Ioan Rus s-a nascut pe 21 februarie 1955, in localitatea Urisor din comuna clujeana Caseiu. Are doi frati, Aurel si Gavril. Este casatorit cu Carmelita Rus si are doi copii. Este absolvent al Facultatii de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca (1982).

In perioada 1982-1984, a fost inginer la Trustul SMA din Cluj, iar ulterior, timp de un an de zile, a lucrat ca cercetator la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, urmand cariera universitara. Pana in 1990, si-a continuat activitatea ca asistent universitar in cadrul aceleiasi institutii.

In perioada 1990-1994 a fost sef de lucrari, disciplina „Automobile, tractoare si sisteme de propulsie“, iar in perioada 1995-2002, in calitate de conferentiar universitar, a predat „Calculul si constructia automobilelor“. In 2002, devine profesor universitar si coordonator al aceleiasi discipline.

In paralel cu activitatea didactica, Ioan Rus a intrat in afaceri, participand la infiintarea unor firme sau la administrarea altora. Cea mai importanta dintre ele, RMB Inter Auto SRL (reprezentanta Mercedes Benz) era controlata, printr-un off-shore, de omul de afaceri Ion Tiriac.

Astfel, in 1993, Ioan Rus a devenit directorul general al reprezentantei Mercedes-Benz Transilvania, functie detinuta pana in anul 2000 si, dupa o pauza de patru ani, reluata in 2004.

Rus s-a implicat insa si in alte societati, precum Napoca Constructii SA (1991), Autosincron SRL (1991), Elixir Medco SRL (1992), IT Transilvania Invest (1998), Ardtrans Auto SRL(1994), Oil Distribution SRL sau Media Pro Transilvania SA.

El a intrat in PDSR in 1994, anul in care si-a luat si titlul stiintific de doctor inginer in „tehnologia constructiilor de masini“, iar in august 1996 a devenit prefectul judetului Cluj, functie detinuta pana pe 28 decembrie 1996. In 1998 a devenit prim-vicepresedinte al PDSR Cluj-Napoca.

In iunie 2000, revine in administratia publica, ca presedinte al Consiliului Judetean Cluj, iar din decembrie acelasi an, dupa castigarea alegerilor de catre PSD, devine ministru de interne in guvernul Adrian Nastase. Din octombrie 2001, Ioan Rus este ales presedinte al PSD Cluj, iar un an mai tarziu, vicepresedinte al PSD. In perioada septembrie 2003 - mai 2004, devine viceprim-ministru.

A renuntat la aceasta demnitate pentru a candida, in vara lui 2004, la alegerile pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca. A pierdut insa aceasta cursa in favoarea lui Emil Boc, actualul lider al Partidului Democrat.

Pe 30 noiembrie 2002, a obtinut de la Ion Iliescu, la gramada, alaturi de alti membri ai guvernului Adrian Nastase, dar si de alti potentati PSD, distinctia „Ordinul Steaua Romaniei in Grad de Cavaler“.

Liderul grupului de la Cluj. Datorita pozitiei ocupate in Partidul Social Democrat, dar si modului in care s-a implicat pentru reformarea acestui partid, Ioan Rus este cunoscut mai degraba ca „lider al grupului de la Cluj“ decat ca fost ministru de interne.

Forta sa in partid a fost resimtita dureros atat de Ion Iliescu, cat si de secundul sau, Adrian Nastase.

„Grupul de la Cluj“, cum s-a intitulat gruparea de politicieni ardeleni din cadrul PSD, este constituit din Ioan Rus, Vasile Dancu (senator, fost ministru al informatiilor publice si presedinte al Agentiei de Strategii Guvernamentale), Vasile Puscas (deputat, negociator-sef al Romaniei la Uniunea Europeana), Alexandru Farcas (fost ministru al integrarii), Ilie Sarbu (senator, fost ministru al agriculturii), dar si din alti politicieni PSD.

Desi a fost numit de Ion Iliescu „coloana a V-a din PSD“, grupul condus de Ioan Rus a reusit sa schimbe conducerea partidului si sa-l impuna pe Mircea Geoana in locul lui Ion Iliescu.

De asemenea, a reusit, partial, sa indeparteze de la conducerea executiva a partidului influenta celuilalt grup aflat pana in 2004 la carma acestei formatiuni politice, grupul de la Bacau, reprezentat de Viorel Hrebenciuc, fratii Sechelariu, Corneliu Iacubov, Dan Matei Agathon si, evident, Miron Mitrea.

Schimbarea polaritatii in PSD a facut deja doua victime, prin excluderea de la varful partidului a lui Adrian Nastase si a lui Miron Mitrea. De asemenea, este demn de mentionat ca tot din gruparea reformatoare clujeana face parte si George Cristian Maior, actualul director al SRL.

De altfel, desi pe alte pozitii politice, sunt de mentionat si alti clujeni precum Cozmin Gusa (fost secretar general al PSD, actual lider al PIN), Lavinia Sandru, Emil Boc (presedinte al PD), Daniel Morar (seful PNA), generalul Virgil Ardelean (zis „Vulpea“, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MAI), Rares Niculescu (consilierul de imagine al ministrului

Vasile Blaga), Andi Boer (seful de cabinet al lui Vasile Blaga), Nelu Pop (seful Politiei de Frontiera) si altii.

Afaceri Interne. „Afacerile interne“ au o dubla semnificatie pentru Ioan Rus. Pe de o parte el este vicepresedinte pe acest domeniu in PSD, iar, pe de alta parte, mandatul sau de ministru de interne, din perioada 2000-2004, a fost presarat de mai multe afaceri nebuloase, in care s-a putut distinge urma unor interese proprii sau de grup.

De altfel, daca in spatele fiecarui politician de succes se afla un om de afaceri, atunci in spatele lui Ioan Rus se afla Ion Tiriac.

Ca ministru de interne, Rus a avut cateva rezultate notabile, cum sunt anularea, in 2002, a vizei pentru romanii care circula in spatiul Schengen, demilitarizarea Politiei prin transformarea politistului in functionar public, precum si inceperea descentralizarii administrative, mai ales dupa ce Ministerul de Interne s-a unificat cu cel al Administratiei Publice si a devenit Ministerul

Administratiei si Internelor. Pe de alta parte insa, in timpul aceluiasi mandat, ministrul Rus si-a exersat, discret, simtul afacerilor, calitate dobandita dupa sapte ani de administrare a afacerii lui Ion Tiriac din Transilvania.

Astfel, el a fost protagonistul mai multor scandaluri publice, toate avand, dincolo de interesele politice care le-au generat, si interese financiare concrete, personale sau de grup. Sunt deja cunoscute marile scandaluri generate de afacerile Bechtel (2,2 miliarde dolari) si EADS (un miliard dolari), contracte acordate la vremea respectiva prin incredintare directa.

Afacerea parcul industrial. Unul dintre scandalurile de rasunet in care a fost implicat Ioan Rus, care avea sa intre si in atentia PNA, a fost generat de proiectul constructiei Parcului Industrial din Cluj-Napoca, lucrare in care a fost atrasa una dintre firmele lui Ion Tiriac si Ioan Rus, Napoca Constructii SA.

Infiintata in 1991, firma Napoca a fost controlata de IT Transilvania Invest, cu o participatie de peste 53% din capitalul social. Societatea IT Transilvania Invest SA apartine lui Ion Tiriac in proportie de 96%, ceilalti actionari fiind, in 2001, Ion Alexandru Tiriac (1%), Rodica Tiriac (1%), Ioan Rus (1%) si Mihut Marius Pitigoi (1%).

Pana in 2001, unul dintre administratorii de la Napoca Constructii a fost Ioan Rus, iar ulterior locul sau a fost luat de presedintele PSD Cluj, Stefan Dimitriu. Ministrul Ioan Rus a fost acuzat, in 2003, ca a beneficiat, prin intermediul firmei Napoca, de fonduri Phare alocate pentru proiectul „Parcul Industrial“ din Cluj, proiect care se ridica la 6,2 milioane de euro.

Concret, in noiembrie 2002, in urma unei licitatii internationale pentru constructia parcului industrial din Cluj, a fost desemnata castigatoare firma austriaca Alpine Mayreder Bau GmbH, societate care, ulterior, a subcontractat o parte a lucrarii catre firma cuplului Tiriac-Rus, in conditiile in care Ioan Rus a fost unul dintre initiatorii si sustinatorii acestui proiect.

Dupa scandalul de presa declansat atunci, s-a concluzionat ca afacerea a fost legala, firma in care avea interese ministrul de atunci Ioan Rus fiind aleasa ca subcontractor nu datorita influentei politice, ci datorita faptului ca era „cel mai reprezentativ constructor din judetul Cluj“.

Afacerea Vata. Numele lui Ioan Rus a fost legat si de proiectul „Vata de Jos“, initiat in 1996 de CSAT si care consta in construirea unui „Centru de Telecomunicatii Speciale de Rezerva, Pregatire si Recuperare“ in localitatea hunedoreana Vata de Jos.

Investitia pentru acest proiect, in valoare de peste 70 milioane de dolari, a fost aprobata in 1999, iar la sfarsitul lui 2000, in octombrie, lucrarile de constructii au fost incredintate firmei Napoca Constructii SA a lui Ion Tiriac, firma in care avea interese si Ioan Rus.

Desi societatea a primit, in doua transe, aproximativ 16 miliarde de lei, lucrarile au fost sistate in mai 2001, dupa ce Ion Iliescu a decis ca investitia este „nerealista“. Nici in acest caz nu s-a putut formula o acuzatie oficiala impotriva lui Ioan Rus, desi o parte din fonduri fusesera alocate dupa ce acesta devenise ministru de interne.

Contracte pe bani publici ale firmei cuplului Tiriac-Rus. Una dintre acuzatiile aduse lui Ioan Rus a fost si aceea ca, prin firma Napoca Constructii SA, a beneficiat de contracte finantate din fonduri publice.

In campania electorala din 2004, Emil Boc a afirmat ca firma Napoca Constructii a obtinut, in urma unor licitatii, mai multe lucrari finantate din bani publici, cum sunt cele pentru Aeroportul international din Cluj, sediul Grupului de Pompieri, blocuri de locuinte pentru tineret in valoare de 217 miliarde lei, blocurile ANL de la Cetatea Fetei (Floresti), renovarea sediului Prefecturii si al

Consiliului Judetean, al Institutului Oncologic din Cluj, al Bibliotecii Judetene etc. Conform acelorasi dezvaluiri, directorul firmei Napoca era Stefan Dimitriu, presedintele PSD Cluj, consilier local si presedinte al Camerei de Comert si Industrie Cluj.

De asemenea, s-a aratat si implicarea indirecta in aceste afaceri a lui Ioan Rus, care, la obtinerea acestor contracte era ministru de interne, dar si actionar (4%) la IT Transilvania Invest, firma ce detinea controlul societatii Napoca Constructii.

Ale acuzatii i-au fost aduse lui Rus si dupa ce presa a descoperit ca societatea Napoca a castigat licitatii organizate chiar de catre ministerul condus de Ioan Rus. Astfel, este cunoscut cazul lucrarilor de reparatii la sediul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj (fostul sediu al Clujana) si al Directiei Judetene a Arhivelor Nationale.

Lucrarea a fost preluata in octombrie 2002 de Napoca Constructii, dupa ce au fost inlaturate din cursa firmele Antrepriza de Constructii Industriale Cluj si Con Tour Invest, ultima dintre ele fiind firma fiilor presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Serban Gratian, fost administrator la, culmea!, Napoca Constructii.

Firmele lui Ioan Rus. In afara de firmele Napoca Constructii SA si IT Transilvania Invest, Ioan Rus a mai fost implicat si in alte societati. Una dintre firmele sale de baza este Autosincron SRL, societate infiintata in 1991, cu sediul in Calea Turzii nr. 152 si avand ca obiect de activitate comertul cu autovehicule.

Actionarii de la Autosincron au fost: Ioan Rus (55%), Mihut Marius Pitigoi (29%), Ionut Bogdan Ioan (2%), Adrian Ivan (2%), Alexandru Irimie (5%), Dumitru Matis (2%) si Grigore Baciut (5%). Administratorul firmei a fost Mihut Marius Pitigoi. Firma Autosincron comercializeaza autoturisme Ford si Land Rover.

Prin intermediul acestei societati, Ioan Rus a infiintat, in 2002, firma Oil Distribution SRL, in care pachetul majoritar de actiuni (76%) este detinut de Autosincron SRL. Obiectul de activitate al noii societati este „comercializarea combustibililor solizi, lichizi si gazosi“.

O alta societate in care s-a implicat Ioan Rus, alaturi de Ion Tiriac, este RMB Inter Auto SRL, firma ai carei actionari erau (in 2003) Autosincron SRL (40%), Uphall Trading Ltd Cipru (55%) si Mihut Marius Pitigoi (5%). Oficial, multa vreme nu au fost cunoscuti actionarii off-shorului Uphall Trading, dar toate indiciile duc la Ion Tiriac.

De altfel, in 2005, actiunile detinute de Uphall Trading au fost preluate de un alt off-shore al lui Tiriac, Vitexa Holdings Ltd Cipru. Firma RMB Inter Auto, al carei obiect de activitate este comercializarea autoturismelor (Ford, Mercedes-Benz, Chrysler, Mazda), are sediul la aceeasi adresa cu IT Transilvania Invest, Calea Campia Turzii nr. 152 din Cluj.

Prin intermediul acestei societati, Ioan Rus a intrat si in Media Pro Transilvania SA, firma in care RMB Inter Auto SRL detine 15% din actiuni. Printre actionarii Media Pro Transilvania se numara si Media Pro (30%), Editura Sincron (10%), Seltron (15%) si RTI (20%).

O alta societate a lui Rus a fost si Elixir Medco SRL, astazi radiata, firma cu activitate in industria farmaceutica. Actionarii societatii au fost Ioan Vuscan (10%), Ioan Onac (25%), Liviu Onac (5%), Ioan Rus (5%), Gavril Jarca (15%), Dorut Fechete (15%) si Vasile Cozma (25%). De asemenea, Ioan Rus a mai figurat ca administrator si la societatea, azi radiata, Ardtrans Auto SRL.

Averea lui Ioan Rus. In 1996, cand a devenit prefect al judetului Cluj, Ioan Rus detinea 0,8 hectare de teren, o casa de odihna cu o suprafata de 60 mp si o valoare de impozitare de 285.000 lei, un autoturism Dacia 1400 si un cont de 20 de milioane lei in banca (5.180 euro). El a mai declarat si actiuni in valoare de 40 milioane lei la societatea Autosincron SRL.

In 2004, dupa demisia din functia de premier in guvernul Adrian Nastase, Ioan Rus a declarat un teren agricol de 1.485 mp, din 1996, si un teren forestier de 1.500 mp, tot din 1996, o vila de 189,33 mp, cu o valoare de impozitare de 1,68 miliarde lei, un autoturism Toyota din 1997, cumparat in 2001, un alt autoturism Dacia Super Nova cumparat in 2002, conturi totale in banci de 4 miliarde lei si

60.160 euro, creante de 1,3 miliarde lei (32.270 euro) si 820 actiuni in valoare de 1,4 miliarde lei la Autosincron SRL. Cum se poate observa, el a reusit sa faca un important salt calitativ, si cantitativ, in perioada 1996-2004.