Romania va imprumuta 180 de milioane de dolari de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) pentru imbunatatirea calitatii generale a retelelor de drumuri nationale si cai ferate, conform unui proiect de Lege adoptat miercuri de guvern. Perioada de rambursare a imprumutului este 17 ani, din care 5 ani perioada de gratie.

Implementarea Acordului se va realiza de catre agentiile de implementare a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, pentru suma de 90 de milioane de dolari, si de cea a Companiei Nationale de Cai Ferate „CFR”, pentru restul de 90 milioane de dolari.

Fondurile necesare in vederea rambursarii imprumutului extern, platii dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente imprumutului se vor asigura de la bugetul de stat, din sumele prevazute anual cu aceasta destinatie, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

MTCT, in calitate de institutie coordonatoare a activitatii celor doua companii responsabile cu implementarea proiectului, va asigura administrarea unitara a imprumutului in relatia cu BIRD.

Proiectul de lege autorizeaza Guvernul ca, prin Ministerul Fianantelor Publice, de comun acord cu BIRD, sa introduca pe parcursul utilizarii imprumutului extern amendamente la continutul acestuia care privesc realocari de fonduri, modificari de termene, precum si orice alte modificari care nu sunt de natura sa sporeasca obligatiile financiare ale Romaniei fata de BIRD sau sa determine noi conditionari economice fata de cele convenite initial intre parti.