Procurorul care l-a anchetat pe controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu in dosarele FNA - Banca Agricola si FNI, a murit otravita cu metaloizi • Luminita Sega a semnat in 2003 extinderea cercetarii penale in dosarul FNI impotriva "tatalui" FNI, Sorin Ovidiu Vintu, sub aspectul savarsirii a nu mai putin de sase infractiuni pedepsite de Codul penal.

• In acelasi an, toate cauzele privind inculpatul Sorin Ovidiu Vintu si cauza FNI i-au fost repartizate spre supraveghere procurorului-sef Luminita Sega.

Procurorul care l-a anchetat pe controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu in dosarele FNA - Banca Agricola si FNI a murit otravita.

Potrivit unui cotidian central, procurorul Luminita Sega, care a stat in calea "vantului", a fost ucisa prin administrarea periodica a unei doze de aluminiu.

[N.R. Cotidianul central la care face referire articolul "Otrava pentru procuror", publicat de "Ziua", in 28 februarie 2007, dar care nu face nicio referire la dosarul FNI].

Luminita Sega a fost procurorul-sef de sectie in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pana in 2004, fiind implicata direct in dosarele FNI- Banca Agricola si BID, care l-au avut cap de afis pe controversatul SOV, "detalii" omise de cotianul central care a dezvaluit natura mortii procuroarei.

Dupa ce Parchetul, condus de Ilie Botos a restructurat postul sau, Sega a fost obligata sa se mute in cadrul sectiei a II-a de la Parchetul National Anticoruptie. La scurt timp, in 2005, Luminita Sega a fost pensionata medical, suferind un atac cerebral care a dus in cele din urma la moartea sa.

Printre dosarele instrumentate de Sega se mai numara si celebrele "Bancorex", "Bancoop", "Jimbolia" si "Tigareta".

Otravita lent

Conform aceluiasi cotidian central, analizele biochimice efectuate la Clinica de Toxicologie din Bergamo, Italia, au relevat ca Luminita Sega a murit otravita cu metaloizi, in special cu aluminiu. Toxicologul dr. M.

Leitha a consemnat in urma analizelor efectuate asupra firului de par ca "se poate evoca o coada (urma biochimica - n.r.) a unei intoxicatii aluminice", iar specialistii clinicii italiene i-au recomandat Luminitei Sega administrarea unui "antidot pentru o posibila intoxicare cu aluminiu".

Incomoda

La inceputul lui 2003, toate cauzele privind inculpatul Sorin Ovidiu Vintu si cauza FNI au fost repartizate spre supraveghere procurorului sef Luminita Sega.

In acelasi an, Ioana Maria Vlas il arata cu degetul pe Vintu ca fiind responsabil de prabusirea FNI, fapt probat de presa prin publicarea unui proces verbal de confruntare intre Vlas si Vintu, confruntare care avusese loc in prezenta Luminitei Sega.

In septembrie 2003, la trei ani si jumatate de la prabusirea FNI, Parchetul - Sectia de urmarire penala si criminalistica, prin semnatura procurorului Luminita Sega, retinea ca, in dosarul FNI, anchetatorii trebuiau sa extinda cercetarile impotriva fostului infractor de drept comun Sorin Ovidiu Vintu, sub aspectul savarsirii a nu mai putin de sase infractiuni pedepsite de Codul penal.

Potrivit informatiilor care au circulat in presa, colegii procurorului Luminita Sega sustin ca magistratul a platit cu viata faptul ca a anchetat dosarele grele ale perioadei 1996-2000.

Acestia au mai spus ca Luminita Sega a fost lasata singura sa lucreze dosarele lui Vintu, politistii retragandu-se unul cate unul din ancheta, iar dupa ce a trimis dosarele la instanta, a plecat la Parchetul National Anticoruptie, actualul DNA.

Indepartarea ofiterilor

Una dintre coincidentele care au facut parte din scandalul Fondului National de Investitii este ca anchetatorii, care au efectuat urmarirea penala in dosarul in care a fost implicat "parintele" FNI, au fost indepartati rand pe rand. Prin aceasta, toti cei care l-au deranjat pe SOV au pierdut contactul cu dosarele in care Vintu era inculpat.

Coordonatorul echipei, procuror sef adjunct sectie Ovidius Paun a fost eliberat din functie fara motiv, ofiterul Constantin Duvac a fost "avansat", ofiterul Ovidiu Dobleaga - "recompensat" cu o bursa in Franta, iar procurorul Luminita Sega a fost nevoita sa se mute la PNA dupa ce postul sau a fost restructurat din schema Parchetului General, bineinteles in urma deciziei lui Botos.

Zvonurile care au circulat in presa au indicat ca pentru a nu fi trimis in judecata (SOV, n.r) in mega-escrocheria FNI, s-a realizat destramarea echipei de anchetatori.

Reincadrarea

Luminita Sega a fost indepartata din PICCJ sub pretextul "restructurarii postului", ulterior finalizarii anchetelor in marile dosare in care a fost implicat SOV (FNI - FNA - Banca Agricola, n.r).

Hartuita in anii precedenti decesului, prin intermediul presei, ori prin serviciile de informatii conduse de fidelii lui SOV, Sega a "disparut" la timp pentru cei care voiau sa ingroape aceste anchete.

Integral in Curentul