Seful SIE: „Interceptarile pe care SIE le-a solicitat au fost facute cu acordul expres al procurorului general al Romaniei"

Adevarul a intrat in posesia unui document incendiar: stenograma audierii in parlament a lui Claudiu Saftoiu, directorul Serviciului de Informatii Externe. In discutia cu parlamentarii, Saftoiu afirma ca SIE desfasoara actiuni operative pe teritoriul Romaniei, inclusiv interceptari telefonice - atributii ce revin SRI.

O alta gafa a lui Claudiu Saftoiu a fost aceea de a repeta ca SIE face interceptari in baza unui mandat emis de procurorul general - cand, se stie, legea spune ca judecatorul trebuie sa emita mandatul pentru ascultarea telefonului unei persoane.

Claudiu Saftoiu a admis ca s-a exprimat gresit: "Confuzia este regretabila si imi apartine", a precizat Saftoiu intr-o scrisoare transmisa lui Dan Voiculescu, presedintele Comisiei de ancheta parlamentara asupra presedintelui Traian Basescu. Astazi va prezentam, in exclusivitate, seria gafelor directorului SIE in fata parlamentarilor.

Domnul Doru Ioan Taracila:

Domnule presedinte, dati-mi voie sa-l salut pe domnul director al SIE, totodata, sa-l contrazic deschis. Imi pare rau ca sedinta este secreta, deoarece, la nivelul comisiei noastre, noi nu adunam probe pentru suspendarea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu.

Motiv pentru care, daca sunt convins ca exista extrem de multe documente cu caracter secret, din perioada rapirii ziaristilor, exista date, atitudini si informatii publice din acea perioada, mai ales in perioada in care Omar Hayssam a fost trimis in judecata, si pe care domnul director ar trebui sa le cunoasca in detaliu.

Pentru ca ele au facut deliciul presei in momentul in care serviciile de informatii au fost puse la zid.

De aceea, daca-mi permiteti o intrebare.

In situatia in care SIE - dupa ce a fost pus in libertate si dupa ce a fost ajutat sa plece din Romania - l-a monitorizat, exista informatii pe care le puteti prezenta comisiei privind sprijinul primit la plecarea din tara?

Domnul Claudiu Saftoiu:

Dupa stiinta mea, SIE nu a fost implicat, in niciun fel, in iesirea din tara a lui Omar Hayssam.

Integral in Adevarul