Reteta incredintarii directe catre Va Tech a contractului de retehnologizare a hidrocentralei Portilor de Fier 1, folosita de Calin Popescu-Tariceanu, a fost transpusa cu succes de Dan Ioan Popescu la Portile de Fier 2.

Fostul ministru PSD al industriilor a transformat Portile de Fier 2 in „pestera lui VA Tech”. La semnalul „Deschide-te Hidroelectrica!”, 64 de milioane de euro au navalit in conturile elvetienilor de la Va Tech inainte ca firma sa schimbe un surub la Portile de Fier 2.

Banii inainte, ca la stat

Prin Hotararea 848/2001, data de guvernul Nastase si promovata de ministrul industriilor Dan Ioan Popescu, Va Tech a primit prin incredintare directa retehnologizarea Portilor de Fier 2 si a hidrocentralei Gogosu, tot de pe Dunare. Justificarea lipsei unei licitatii publice a fost data prin „nevoia continuarii” lucrarii incepute la Portile de Fier 1 in 1997.

Contractul initial a fost semnat pentru 122 de milioane de euro, dar suma a fost suplimentata succesiv prin mai multe acte aditionale. In final, valoarea lucrarii de la Portile de Fier 2 a ajuns la 283 de milioane de euro.

Potrivit deciziei cabinetului Nastase, Hidroelectrica nu platea cash niciun euro catre elvetieni, ci urma sa livreze energie de valoarea sumei datorate pentru modernizare. Totusi, imediat dupa semnarea contractului, Hidroelectrica si-a deschis larg portile seifului si a platit un avans de 64 de milioane de euro catre Va Tech, reprezentand 25% din valoarea contractului de retehnologizare.

Performantele firmei Va Tech nu au fost impulsionate de plata acestui avans. Abia in 2007, dupa sase ani de la virarea banilor, elvetienii au terminat de retehnologizat un prim grup energetic de la Portile de Fier 2.

Morisca Va Tech

Plata avansului urias este scrisa si atestata prin semnaturile olografe ale sefilor de la Hidroelectrica SA, Carmen Marin si Dan Alexandru. Cei doi au parafat o minuta cu Institutul de Proiectari si Studii Hidrologice (ISPH SA). Actul a fost semnat pe 16 februarie 2004, in documentatia pentru „Actualizarea Studiului de Fezabilitate pentru promovarea lucrarilor din fond de investitii”.

Potrivit graficului de plata, Hidroelectrica s-a obligat sa plateasca 30 de milioane de euro in 2001, 19,5 milioane de euro in 2002, 13,6 milioane de euro in 2003, iar in ultimul an de guvernare pesedista, 2004, 41 de milioane de euro. In total 104 milioane de euro.

Valoarea generala a modernizarilor de la Portile de Fier 2 si Gogosu este de 283 de milioane de euro, desi, initial, modernizarea „costa” doar 122 de milioane de euro.

Aurel Leca, fostul director al RENEL in 1997, cel care a refuzat sa marseze la propunerea lui Bogdan Buzaianu de a face modernizarea fara licitatie, ne-a declarat: „Sulzer, Va Tech si Energy Holding sunt o morisca. Au prins curaj de la Portile de Fier 1 si au supralicitat si la Portile de Fier 2. Trebuiau sa respecte prevederile contractului si sa primeasca energie in functie de lucrari. Plata in avans este o ciudatenie care nu este in regula”.

Eugen Pena, penultimul director al Hidroelectricii, a fost schimbat din functie pentru ca a refuzat sa mai plateasca avansul la Va Tech, potrivit surselor EVZ.

Pena a plecat fara scandal: cateva luni a fost consilierul celui care l-a schimbat, Dan Ioan Popescu. Ulterior s-a retras intr-un business privat, impreuna cu fiul sau, care ii aduce un profit de milioane de dolari.

Conducerea Hidroelectrica a refuzat si de data aceasta sa-si spuna punctul de vedere, cum, de altfel, refuza de mai bine de patru luni sa raspunda solicitarilor „Evenimentului zilei”.

Cercul de relatii DIP

Institutul de Proiectari si Studii Hidrologice (ISPH) SA este fostul institut de stat care s-a ocupat cu toate studiile de fezabilitate pentru proiectarea hidrocentralelor din Romania. ISPH a recomandat, de cele mai multe ori, si suma necesara investitiei pentru retehnologizare.

Dupa 1996, ISPH a fost privatizat. Prin intrari si iesi succesive din actionariat, de-a lungul anilor, Lucian Lefter a reusit sa preia controlul pachetului majoritar de actiuni al ISPH SA. Lucian Lefter este fostul director al institutului si unul dintre apropiatii lui Dan Ioan Popescu. Lefter a decedat saptamana trecuta, insa cu cateva zile inainte a dat un interviu pentru EVZ.

Acesta a negat orice legatura de afaceri cu firma elvetiana Va Tech: „Nicioadata nu am avut cu ei contracte... Nici nu-i cunosc. Nu am vorbit in viata mea cu nimeni de la ei”. Despre legaturile sale cu fostul ministru PSD al industriilor, ne-a declarat: „Pe Dan il cunosc de 40 de ani. Il stiu de pe vremuri, am fost intr-o relatie de prietenie de cand a terminat el facultatea. Ne-am cunoscut la o familie de prieteni”.

Megawattul destept

Care este pretul corect al retehnologizarii?

Retehnologizarea de la Portile de Fier 2 a fost inclusa de Dan Ioan Popescu in Strategia nationala de dezvoltare energetica a Romaniei. Contractul pentru reabilitarea hidrocentralei a fost dat companiei Va Tech Hydro, motivul invocat pentru evitarea unei licitatii fiind „continuitatea”.

Centrala de la Portile de Fier 2 este separata de cea de la Portile de Fier 1, cu camera de comanda proprie. La Portile de Fier 1 exista sase grupuri de tip Kalpan de 178 megawati (MW), iar la Portile de Fier 2 sunt 8 grupuri de tip bulb de 27 MW.

Parerea specialistilor este ca daca in aceeasi centrala se pot regasi echipamente livrate de furnizori diferiti, cu atat mai mult, in cazul a doua centrale separate, cu turbine diferite, nu exista nicio justificare sa se mearga tot cu Va Tech „pentru continuitate”.

Mai mult, in cazul Portile de Fier 1 turbinele sunt retehnologizate de Va Tech, insa generatoarele sunt de provenienta Alstom, pe cand la Portile de Fier 2, si turbinele si generatoarele sunt retehnologizate de Va Tech.

Cum s-au modernizat alte hidrocentrale

Cat despre pretul final la care s-a ajuns pana acum, de 283 de milioane de euro, acesta este enorm, daca il comparam cu pretul echipamentului similar (turbine si generatoare de tip bulb) practicat in mod normal.

Pentru un contract incheiat de China cu firma Alstom, pretul a fost de 56 de milioane de euro.

Banii s-au platit pentru doua centrale hidroelectrice: o comanda pentru o centrala cu 4 turbine bulb de 45 MW, plus generatoarele aferente, adica 180 MW (aproape cat hidrocentrala de la Portile de Fier 2), la care se adauga a doua comanda pentru 6 generatoare de putere foarte mare, 780 MVA (pentru o centrala cu o putere totala de 5.600 MW), adica de 2,5 ori puterea totala, inclusiv partea sarbeasca a centralei de la Portile de Fier 1.

Integral in EvZ