Tudor Chiuariu ar dori sa-i aiba in aparatul ministerial pe Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, si pe judecatoarea Viorica Costiniu, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Justitiei.

Costiniu s-a aflat pe pozitii antagonice cu fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, in timp ce organizatia condusa de Victor Alistar a realizat proiectul Agentiei de Integritate promovat de PSD in 2004.

Contactat de HotNews.ro, Alistar a declarat ca nu i s-a propus oficial o asemenea functie, dar ca, in cazul in care va avea ocazia, "va avea loc o discutie si voi avea anumite conditii. Nu voi accepta decat din pozitia de tehnocrat, nu voi accepta o implicare politica."

Viorica Costiniu, insa, a declarat pentru HotNews.ro ca nu va accepta sub nici o forma sa ocupe o functie in aparatul guvernamental. "Eu sunt judecator. Mai presus de functia de judecator nu exista nimic. Ministeriabilii vin si pleaca, dar noi ramanem si, de fapt, noi suntem cei care facem reforma", a afirmat Costiniu.

Inamici pe fata sau in umbra ai Monicai Macovei

Neintelegerile intre Viorica Costiniu si Monica Macovei nu au fost niciodata un secret, cele doua avand schimburi dure de replici cu aproape fiecare ocazie posibila.

Costiniu a cerut in 2006 Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Guvernul si Presedintia in legatura cu Monica Macovei care "instiga la destabilizarea sistemului judiciar, emite mesaje de stimulare a neincrederii cetatenilor in justitie, utilizeaza informatii denaturate cu tenta spectaculoasa, cu titlu de judecati de valoare, se foloseste de progresele realizate de cei care

functioneaza in sistem pentru aureola personala pe care o flutura in semn de stindard aducand prejudicii grave justitiei, pe care declara ca o slujeste, dar pe care nu pierde nici o ocazie sa o sfideze".

Victor Alistar a criticat si el masurile luate de Monica Macovei. Impreuna cu Renate Weber (Fundatia pentru o Societatea Deschisa), el a sustinut ca modificarile aduse de Macovei la Codul de Procedura Penala incalca grav drepturile omului si ca infiintarea Agentiei Nationale de Integritate este o tentativa de spalare a averilor acumulate ilicit.

Potrivit unor surse din Ministerul Justitiei, Transparency International, organizatia condusa de Victor Alistar, este cea care a realizat proiectul de infiintare a unei Agentii de Integritate promovat de PSD in 2004.