Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat duminica, 1 aprilie, ca va cere parlamentului votul pentru un nou guvern din care nu vor mai face parte reprezentantii PD, ci doar cei ai UDMR. In discursul sau, Tariceanu l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca a pus interesul politic personal in fata interesului national si ca, de unul singur, a destramat Alianta D.A.

Premierul a mai precizat ca noul Cabinet va avea in continuare programul de guvernare al Aliantei D.A.

Desi televiziunile de stiri si-au facut loc in program pentru a transmite discursul lui Tariceanu, anuntat pentru 13.30, acesta a avut loc abia la ora 14.10, ora la care a putut fi preluat integral in direct si de TVR1, principalul canal al postului public de televiziune.

Primul ministru s-a adresat astfel direct poporului, folosind in cele sase minute de nenumarate ori apelativul "dragi romani".

Tema instabilitatii politice

"Ca prim-ministru al Romaniei stiu care sunt pasii care trebuie facuti ca romanii sa traiasca prosper in UE", le-a spus Tariceanu alegatorilor, adaugand ca masurile in acest sens pot fi luate "intr-un mediu politic stabil".

Inainte de a face publica solutia pentru situatia politica creata in guvern, Tariceanu s-a lansat intr-un prim atac la adresa presedintelui Traian Basescu. El a avertizat ca, dupa demersul lui, “unii politicieni va vor propune solutia anticipatelor. Ca acum doi ani, anticipatele ar fi o solutie pentru 1-2 politicieni, dar un dezastru pentru Romania.

Ar insemna un semnal de incertitudine transmis de Romania oficialilor europeni”.

In acest context, Tariceanu a declarat ca “este timpul ca cineva sa aiba curajul sa spuna clar si raspicat ca Alianta PNL-PD nu mai are resurse sa mearga mai departe. Ca prim ministru al Romaniei sunt primul care trebuie sa recunoasca acest adevar.”

Solutia: PNL+UDMR-PD=guvernare buna si eficienta

“Solutia in acest moment este asumarea guvernarii de catre Partidul National Liberal”, a facut liderul liberal anuntul prezis de intreaga presa in ultimele saptamani. El a adaugat ca se va prezenta saptamana viitoare in parlament cu un nou guvern, “bazat pe programul de guvernare al Aliantei si pe prioritatile populatiei”.

“In aceast noua formula, Romania va fi nu numai bine guvernata, dar si guvernata eficient”, a mai afirmat Tariceanu.

“Am luat o decizie legata de o noua formula de guvernare: in jurul PNL si fara PD”, a anuntat premierul, adaugand ca “e o decizie pe care nu as fi dorit sa o iau, pe care am dorit sa o evit, dar riscam sa ramanem angajati in dispute sterile”

Atac deschis la Basescu

O buna parte din discursul premierului a avut legatura directa cu presedintele Traian Basescu, in ceea ce Tariceanu spune ca este un “bilant onest a ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani”.

“Interesele politice personale ale unui singur om s-au opus interesului national. A reusit, de unul singur, pe fondul slabiciunii noastre, a democratilor si liberalilor, sa dinamiteze o contructie politica solida. Din pacate acest om este presedintele Romaniei. Acesta este adevarul”, a declarat primul ministru.

Tariceanu considera ca succesul aderarii Romaniei la UE se datoreaza coalitiei aflate la guvernare, dar a declarat ca a avut un rol direct in impiedicarea esecului acestui demers: “Sunt convins ca daca as fi raspuns la toate sicanele si provocarile, Romaniei ar fi devenit un teatru de batalie intre presedinte si primul ministru, iar prioritatea Romaniei, de aderare la UE, ar fi fost ratata”.