Companiile de asigurari Ardaf si RAI, care apartin fondului ceh de investitii PPF Investments, vor fuziona anul acesta. Anuntul a fost facut joi la pranz, dupa ce dimineata a fost oficializata preluarea pachetului majoritar la Ardaf de catre PPF Investments.

Presedintele-director general Ardaf, Daniel Tudor, a declarat pentru HotNews.ro ca, prin aceasta fuziune, se doreste atingerea unei cote cat mai mari din piata romaneasca a asigurarilor. Dupa anuntul de dimineata privind preluarea Ardaf, actiunile companiei au crescut cu 17% pe Bursa.

[c:1:s]In urma acestei investitii, fondul ceh de PPF Investments controleaza acum peste 70% din actiunile companiei de asigurari Ardaf Cluj-Napoca, 20% din actiunile bancii Romexterra si detine in Romania compania de asigurari RAI.

Vantu nu este implicat in achizitia Ardaf de catre PPF Investments

Daniel Turcu a declarat pentru HotNews.ro ca Sorin Ovidiu Vantu nu are nicio legatura cu tranzactia de astazi prin care fondul ceh de investitii PPF Investments a preluat, prin intermediul Sabile Limited din Cipru, pachetul de 56,19% detinut de omul de afaceri Ovidiu Tender la Ardaf Cluj-Napoca.

“PPF Investments este un fond de investitii care controleaza cea mai importanta companie de asigurari din Cehia - Ceska Pojistnovna - si multe alte companii importante. Daca Sorin Ovidiu Vantu ar fi implicat in aceasta firma, ar insemna ca este unul dintre cei mai bogati oameni din Europa de Sud-Est.

Nu trebuie sa mai luati in calcul aceasta posibilitate, dar daca, prin absurd, ea este adevarata, eu imi dau demisia”, a declarat pentru HotNews.ro Daniel Tudor, presedintele director general Ardaf.

Ardaf a inregistrat pierderi in 2006

Compania de asigurari Ardaf a atins anul trecut o cifra de afaceri de 62 de milioane de euro. Presedintele Ardaf a spus ca firma a inregistrat pierderi din cauza daunelor foarte mari platite. De altfel, aceasta situatie se intalneste in toata piata de asigurari din Romania.

“Chiar daca cifra de afaceri a pietei a crescut in 2006 in comparatie cu 2005, marile companii au fost in pierdere. Rata mare a daunei, dar si lupta mare dintre asiguratori pentru cota de piata au tras in jos profiturile acestora”, a declarat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania.

In ceea ce priveste RAI, veniturile firmei au crescut cu 21% anul trecut fata de 2005, ajungand la 24,5 milioane de lei. RAI este unul dintre primii trei asiguratori pe segmentul politelor de asistenta turistica.

Actiunile Ardaf au crescut spectaculos la Bursa

Actiunile Ardaf Cluj-Napoca au urcat cu 17% la BVB dupa ce pachetul majoritar al societatii a fost vandut cu circa 35 milioane de euro la mijlocul zilei de joi. Aprecierea titlurilor Ardaf a inceput in timpul dupa-amiezii, dupa ce a fost realizata o tranzactie cu 56,19% din capitalul social al companiei.

Aceasta tranzactie s-a derulat la o valoare de 13 bani pe actiune, cu circa 25% sub inchiderea precedenta, care a fost de 17,3 bani pe actiune.

La finalul sedintei de joi, actiunile Ardaf au fost vandute la 20,3 bani, fata de 17,3 bani, la finele sedintei de ieri si fata de 13 bani pe actiune, la cat s-a realizat vanzarea pachetului majoritar.