Rata anualizata a inflatiei a atins nivelul de 3,66%, fata de 3,81% la finele lunii februarie, conform datele Institutului National de Statistica (INS). In luna martie, rata inflatiei a fost de 0,07% fata de luna anterioara, in timp ce in luna februarie valoarea acestui indice a fost de 0,04%.

Evolutia preturilor la marfurile alimentare a fost influentata in principal de scaderea preturilor la oua (-10,5%), cartofi (-2,4%), carnea de porci si laptele de vaca (-0,6%). In cadrul grupei marfurilor alimentare au fost inregistrate cresteri de preturi la zahar (+1,2%), fructe si conserve de fructe (+0,6%), produse de morarit si panificatie (+0,3%).

In cadrul marfurilor nealimentare, cresteri semnificative s-au inregistrat la grupa "alte marfuri nealimentare" (+0,8%), tutun si tigari (+0,5%) si carti, ziare, reviste (+0,4%). Scaderi de preturi au avut medicamentele (-0,3%), ceasurile, aparatele audio-video si articolele sportive (-0,2%).

Serviciile au inregistrat o crestere de 0,2% datorata, in principal, majorarii tarifelor la transport C.F.R. (+9,3%), reparatii auto, electronice si lucrari foto (+0,9%), confectionat si reparat imbracaminte si incaltaminte (+0,8%), ingrijire medicala (+0,6%), igiena si cosmetica (+0,5%) si apa, canal, salubritate (+0,4%). Diminuare se poate observa la tarifele de telefonie (-0,6%).

BNR tinteste pentru 2007 o rata de 4%

Anul trecut, rata inflatiei a fost de 4,87%, incadrandu-se in tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de 5% +/- 1%. Pentru acest an, BNR a stabilit o tinta a inflatiei de 4% +/- 1%, si a prognozat ca inflatia va fi de 4,7%.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru primul trimestru al acestui an o crestere a preturilor de consum de 0,8%, cu o inflatie medie de 4,1%.