Scriitorul american Kurt Vonnegut a incetat din viata, marti, la New York, la varsta de 84 de ani, transmite Reuters. Potrivit lui Morgan Entrekin, un prieten de-al scriitorului citat de Reuters, moartea lui Vonnegut a fost cauzata de aparitia unor leziuni cerebrale.

Autor al unor romane devenite clasice, precum "Abatorul cinci" si "Leaganul pisicii", Vonnegut si-a publicat ultima carte, "A Man Without a Country", in 2005.

"Abatorul cinci": un macel prin ochii unui soldat

Una dintre operele cele mai importante ale lui Vonnegut o reprezinta teribila relatare a distrugerii orasului german Dresda in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Inrolat fiiind in armata Statelor Unite, Kurt Vonnegut a fost capturat de nemti pe data de 14 decembrie 1944. In timp ce era inca prizonier de razboi, Vonnegut a asistat distrugerea cvasi-totala a Dresdei, in timpul unui bombardament american.

Salvarea sa si a altor sase prizonieri de razboi, de altfel singurii americani ce au supravietuit carnagiului, a fost ascunderea intr-o pivnita de depozitare a carnii cunoscuta sub numele de "Abatorul cinci".

Dupa distrugerea orasului, soldatii nazisti l-au fortat pe Vonnegut si pe ceilalti sase prizonieri sa curete strazile de cadavre, pentru ca ulterior sa le inmormanteze in gropi comune. Numarul acestora era insa prea mare.

In final, s-a luat decizia ca o intreaga armata de soldati echipati cu aruncatoare de flacari sa transforme in cenusa toate victimile.

“Un carnagiu infiorator”, avea sa declara mai tarziu Vonnegut experienta traita, care de altfel si-a pus amprenta asupra a sase dintre operele sale.

Eliberat de sovietici in mai 1945, Vonnegut primeste medalia “Inima Purpurie”, pentru o rana pe care el insusi a descris-o ca fiind “ridicol de mica”.

Dupa razboi, Vonnegut sa insoara cu iubita sa din liceu, Jane Marie Cox, de care se separa in 1970. Ulterior, timp de 30 de ani, Vonnegut si-a impartit viata cu fotografa Jill Krementz. A avut sapte copii, trei dintre ei fiind adoptati dupa ce sora sa a murit de cancer.

In anul 2000, Vonnegut a mai trait o data experienta mortii iminente dupa ce casa in care locuia a fost mistuita de foc, iar el s-a aflat spitalizat in stare critica timp de patru zile.