Proiectul de lege „Un laptop pentru fiecare elev” a generat, marti, un schimb dur de replici in sedinta Camerei Deputatilor, parlamentarii acuzandu-se reciproc de interese ascunse legate de firma de la care ar trebui achizitionate aceste produse.

Dupa doua ore in care nu au facut altceva decat sa se certe, deputatii au tras linie si au retrimis initiativa legislativa pentru a doua oara la comisia de invatamant.

Deputatii se acuza reciproc de conflicte de interese

Sedinta Camerei Deputatilor a debutat cu un scandal intre inititatorul proiectului „Un laptop pentru fiecare elev si cadru didactic”, deputatul Ioan Ghise, si liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian. Cei doi deputati s-au acuzat reciproc de interese ascunse legate de firma de la care ar trebui achizitionate aceste produse.

Ioan Ghise a venit in plenul Camerei cu un mini-laptop pentru a contesta afirmatiile lui Pambuccian, care spusese ca nu poate exista un astfel de produs la un pret de 150 de dolari.

„Oponentii in Romania ai Programului Un laptop pentru fiecare elev sunt multi si de trei categorii: comerciantii, ignorantii si unii politicieni.

Acestia, oponentii, nu au argumente fundamentate, dar se opun ca fiecare elev sa aiba propriul sau minilaptop in timp ce ei, oponentii proiectului de lege au computere si laptopuri mult mai performante", a declarat de la tribuna, Ioan Ghise.

In replica, deputatul Pambuccian l-a acuzat pe Ghise ca este "un om care nu stie despre ce este vorba si vrea sa faca o cumparatura din sursa unica". Liderul grupului minoritatilor se referea la intentia lui Ghise ca, in cadrul programului respectiv, autoritatile sa achizitioneze de la un singur producator mini-laptop-urile destinate elevilor si cadrelor didactice.

La randul sau Pambuccian a prezentat laptopuri ale altor doi producatori, precizand ca pretul de achizitie este de 350 de dolari.

„Pe piata IT, pe langa producatorul propus de Ghise, exista si cele doua mari firme la nivel mondial, Intel si AMD, care produc mini-laptop-uri mai performante. Produsul prezentat de Ghise, care ar avea un pret de achizitie de 150 de dolari, va ajunge sa coste in final peste 400 de euro, pentru ca necesita o tehnologie suplimentara de tip "spot", a explicat Pambuccian.

Ghise l-a acuzat pe Pambuccian ca "este reprezentantul concurenta" din piata IT care incearca sa acrediteze ideea ca nu exista laptop-uri la pretul de 150 de dolari.

Proiectul de lege, retrimis la comisie pentru a doua oara

Cum cei doi deputati nu se mai opreau din demonstratii, deputatul PRM, Ioan Aurel Rus a intervenit si a propus retrimiterea la Comisie a proiectului de lege. Totusi Rus nu s-a abtinut si la acuzat pe Ghise ca initiativa este o "afacere cu profesorul Negroponte".

"De ce trebuie sa fie Parlamentul Romaniei o piata de afaceri pentru (...) fraierul Frattini ( comisarul european) sau pentru cei care ne dau sfaturi de afara?", s-a intrebat deputatul PRM.

Dupa doua ore, disputa a fost transata prin vot, majoritatea deputatilor fiind de acord cu retrimiterea la Comisie a proiectului de lege. La vot au fost prezenti 129 de deputati dintre care 94 au votat pentru retrimiterea la comisie(PNL, PSD, PRM si PC), 27 impotriva(PD), 1 abtinere iar 7 deputati nu si-au exercitat dreptul de vot.

Astfel proiectul de lege va fi dezbatut pentru a doua oara in comisia de invatamant.

Programul nu este dorit de parlamentari

Proiectul „Un laptop pentru fiecare elev si cadru didactic” a fost initat de deputatul PNL Ioan Ghise in urma cu un an, in luna mai, si depus la Senat.

Proiectul de lege creeaza premisele intrarii Romaniei in programul mondial "One laptop per child" (OLPC - Un laptop pentru fiecare copil), care are ca scop dotarea elevilor din invatamantul preuniversitar, prin intermediul guvernelor, cu laptop-uri speciale.

Dupa dezbaterile din comisiile de specialitate si in plen, proiectul a primit un aviz negativ, in octombrie din partea Senatului. La vreme respectiva Guvernul nu a fost de acord cu acest proiect de lege.

Conform procedurii, initiativa legislativa a ajuns la Camera Deputatilor unde a urmat acelasi traseu, mai exact la comisia de invatamant.

In 13 martie, proiectul intitulat "Un laptop pentru fiecare copil" i-a fost prezentat premierului Calin Popescu Tariceanu de catre Nicholas Negroponte, profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (Statele Unite), intr-o intalnire organizata la Palatul Victoria.

In urma acestei intalniri premierul si-a schimbat punctul de vedere si a dat un aviz favorabil proiectului. Desi Guvernul si-a declarat sustinerea pentru aceste proiect de lege, urmand sa trimita un punct de vedere favorabil, deputatii PSD si PRM din comisia de invatamant au dat aviz negativ.