Casa de licitatii Christie's din New York va pune in vanzare pe 16 mai 2007 cel mai valoros tablou de Andy Warhol, "Green Car Crash (Green Burning Car I)", din seria Death and Disaster. Compozitia, cu un pret estimat de 25 - 35 milioane de dolari, este unul dintre cele mai asteptate lucrari de pe piata internationala de arta, facand parte in ultimele trei decenii dintr-o colectie particulara.

Specialistii se asteapta ca tabloul lui Warhol, considerat cel mai bun din seria Death and Disaster, sa fie cumparat pentru un pret record. Precedentul record pentru lucrarile lui Warhol a fost stabilit tot la Christie's, in noiembrie 2006, cand lucrarea Mao (1972) a fost vanduta cu 17.4 milioane de dolari.

Lucrarile reunite sub titlul comun de Car Crashes au fost realizate de Warhol intre 1962 si 1964, fiind incluse apoi in seria Death and Disaster, fiind printre cele mai puternice si provocatoare compozitii ale legendarului lider al Pop Art.

Stranii si nelinistitoare, tusele si liniile alcatuiesc imagini socante, macabre, desprinse insa din anonimatul cotidian si ridicate la rangul de simbol prin talentul lui Warhol, fascinat in perioasa sa de maturitate de conceptul celor "15 minute de glorie", la care poate ajunge un necunoscut, cel mai adesea printr-o intamplare tragica.

Devenind astfel o cifra statistica, victima sau autorul unui banal dar sangeros accident de circulatie, anonimul beneficiaza de cateva clipe de glorie in ziare sau la televiziune, inainte sa dispara din nou in uitare.

Compozitia lui Warhol, prezentand un accident de masina, asa cum se pot vedea in fiecare zi in intreaga lume, socheaza mai ales prin personajul din fundal, care trece nepasator, privind cu detasare scena sangeroasa, care este pentru el departe, in alta lume, in alt spatiu, atat timp cat nu il afecteaza direct. Totul devine imagine, ireala si chiar amuzanta.

Detasarea si mai ales contrastul dintre normalitatea vietii cotidiene si violenta tragediilor care lovesc pe neasteptate a fost mult timp o adevarata obsesie pentru Warhol.

Green Car Crash (Green Burning Car I) este doar una dintre lucrarile exceptionale din lotul Andy Warhol, scos la vanzare de Christie's pe 16 martie, in cadrul licitatiei de arta postbelica si contemporana. Printre celelalte lucrari se numara Yellow Marilyn (1962) Four-Foot Flowers (1964) si Self Portrait (1966/67).