Christophe de Margerie, directorul general al grupului petrolier Total, a petrecut toata noaptea de miercuri spre joi in arest. Managerul celei mai mari societati franceze listate la bursa a fost adus joi, 22 martie, in fata procurorilor, potrivit presei franceze.

De Margerie a fost retinut de politia franceza, impreuna cu alti patru oficiali ai companiei, dar acestia au fost eliberati ulterior fara sa li se aduca acuzatii, afirma Reuters. In cazul directorului general, autoritatile franceze trebuie sa decida pana vineri daca il pun sub acuzare sau nu.

In centrul anchetei se afla un contract semnat in 1997 de catre Total cu societatea petroliera nationala din Iran (NIOC). Justitia pariziana a inceput pe 8 ianuarie o investigatie preliminara asupra unor suspiciuni de “corupere a agentilor publici straini”, potrivit unor surse citate de cotidianul francez.

Contractul dintre Total si Iran viza un proiect de exploatare a unui camp de gaze naturale, South Pars. In investigatiile din cadrul acestui acord s-au descoperit 95 de milioane de franci elvetieni (circa 60 de milioane de euro) in conturile bancare a unui intermediar. Justitia banuieste ca aceasta suma ar fi, de fapt, mita.

De asemenea, presa franceza a avansat si ipoteza ca acest caz nu ar fi singular in istoria recenta a companiei Total. Este vorba despre activitatile grupului petrolier in Camerun, dar si in Irak, in cadrul programului “petrol contra hrana”.

De Margerie a preluat functia de director general in februarie si a fost tinta unor investigatii derulate pe parcursul mai multor luni de autoritatile franceze.