Standard & Poor's Ratings Services a revizuit in sens negativ perspectiva de rating a Romaniei de la pozitiva la stabila din cauza tulburarilor politice din acest an. Potrivit Forbes, agentia de rating a mentinut calificativele curente acordate tarii noastre.

Astfel, calificativele in valuta au fost reconfirmate la "BBB minus" pentru creditele pe termen lung si "A-3" pentru cele pe termen scurt, iar cele in moneda nationala la "BBB", respectiv "A-3".

Perspectiva stabila pune in balanta pe de o parte datoria publica redusa a Romaniei, potentialul ridicat de crestere si perspectivele infaptuirii reformelor structurale, iar pe de alta parte flexibilitatea bugetara limitata si reducerea lichiditatii externe.

Potrivit Forbes, stabilizarea situatiei politice, continuarea reformelor structurale si reducerea riscurilor macroeconomice ar permite Standard & Poor's sa revizuiasca perspectiva de rating in "pozitiva".

Pana la finele acestei decade, Standard & Poor's nu se asteapta ca deficitul de cont curent al Romaniei sa inregistreze un declin semnificativ si, in ciuda investitiilor straine directe care vor continua, se asteapta ca si datoria externa sa creasca in perioada 2007-2009.