Mai multe localitati din Insulele Solomon, in Pacificul de Sud, au fost devastate in intregime, duminica noaptea, in urma unui tsumani, provocat de un puternic cutremur de 8 pe scara Richter, scriu agentiile internationale de presa.

Cel putin 18 persoane au murit si mai multe sunt date disparute, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, la postul de televiziune CNN. Potrivit acestuia, valurile au atins chiar si zece metri inaltime.

"Avem urgenta nevoie de apa, hrana si de corturi pentru cel putin 3 000- 4 000 de persoane", a declarat guvernatorul orasului Gizo, unul dintre cel mai grav afectate.

In capitala Honiara, situata la 350 km de epicentrul cutremurului, seismul a provocat panica printre locuitori care au iesit in strada tipand.

Aproximativ 60 de cladiri s-au prabusit in urma seismului, intre care un hotel si un spital.

Pagubele sunt estimate la milioane de dolari.

Centrul din Pacific a lansat o alerta de tsunami si pentru Australia, Indonezia si extremul Orient Rus, dar acesta a fost ridicata,, luni dimineata, in tot Pacificul.

Seismul s-a produs la ora 20:40 GMT (23:40, ora Romaniei).

Situat la peste 2.500 de kilometri est de Australia, Arhipelagul Solomon cuprinde zeci de insule, cu o populatie de aproximativ 500 de mii de persoane.

Arhipelagul face parte din asa-numitul "cerc de foc" al Pacificului, unde cutremurele sunt frecvente.