va lasa sa dormiti? S-a terminat epoca voastra si o spun cu cea mai mare incredere. Nici un om sanatos si mediu informat nu va mai vota vreodata pe indivizi ca Iorgovan, Voiculescu, Norica Nicolai, Sergiu Andon etc. Oricat va zbateti si oricat sperati ca mai puteti manipula un asa-zis electorat labil cu televiziunile si ziarele voastre, NU mai puteti sa faceti asta! A venit vremea oamenilor onesti si competenti. Sunt convins ca nici macar cele doua referendumuri nu va vor face sa va simtiti rusinati si sa faceti un pas inapoi, dar vor veni alegerile si vom scapa de voi.
 • 0 (0 voturi)    
  Cine sint ei:Florin Iordache , un ALIAT AL BARONILOR LOCALI DE OLT;RODICA STANOIU o turnatoare vulgara si aroganta (Miercuri, 28 februarie 2007, 20:31)

  Popescu [anonim]

  FLORIN IORDACHE:
  -un inginer fost PSM-ist,PS-ist care cum a devenit PSD a pus pumnul in gura vechilor PSD-isti.
  -ginere de militian devenit ofiter de politie, sot de magistrat.
  -doctor in Drept la Chisinau.
  -sot de magistrat
  Aliat a tot felul de pungasi locali cu statut de baroni.
  un papagal de doi lei care a fost mereu aliatul Rodicai Stanoiu, senatoare de Olt din partea PSD
  -aliat al primarului de Caracal Gheorghe Anghel fot prim-secretar de partid comunist

  Rodica Stanoiu:o tipa vulgara , aroganta, tupeista si mai noi dupa cum ati aflat TURNATOARE.A

  Acestia sint parlamentarii sustinuti de Ion Iliescu.Au fost pusi pe liste pt.ca Ion Iliescu a fost bun coleg de partid comunist cu Gh.Anghel.Si aliat cu Rodica Stanoiu au pus pumnul in gura organizatiei de OLt, blocind reforma adevarata in partid.

  ACESTI OAMENI NU REPREZINTA JUDETUL OLT.SE REPREZINTA NUMAI PE EI SI PE BARONII LOCALI PSD-ISTI.
 • 0 (0 voturi)    
  Avem nevoie de un Dracula! (Miercuri, 28 februarie 2007, 20:40)

  Lucian* [anonim]

  Unde esti tu Tzepesh, Doamne?
  Trecand peste scopul acestor voturi, un lucru este clar. Parlamentul poate fi foarte eficient cand vrea!
  Problema este ca se pare ca este un model de eficienta doar pentru problemele lor personale! Cand este vorba sa-i tragi una celui care munceste, atunci chiar se aliaza toti (sunt de acord cu #5 Malina).
  Ce naiba au facut astia din opozitie cand au fost la putere???
  Daca ar fi lucrat cu o eficienta pe jumatate macar pe cat au prezentat acum, cred ca eram cei mai tari din E Europei sau poate ca eram deja impartiti pe provincii independente sau alipite la tarile din jur.
  Cu stilul asta de legi nici nu mai vad rostul unui ministru al justitiei! Ce atributii ii mai raman Ministrului Justitiei? Sa zambeasca tamp si sa inchida ochii?
 • 0 (0 voturi)    
  Acum e clar (Miercuri, 28 februarie 2007, 20:53)

  x [anonim]

  Sper ca macar acum e clar pentru toata lumea ca in Romania nu avem o criza institutionala, nu avem un razboi Basescu-Tariceanu sau mai stiu eu ce alte aberatii debiteaza presa roamnaesca ci avem un razboi pe viata si moarte intre oligarhia securisto-mafiota si Justitie, nimic altceva. Era clar ca aici vroiau sa ajunga, la demiterea procurorilor numiti de Macovei si la blocarea anchetelor. Cum ziceam si in urma cu aproape 5 ore, dupa schimbarea conducerii Parchetului General, DNA si DIICOT va urma, prin efect de domino, inlaturarea (sau macar intimidarea) procurorilor care cerceteaza marile dosare de coruptie.
  Nu ar trebui sa ne mire nici daca Parlamentul va incerca din nou, dupa model pedeserist, schimbarea atributiilor si denumirilor pe care le au diferitele departamente ale procuraturii. In felul acesta, vom afla intr-o luna ca DNA-ul nu-i mai poate cerceta pe Nastase sau Copos din te miri ce motive, DIICOT-ul pe Seres si nici Parchetul General pe Patriciu, iar dosarele vor trebui probabil luate de la capat, daca se poate pana la prescrierea faptelor, dupa modelul mafiotului Vintu.
  Cu noua majoritate (mai precis cu cea veche, dar iesita acum la lumina in toata monstruozitatea sa), zdrobitoare, care s-a format in Parlamentul Romaniei, nu cred ca ar trebui sa ne mai mire nimic de acum incolo. Probabil vor trece pe banda rulanta legi care de care mai aberante si nu neaparat neconstitutionale (asa ca sa nu ne punem prea mari sperante in CC), iar daca Basescu le va primi de doua ori in aceeasi forma va trebui sa le promulge.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce instrumente are ministrul justitiei? (Miercuri, 28 februarie 2007, 21:00)

  hubububu [anonim]

  Spunem ca ministrul justitiei nu si-a facut datoria, ca nu vedem condamnati in dosarele mari de coruptie. Unii de pe forumul asta faceau spume la gura despre "incompetenta" ministrului justitiei.
  Sa fim drepti si sa ne punem intrebarea:
  "Ce instrumente are la indemina acest ministru pentru a pune in practica politica pe care si-a propus-o?"
  Mie mi se pare ca nici unul. Reforma este o vorba goala daca nu ai instrumente s-o pui in practica.
  Mai bine am desfiinta postul de ministru al justitiei fiindca vad ca nu mai are nici un rost. Toate initiativele legislative i-au fost taiate. Orice pas incearca inainte produce pasi masivi inapoi.
  Dati-mi un motiv pt. care mai este nevoie de minister al justitiei?
 • 0 (0 voturi)    
  pentru X1 .. Incredibil (Miercuri, 28 februarie 2007, 21:12)

  Roxana [anonim]

  este faptul ca inca stam in fata calculatoarelor in loc sa iesim in strada sau sa mergem peste GDS, Apador etc si cum s-or mai numi sa-i impingem sa scoata aprobarile pentru oesot in strada! Ca sa fie democratic si legal :D
 • 0 (0 voturi)    
  pt x (Miercuri, 28 februarie 2007, 21:13)

  suca [anonim]

  nu avem un razboi pe viata si moarte intre oligarhia securisto-mafiota si Justitie. avem un razboi intre parlament si poporul roman. deja e prea mult si prea pute.
  ori cineva ii tine intr-o cusca si nu mai aud decat ce spune voiculescu, iliescu, geoan, vadim etc, ori au pierdut si ultimul neuron cu care intrasera in parlament.
  deja jena, rusinea sau datoria fata de cei care i-au votat nu mai reprezinta nimic. fac numai ce vor ei si numai ce le convine doar lor.
  nu conteaza ca poporul o sustine pe Monica Macovei. nu conteaza ca UE tipa ca nu e bione ce fac. Nu conteaza ca societatile civile le cer sa renunte la razboiul cu ministrul justitiei. Ei fac incontinuare aceea si aceeasi greseala. Stiu ca nu este bine dar persista.
  Poate voi fii acuzat de prea mult patos sau de legaturi oculte cu securitate. Din punctul meu de vedre puteti crede ce vreti. Eu stiu ce sunt si de ce sustin asta. Restul nu mia conteaza
 • 0 (0 voturi)    
  Degeaba ! (Miercuri, 28 februarie 2007, 21:23)

  vali [anonim]

  Degeaba ne bagati in cutiile de scrisori bilete despre guvernarea tariceanu si alte mizerii. Nu le citim, le rupem cu scarba si disprert.
  Romani, chiar lasam gunoaiele astea sa ne batjocoreasca ?
  PANA CAND ?!
 • 0 (0 voturi)    
  absurd si inacceptabil legal (Miercuri, 28 februarie 2007, 22:17)

  Anna [anonim]

  Este complet absurd.

  CSM trebuie sa se ocupe de puterea judecatoreasca si atat. Procurorii sunt parte a executivului (nu a puterii judecatoresti, cum insinueaza falsii aparatori ai puterii judecatoresti "independente"). Ministerul justitiei e raspunzator de performanta procurorilor (singurul lucru in care nu trebuie sa se bage ministerul ar fi instrumentarea cazurilor individuale, care trebuie distribuite aleatoriu pe procurori, si promovarea procurorilor, care trebuie facuta dupa niste criterii de performanta clare si obiective. Ministerul raspunde insa de banii alocati de la buget pentru procurori, da socoteala de numarul de cazuri instrumentate si trimise in judecata etc.).

  Asa ca nu exista nici un motiv rezonabil, acceptabil legal, pentru ca procurorii sefi sa fie numiti de altcineva decat de Ministrul Justitiei (care, inca o data, poarta si toata raspunderea pentru modul in care isi fac parchetele treaba).
 • 0 (0 voturi)    
  Parlament de infractori !!!! (Miercuri, 28 februarie 2007, 22:28)

  Dan [anonim]

  Este incredibil. Parlamentarii PC, PSD, PRM si chiar PNL sunt o adunatura de infractori care nu fac altceva decat sa sustina coruptii. Cum se poate asa ceva ??!

  Astfel de jigodii care si-au cumparat locul in parlament sa-si bata joc de noi.
 • 0 (0 voturi)    
  In America (Miercuri, 28 februarie 2007, 22:33)

  Vasile N [anonim]

  In America ministrul de justitie devine automat procuror general. Mi se pare normal ca ministrul de justitie sa numeasca procurori sefi ca sa eficientizeze activitatea lor.
 • 0 (0 voturi)    
  ar trebui sa iesim in strada (Joi, 1 martie 2007, 2:11)

  dan [anonim]

  Avem un parlament de lichele. Zau ca ar trebui sa iesim in strada. Ne-ar trebui un justitiar. M-am saturat de toti hotii astia.
 • 0 (0 voturi)    
  rusine (Joi, 1 martie 2007, 8:08)

  teo [anonim]

  Parlamentul acesta nu ne reprezinta.Reprezinta,in schimb,nomenclatura,oligarhia si mafia.
 • 0 (0 voturi)    
  Codul penal e plin de aberatii (Joi, 1 martie 2007, 9:34)

  io [anonim]

  titlul e cel putin stupid, nu are legatura cu ceea ce s+a intamplat deja. cum poti sa afirmi ceva absolut cand nu s-a intamplat. mai e cale lunga pana la vot.

  in al doilea rand, singura institutie indepenenta trebuie sa fie PUTEREA JUDECATOREASCA si nicidecum PARCHETUL.

  in al treilea rand, dispozitia in cauza este neconstitutionala!

  Art 132 : Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea MINISTRULUI JUSTITIEI.
  CSM-ului i-a fost incredintat un cu totul alt rol.
  Parlamentarii PNL, PC, PRM si alti ciudati nu au facut decat sa incalce prevederile constitutiei in mod constanta, dovada ultimele decizii in acest sens ale Curtii COnstitutionale.

  NE-AM SATURAT!
 • 0 (0 voturi)    
  Numirea procurorului general (Joi, 1 martie 2007, 10:09)

  Petre Mihai [anonim]

  Procurorii reprezinta interesele statului in procese.Ministrul justitiei de asemenea in guvernLogic este sa se subordoneze cumva ministrului procurori,caci altfel se va observa cum in cazurile instrumentate de procurori se vor intetii solutiiile de neincepere a urmariri penale in cazurile celor sus pusi si diferite vicii de procedura.Acest sistem va prolifera sub conducerea CSM care este format majoritar din fosti de pe vremea comunistilor cu relatii in lumea politica.Pana cand CSM se va purifica va trebui sa treaca zeci de ani.
  Ma mir ca se spune ca procurorii vor actiona la comanda politica,daca procurorul general este numit de ministru caci daca esti corect,cinstit si nu ai comis ilegalitati nu ai de ce sa te temi caci judecatorii din subordinea CSM si in care toti politicieni afirma ca au incredere,chiar daca gresesc procurorii pot indrepta greseala.
 • 0 (0 voturi)    
  mcje (Joi, 1 martie 2007, 11:04)

  dwefjn [anonim]

  R E V O L U T I E !!!

  N U ma vrem sa hranim jogodiile !

  N U mai vrem sa muncim pentru bunastarea scursurilor !

  N U mai vrem sa muncim ca PIB-ul sa fie impartit dupa cum vor aceste lichele - adica in buzunarul lor !!

  N U mai vrem!!!
  N U mai putem !!!
  N U va mai suportam !!!

  Ce trebuie sa facem ca sa nu va mai vedem ?

  Exista trei solutii :

  - plecati voi
  - plecam noi
  - plecati voi fortat
  - dispareti voi fortat
  - plecam noi fortat (asta o facem deja)
  - disparem noi fortat (si asta o facem deja)

  Prefer solutiile cu contin cuvantul "voi".

  Aici ne sunt parintii lichelelor !
  Voi cum oricum nu aveti nici mama si nici tata - ar trebui ca voi sa plecati !!!  7. incredibil....
  x1 (28 feb 2007 20:16)

  De luni de zile OPOZITIA CONDUCE ROMANIA !

  de 18 ani Romania este condusa de securisti, nomenclaturisti, de gunoaie rupte de realitate

  oribil...

  chiar asa stam cu miinile in sin?
 • 0 (0 voturi)    
  Comisia juridica nu are cum sa schimbe o lege organica (Joi, 1 martie 2007, 12:40)

  Radu M [anonim]

  Din cate am citit in articolul de fata, amendamentul cu privire la propunerea procurorului general a fost votata numai in Comisia Juridica a Senatului. Nu cred ca o lege organica poate fi schimbata (amendata) numai prin votul Comisiei Juridice. Eu cred ca trebuie sa asteptam votul in plen. Desi puterea a pierdut majoritatea in Senat, eu cred ca totusi mai sunt sperante ca amendamentul sa nu treaca.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri