Primii au fost sanctionati pentru afirmatiile facute de invitatul permanent Radu Tudor, care a sugerat ca presedintele Traian Basescu ar fi dispus uciderea omului de afaceri Florian Anghelescu.

Realitatea trebuie „sa scoata” 2.500 de lei pentru difuzarea unui clip publicitar la Vodca Polar inainte de ora 22.00, iar National TV „a incasat” atat o amenda, cat si o somatie de la membrii consiliului.

Prima, tradata de... „Tradati”

CNA a amendat postul Antena 3 pentru afirmatii nefondate privind moartea lui Florian Anghelescu.

In emisiunea „Prima editie”, gazduita de Radu Tudor si Dana Grecu, primul a spus ca presedintele Traian Basescu ar fi declarat ca Anghelescu „isi va primi factura”, iar dupa doua saptamani omul de afaceri a murit, fara a se stabili clar daca a fost vorba despre sinucidere sau crima, informeaza Mediafax.

Prin urmare, in emisiune s-a sugerat faptul ca Basescu l-ar fi ucis pe Anghelescu.

Potrivit membrilor CNA, moderatorul nu a solicitat probe in sprijinul informatiilor oferite, neasigurand formarea unei opinii a publicului.

Realitatea TV a incalcat Legea audiovizualului, potrivit careia clipurile publicitare la alcool pot fi difuzate numai dupa ora 22.00.

Spotul pentru Vodca Polar a costat postul 2.500 de lei, in urma sedintei consiliului.

Prima TV a primit o amenda de 5.000 de lei pentru emisiunea „Tradati in dragoste” din 2 aprilie, care a avut un continut „foarte violent”, fiind difuzata la o ora nepotrivita.

Un alt motiv, potrivit membrilor consiliului, este faptul ca postul nu a avertizat publicul ca materialul este o fictiune.

Sorin Ovidiu Balan recidiveaza

Canalul National TV a primit o somatie pentru depasirea repetata a celor 12 minute de publicitate pe ora pe parcursul ultimelor doua saptamani ale lunii martie.

In aceeasi sedinta, CNA a mai amendat televiziunea fratilor Micula cu 5.000 de lei pentru incalcarea reglementarilor din domeniul audiovizualului privind dreptul la imagine si dreptul la replica.

Sanctiunea a fost dictata pentru acuzatiile pe care moderatorul Sorin Ovidiu Balan le-a facut la adresa chestorului Pavel Abraham, in mai multe editii ale emisiunii „Echipa de investigatii”.

Printre altele, acesta a declarat ca „generalul Pavel Abraham este exact genul de persoana care ar sustine o prostie pana in panzele albe”.

De asemenea, acesta i-a adus chestorului mai multe acuzatii nesustinute, numindu-l „impostor bun de nimic”. Ulterior, chestorul Abraham a trimis un drept la replica pe care postul l-a difuzat trunchiat, inserand comentariile lui Balan printre frazele lui Abraham.

CNA a dat, CBA a iertat

Ganduri mai bune pentru Firea

Consiliul National al Audiovizualului a decis, in sedinta de ieri, sa revina asupra deciziei de amendare a postului Antena 1, in urma cu aproape doua saptamani, pentru un reportaj despre trusele medicale auto prezentat de Gabriela Vranceanu Firea, potrivit Mediafax.

In reportaj, compania Vesta Investment era acuzata ca detine monopolul pe piata truselor medicale auto obligatorii potrivit noului Cod Rutier, fara ca acuzatiile sa fie dovedite.

Membrii CNA au comentat atunci faptul ca Gabriela Vranceanu Firea detine o companie concurenta firmei Vesta Investment, acesta fiind motivul realizarii si difuzarii respectivului material.

Integral in Evz