Fundatii obscure, cu lideri anonimi, dar si fundatii cu lideri consacrati si activitati discrete au devenit chiriasele RA-APPS. Chiriile, chiar si dupa majorarea tarifelor regiei, sunt de cinci ori mai mici decat preturile pietei libere. Printre rasfatati se numara Catalin Harnagea, Dorel sandor, Razvan Theodorescu, Radu Bogdan, Liviu Tanase, Bartolomeu Finis.

RA-APPS s-a dovedit mama buna nu doar pentru VIP-uri precum Mihaela Geoana, Calin si Ioana Popescu Tariceanu, Cristian Iordanescu sau Manuela Mitrea, carora le-a acordat spatii ultracentrale pentru fundatiile pe care le prezideaza - executiv sau onorific - pentru cabinete de avocatura sau notariate.

si alte fundatii, cu activitati discrete sau obscure, cu lideri consacrati sau anonimi, beneficiaza de spatii al caror pret, si dupa majorarea tarifelor regiei, sunt de 5 ori mai mici decat preturile pietei libere. De fundatiile "Turism european in Romania" si "Mana in mana" n-au auzit nici macar portarii imobilelor.

Despre Fundatia pentru Progres am aflat din scriptele blocului cum ca ar fi condusa de Catalin Harnagea, dar sediul era inchis. La fundatia "Grigore Alexandrescu", la "Loja Demnitatii Nationale" si la Fundatia pentru Arte, numele presedintelui este secret de stat.

La Asociatia "Centrul de Studii Strategice si Analiza Comparativa", Dorel sandor ne-a trimis la plimbare, n-are timp pentru jurnalisti decat "peste cateva zile". Fundatia "Nine O’Clock" pare a fi o locuinta, dar directorul Radu Bogdan sustine contrariul. Singurul care a dovedit transparenta este fostul director de la "Atac", Liviu Tanase.

Superba casa repartizata in scripte celor care urmau sa faca la Vlasia un parc Dracula, in frunte cu Bartolomeu Finis, e inchisa, dar are, spun vecinii, "proprietari misteriosi".

"Nu stiu nimic despre vecinul"

Fundatia "Turism european in Romania" a primit 147 de metri patrati in "buricul targului", pe strada Mihai Eminescu. Informatiile despre institutia cu pricina sunt aproape inexistente, putandu-se afla doar ca "promoveaza prin actiuni locale si peste hotare turismul in Romania".

Mai trebuie remarcat ca adresa indicata ca pagina de Internet are legatura cu orice altceva numai cu promovarea turismului pe plaiuri mioritice nu, iar pe site-ul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, la rubrica "Organizatii Nonguvernamentale din Turism", chiriasa RA-AAPS apare ca avand sediul intr-un apartament din sectorul 6.

Chiria perceputa lunar pentru apartamentul din str. Eminescu era, in februarie 2005, de doar 100 dolari. Abia ulterior, Consiliul de Administratie al RA-APPS a scumpit tarifele spatiilor inchiriate asociatiilor si fundatiilor: 4 euro/mp/luna pentru spatiile folosite in exclusivitate si 2 euro/mp/luna pentru suprafetele de folosinta comuna.

si asa, chiria in zona Eminescu pentru muritorii de rand care ar dori sa inchirieze un spatiu este de cinci ori mai mare, adica 20 euro/ mp/luna. La adresa indicata, nici urma de vreo fundatie. Am aflat de la un vecin ca s-a mutat de curand o persoana care nu este trecuta nici in evidenta locatarilor de la poarta imobilului. "Aici nu e ca la bloc. Nu vorbim intre noi.

Aici stau parlamentari, diplomati. Nu stiu nimic despre respectivul", ne-a spus discreta vecina.

Integral in Romania Libera

de Andreea Nicolae, Virgil Burla