Reprezentantii industriei auto din Statele Unite vor ca bio-carburantii sa fie comercializati intr-un numar cat mai mare de benzinarii. Intr-o declaratie comuna, directorii Ford, General Motors si Chrysler au facut apel la presedintee George Bush pentru sprijinirea programelor de stimulare a industriei de bio-carburanti.

Cei mai mari trei producatori auto din SUA si-au propus ca jumatate din autovehiculele produse pana in 2012 sa functioneze pe baza unui mix de 85% etanol si 15% benzina, se arata intr-un material realizat de International Herald Tribune.

Este pentru a doua oara in ultimile patru luni cand cei trei giganti din industria auto au facut presiuni asupra presedintelui american pentru ca aceasta sa faca demersurile necesare popularizarii acestui tip de carburanti.

Oficialii companiilor au precizat ca aceasta ar fi o modalitate mai buna de a limita consumul de carburanti din Statele Unite, impunerea unor standarde mai stricte in privinta consumului nefiind o masura agreata.

Jumatate din autovehiculele produse de General Motors, Ford Motor si Chrysler pana in 2012 ar trebui sa poata functiona pe baza unui amestec de 85% etanol si 15% bezina, au anuntat Rick Wagoner de la General Motors, Alan Mullay de la Ford si Tom LaSorda de la Chrysler, intr-o declaratie comuna.

In acest moment, in Statele Unite sunt aproximativ 6 milioane de autoturisme care ruleaza pe baza mixului de etanol-benzina, in timp ce numai doua mii din cele 170 de mii de statii de benzina existente la nivelul tarii au pompe de bio-carburanti.

“Suntem decisi sa fim deschizatori de drumuri. Avem nevoie totusi de sprijinul guvernului si al furnizorilor de carburanti pentru imbunatatirea infrastructurii pentru ca demersul nostru sa aiba impact”, au spus constructorii auto.

George Bush, care in acest moment cauta sprijin pentru planurile sale legate de domeniul energetic, a laudat initiativa producatorilor auto.

“Daca vrem sa reducem consumul de benzina asa cum cred ca trebuie sa facem, trebuie sa actionam atat din motive ce tin de protectia mediului, cat si din motive ce tin de securitatea nationala”, a spus George Bush.

Producatorii americani de etanol, combustibil facut in special din porumb, primesc in acest moment o subventie de 51 de centi la fiecare galon de etanol produs. Un galon are aproximativ 3.8 litri.