"La Monitorul Oficial va fi trimisa Ordonanta de Urgenta sub semnatura primului-ministru si contrasemnata de presedintele Autoritatii Electorale Permanente", se precizeaza intr-un comunicat de presa al GUvernului.

In documentul remis redactiilor se arata ca decizia a fost luata deoarece ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a refuzat sa semneze, iar cel al Justitiei, Monica Macovei, nu l-a avizat in termenul impus de primul ministru.

Iata textul comunicatului de presa:

"Ca urmare a deciziei primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la Secretariatul General al Guvernului s-a constituit un colectiv din randul mai multor ministere care a pregatit proiectul de act normativ referitor la amanarea alegerilor, proiect care a fost insusit si semnat de Autoritatea Electorala Permanenta.

In sedinta de Guvern, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, asa cum a declarat deja public, a refuzat sa semneze nota de fundamentare si sa contrasemneze actul normativ aprobat de Guvern.

In consecinta, la Monitorul Oficial va fi trimisa Ordonanta de Urgenta sub semnatura primului-ministru si contrasemnata de presedintele Autoritatii Electorale Permanente.

Pe nota de fundamentare ar fi trebuit, conform discutiei din sedinta de Guvern, sa semneze si ministrul Justitiei, cu sau fara observatii, cu aviz pozitiv sau negativ. Primul-ministru stabilise si un termen pentru acest aviz, si anume ora 16.00. Ministrul Justitiei nu si-a dat insa semnatura pe document.

Biroul de presa"

Ministerul Justitiei sustine ca nu-si poate da avizul

"Ministerul Justitiei se afla in situatia obiectiva de a nu putea aviza proiectul de Ordonanta de urgenta privind unele masuri referitoare la alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European in anul 2007", sustin reprezentantii institutiei.

Acestia spun ca "Ministerul Justitiei a transmis la Secretariatul General al Guvernului o Nota cuprinzand observatii si propuneri referitoare la acest proiect, subliniind ca proiectul discutat in sedinta de Guvern extraordinara de astazi, 12 martie 2007, nu indeplineste cerintele legale pentru avizare."

Mai exact, potrivit adresei ministerului, proiectul de ordonanta de urgenta ar fi trebuit sa fie asumat de Ministerul Administratiei si Internelor, "avand in vedere atributiile in domeniu, nefiind suficient faptul ca a fost semnat de catre Autoritatea Electorala Permanenta."

De asemenea, se vorbeste si despre OUG 9/2007, adoptata in luna februarie, care, la articolul 1, spune ca "se interzice suspendarea, incetarea, intreruperea sau impiedicarea, in orice mod, a organizarii si desfasurarii alegerilor ori a efectuarii oricaror operatiuni electorale".